Saturday, March 6, 2021

Bicara kes rogol Adun Tronoh dipindah ke Mahkamah Tinggi

Panel tiga hakim hari ini membenarkan rayuan Yong supaya kesnya itu dipindahkan dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi.

Other News

Zahid keluar RM17.9 juta wang yayasan Akalbudi, kata pegawai SPRM

Pegawai SPRM berkata bahawa daripada jumlah itu, RM8.6 juta digunakan untuk membayar deposit saham kepada Ri-Yaz Assets Sdn Bhd.

Former DAP reps now members, Bersatu confirms

Paul Yong is a member in Batu Gajah while A Sivasubramaniam is a member in Ipoh Barat.

Kes baru Covid-19 catat angka 2,154

6 kematian akibat Covid-19 dicatat hari ini.

New cases continue to hover above 2,000

2,154 new cases, 3,275 recoveries.

Dua bekas Adun DAP sertai Bersatu di Perak

Kedua-dua mereka merupakan ahli DAP sebelum keluar parti pada Mac tahun lalu.

Perbicaraan kes rogol pembantu rumah warga Indonesia yang dihadapi bekas ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan negeri (Exco) Perak Paul Yong Choo Kiong akan didengar di Mahkamah Tinggi Ipoh.

Mahkamah Persekutuan memutuskan demikian setelah panel tiga hakim yang dipengerusikan Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat hari ini membenarkan rayuan Yong supaya kesnya itu dipindahkan dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi.

Perbicaraan di Mahkamah Sesyen belum bermula kerana menunggu rayuan pemindahan kes berkenaan.

Tengku Maimun yang bersidang bersama Hakim Mahkamah Persekutuan Mohd Zawawi Salleh dan Mary Lim Thiam Suan membuat keputusan itu selepas meneliti hujahan bertulis yang difailkan peguam Yong serta tiada bantahan daripada pihak pendakwaan terhadap rayuan itu.

“Ini adalah keputusan sebulat suara kami dan kami tidak menemukan kekhilafan dalam rayuan ini. Rayuan dibenarkan, perintah Mahkamah Rayuan diketepikan. Kes ini akan dipindahkan ke Mahkamah Tinggi,” kata Tengku Maimun yang kemudian menetapkan 21 Disember untuk kes itu disebut di Mahkamah Tinggi.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya K.Mangai memaklumkan mahkamah bahawa beliau diarahkan agar tidak membantah rayuan Yong itu.

Peguam Rajpal Singh, yang mewakili Yong berkata perbicaraan diadakan di Mahkamah Tinggi setelah kedua-dua pihak mencapai “persetujuan” seperti yang dibangkitkan dalam penghakiman dengan keputusan majoriti 2-1 panel tiga Hakim Mahkamah Rayuan.

Pada 10 Februari lepas, Hakim Mahkamah Rayuan Yaacob Md Sam dan Kamaludin Md Said menolak permohonan Yong itu manakala Hakim Rhodzariah Bujang menentang keputusan berkenaan.

Semasa ditemui di luar mahkamah, Rajpal yang mewakili Yong bersama peguam Salim Bashir, memberitahu media bahawa pasukan pembelaan memohon kes itu dibicarakan di Mahkamah Tinggi kerana kes itu melibatkan isu perlembagaan terutama berkaitan Akta Perlindungan Saksi 2009.

Beliau berkata pasukan pembelaan akan mencabar akta berkenaan berikutan dua saksi utama akan memberi keterangan secara tertutup.

“Dengan cara ini pasukan pembelaan dan tertuduh tidak akan dapat mengakses sepenuhnya kerana kami tidak dapat melihat saksi secara langsung. Kami akan membangkitkannya semasa sebutan kes di Mahkamah Tinggi,” katanya.

Pada 26 November, Mahkamah Tinggi Ipoh menolak permohonan pihak pembelaan mengikut Seksyen 417 Kanun Tatacara untuk memindahkan kes itu dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi.

Yong, 50, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Ipoh terhadap pertuduhan merogol pembantu rumahnya warga Indonesia berumur 23 tahun.

Yong, yang juga ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tronoh, dituduh melakukan kesalahan itu di kediamannya di Meru Desa Park pada 7 Julai tahun lepas antara 8.15 malam dan 9.15 malam.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Reaksi kepada kes Malaysiakini tunjukkan politik lebih berkuasa, bukan undang-undang

Keputusan mahkamah perlu dihormati oleh semua pihak tanpa sebarang pertikaian.

Imigresen harus disiasat kerana langgar perintah mahkamah, kata NGO

Human Rights Watch berkata, jabatan imigresen harus sedar mereka tidak boleh bertindak melangkaui undang-undang.

Mahkamah diberitahu Zahid mungkin langgar PKP hadiri mesyuarat Umno di Janda Baik

Hakim berkata ini bukan kali pertama perbicaraan bekas rasuah presiden Umno itu ditangguhkan atas sebab sama.

Audio ‘Boleh saya nasihatkan kamu?’ Rosmah-Najib digunakan sebagai bukti

Ia telah membatalkan keputusan awalnya mengenai rakaman perbualan telefon melibatkan Rosmah dan suaminya Najib Razak serta beberapa individu lain.

Proksi Jho Low dilantik sebagai penandatangan sah dalam syarikat subsidiari 1MDB

Saksi ke-10 pendakwaan itu mengesahkan bekas pengarah eksekutif 1MDB dan rakan sekutu Jho Low, Terence Geh juga dilantik sebagai penandatangan sah dalam 1MDB GIL.