Sunday, February 28, 2021

Trump akan pergi, tetapi nasionalisme haluan kanan kekal, kata pakar

Malaysia turut tidak terkecuali menerima kesan daripada nasionalisme acuan Trump.

Other News

Kes baru Covid-19 kekal lebih 2,000, 10 lagi kematian direkodkan

3,320 pesakit pulih dan dibenarkan pulang, menjadikan jumlah keseluruhan angka sembuh 270,166 kes.

New cases stay above 2,000 as 10 more deaths reported

190 in the ICU, 99 in need of respiratory assistance.

Hamid Bador jelaskan mengenai kompuan RM10,000

Katanya ramai yang salah faham dan bimbang dengan jumlah kompaun sehingga RM10,000.

RM10,000 fine not for all SOP offences, top cop explains

Abdul Hamid Bador says the RM10,000 compound will not be issued for offences such as failure to wear face masks.

Radzi, 4 guru terima suntikan vaksin Covid-19

Radzi menyeru rakyat Malaysia termasuk lebih 500,000 guru di seluruh negara untuk segera mendaftarkan diri.

Presiden Donald Trump mungkin dalam proses meninggalkan pejabat paling berpengaruh di dunia, namun pemerintahannya dalam masa singkat di Rumah Putih memberikan kesan terhadap kumpulan berhaluan kanan di seluruh dunia, kata satu perbincangan tentang era selepas presiden Amerika Syarikat (AS) itu baru-baru ini.

Rashila Ramli dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata, era pentadbiran Trump mendorong kumpulan berhaluan kanan dan mereka yang mahukan naungan meluas menggunakan sentimen nasionalis.

Katanya, Malaysia juga menerima kesan daripada nasionalisme acuan Trump.

“Sama ada kita tahu kumpulan tersebut wujud dalam masyarakat kita. Kita perlu berjaga-jaga tentang hal ini kerana ia sangat merbahaya,” kata Rashila dari Institut Kajian Malaysia dan Antarabangsa, UKM semasa dialog dianjurkan Islamic Renaissance Front (IRF) yang berpangkalan di Kuala Lumpur.

Bagaimanapun, pengkritik sosial Chandra Muzaffar berkata nasionalisme berhaluan kanan sudah lama wujud di Barat sebelum era pentadbiran Trump.

“Jadi, kita tidak boleh tunding jari sepenuhnya kepada Trump,” katanya.

“Sebagai contoh, tanggapan negatif terhadap pihak lain – imigran, Yahudi dan orang Islam sedikit sebanyak adalah sebahagian daripada jiwa orang Eropah.”

Trump yang merupakan seorang jutawan terkemuka menang dalam pilihan raya presiden 2016 menggunakan slogan “Dahulukan Amerika” dan berikrar akan mengutamakan tenaga kerja dan peluang pekerjaan bagi penduduk tempatan.

Pentadbiran Trump juga mengamalkan polisi imigresen yang amat keras.

Bagaimanapun, pengkritik sosial Chandra Muzaffar berkata nasionalisme berhaluan kanan sudah lama wujud di Barat sebelum era pentadbiran Trump.

Akan tetapi, Chandra mengingatkan supaya tidak menyamakan haluan kanan dengan nasionalisme dalam satu kategori, dan menambah adalah menjadi kebiasaan bagi sesuatu negara bangsa untuk mempertahankan kepentingan mereka.

“Saya tidak melihat ini sebagai berhaluan kanan, berfikiran sempit atau pentaksub. Mereka mempunyai alasan yang kukuh untuk melindungi kepentingan sendiri. Tetapi, jenis kepentingan yang dilindungi itu yang menjadi isu.

“Adakah kepentingan orang miskin dan mereka yang terpinggir? Jika ya, itu patut dipuji,” tambahnya.

Bagaimanapun, Chandra bersetuju bahawa kebangkitan Trump menaikkan semangat sebahagian besar kumpulan berhaluan kanan di negara-negara lain.

Sementara bekas duta Iran ke Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) Gholam Ali Khosroo berkata, Trump berpengaruh dalam kebangkitan nasionalisme di Barat dan trend itu dilihat akan berterusan di AS dan Eropah.

Khosroo, yang negaranya menjadi sasaran polisi keras Trump di Timur Tengah juga tidak mengharapkan sebarang perubahan besar selepas Joe Biden mengambil alih jawatan tersebut.

Chandra bersetuju dan mengatakan: “Meskipun kita tidak lagi berdepan dengan ketidaktentuan rejim Trump, AS tetap akan meneruskan dominasi globalnya di bawah pemerintahan Biden.”

Tambahnya, walaupun Washington mungkin kembali kepada perjanjian multilateral yang tidak dipedulikan Trump seperti Perjanjian Paris, mereka akan terus mempertahankan penguasaannya dalam hal ehwal antarabangsa.

Selepas menjadi presiden, Trump mengumumkan AS menarik diri daripada Perjanjian Paris – perjanjian antarabangsa yang berusaha mengurangkan pemanasan global, dan mengumumkan AS tidak lagi menyokong perjanjian nuklear bersejarah Iran yang ditandatangani Presiden Barack Obama.

Tetapi perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TTP) yang menjadi korban pertama di bawah pentadbiran Trump, ketika beliau menandatangani perintah eksekutif mengeluarkan AS daripada perjanjian perdagangan antarabangsa itu pada hari pertamanya di pejabat.

TPP adalah perjanjian perdagangan melibatkan 12 negara termasuk Malaysia, yang bertujuan untuk menghapuskan sekatan perdagangan dan tarif antara negara-negara anggota.

Susulan kegagalan TPP, negara-negara anggota mengadakan rundingan baru dikenali sebagai Perjanjian Komprehensif dan Progresif bagi Perkongsian Trans-Pasifik (CPTPP).

Rashila berkata sama ada pentadbiran Biden akan kembali semula menyertai perjanjian itu bergantung kepada politik domestik negara berkenaan.

Sementara itu, Chandra berkata AS boleh  mencontohi Persatuan Negara-negara Asia Tenggara atau Asean, dalam menangani masalah kedaulatan dan kepentingan nasional.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Khairy jelaskan mengapa tidak ambil vaksin Pfizer

Beliau merupakan menteri yang menguruskan pembelian vaksin dan masih belum mengambil suntikan vaksin Covid-19.

Reaksi kepada kes Malaysiakini tunjukkan politik lebih berkuasa, bukan undang-undang

Keputusan mahkamah perlu dihormati oleh semua pihak tanpa sebarang pertikaian.

Malaysian activists make legal bid to halt Myanmar deportation

Rights groups Amnesty International and Asylum Access have lodged a challenge at the Kuala Lumpur High Court to stop the deportation.

Ahli akademik ‘clock in’ antara punca kemerosotan universiti awam

Budaya korporat yang diamalkan di universiti-universiti di Malaysia ketika ini tidak sesuai dengan dunia akademik.

2021 membawa harapan cerah, kesulitan disusuli kemudahan

Walaupun terdapat ketidakpastian mengenai jangkitan harian empat digit sekarang ini dapat diturunkan menjadi angka dua atau satu digit.