Wednesday, March 3, 2021

Sempadan utara akan dikawal secara bersepadu mulai tahun depan, kata menteri

Langkah imembabitkan tiga agensi iaitu Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (Aksem).

Other News

Churchill mosque painting sold by Angelina Jolie smashes record

The painting of a Marrakech mosque at sunset is a piece of both political and Hollywood history.

Over half of Malaysians struggling to meet expenses with current income, survey shows

A similar number say they are dipping into their savings to make ends meet.

1,555 kes baru Covid-19 dikesan hari ini

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula kini berjumlah 25,542.

Hospital swasta sedia peroleh vaksin dari sumber lain

Hospital swasta boleh digerakkan untuk melengkapkan usaha kerajaan dalam memastikan majoriti penduduk mendapat vaksin.

New cases inch lower to 1,555

2,528 recoveries, six more deaths.

Operasi kawalan sempadan di bahagian utara Semenanjung tanah air akan dilaksanakan secara bersepadu termasuk dari segi rondaan kawasan oleh semua agensi keselamatan yang berkaitan, mulai Januari ini.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob berkata langkah itu yang membabitkan tiga agensi iaitu Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Agensi Kawalan Sempadan Malaysia (Aksem) adalah antara penambahbaikkan yang akan dilakukan bagi meningkatkan keberkesanan kawalan.

Katanya, langkah itu akan membolehkan pasukan keselamatan yang melakukan rondaan secara bersama membuat tangkapan ke atas penceroboh mengikut peruntukkan undang-undang di bawah bidang kuasa agensi berkaitan.

“Sekarang ini dari segi kawalan kita bahagikan kawasan, sebagai contoh kawasan di Bukit Kayu Hitam dijaga oleh ATM di bawah Op Pagar 2 dan di kawasan lain pula dijaga oleh PDRM (di bawah Pasukan Gerakan Am), jadi kita membahagikan kawasan.

“Mulai tahun depan, kita akan mulakan Op Benteng sebenar seperti dilaksanakan di kawasan lain terutamanya di kawasan penjagaan laut seperti di pantai barat Semenanjung dan Sabah serta Sarawak iaitu operasi secara bersepadu,” katanya dalam sidang media di Bukit Kayu Hitam, hari ini.

Katanya, langkah itu akan membolehkan pasukan keselamatan yang melakukan rondaan secara bersama membuat tangkapan ke atas penceroboh mengikut peruntukkan undang-undang di bawah bidang kuasa agensi berkaitan.

“Dari segi kuasa, ATM tiada kuasa menangkap, jadi bila terdapat pencerobohan, polis akan dipanggil untuk bantu dari segi tangkapan, ATM pula hanya boleh bertindak terhadap pihak yang dianggap sebagai musuh negara.

“Jadi, bila keadaan di mana pendatang tanpa izin dan penyeludup masuk ke negara kita, mereka tidak dianggap musuh negara walaupun ATM mengawal sempadan, jadi polis atau Aksem yang boleh mengambil tindakan,” katanya.

Selain itu, Ismail berkata kerajaan akan membina dua pos kawalan terkoordinasi di Padang Terap yang turut melibatkan kerjasama dengan pihak keselamatan negara jiran bagi mengukuhkan kawalan sempadan di kawasan berkenaan.

Katanya, aset-aset seperti motosikal, kenderaan pelbagai permukaan (ATV) dan dron juga akan ditambah mulai Januari ini dan kementeriannya juga akan mencadangkan kepada Majlis Keselamatan Negara untuk menyediakan peruntukan bagi memasang kamera litar tertutup (CCTV) dan membina radar di sempadan negara.

“Sebab, saya difahamkan mereka (penceroboh) tahu timing pergerakan kawalan kita, jadi dengan penggunaan dron dan CCTV selain radar kita boleh tahu setiap pergerakan di sempadan,” katanya.

Terdahulu, Ismail mengadakan lawatan kerja ke penempatan Tentera Darat dan kawasan operasi kawalan sempadan di Bukit Kayu Hitam.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Ismail Sabri terima suntikan vaksin Covid-19

Turut menerima suntikan hari ini ialah timbalan menteri pertahanan, ketua setiausaha, panglima angkatan tentera dan panglima-panglima perkhidmatan.

Tidak perlu surat polis rentas negeri hantar anak ke asrama

Ibu bapa hanya perlu menunjukkan surat yang dikeluarkan pihak sekolah semasa melalui sekatan jalan raya.

Lebih 2 penumpang dibenarkan dalam satu kenderaan di kawasan PKP

Kelonggaran itu berkuat kuasa esok.

PKP dilanjutkan hingga 18 Februari

Perintah kawalan pergerakan (PKP), yang akan berakhir pada 4 Februari ini dilanjutkan selama dua minggu lagi.

Sektor ekonomi ketika PKP tidak akan ditutup sepenuhnya, kata menteri

Keputusan itu diambil kerajaan bagi mengimbangi kelangsungan hidup dan kesihatan rakyat ketika pandemik Covid-19.