Friday, March 5, 2021

Maghribi negara Arab keempat pulihkan hubungan dengan Israel

Other News

Pengerusi BN terus gesa sidang Parlimen ketika darurat

BN menganggap kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Takiyuddin Hassan semalam mencabar kuasa Agong.

PN masih utuh, kata Bersatu

Bersatu menyatakan penghargaan kepada semua parti komponen Perikatan Nasional yang masih setia dengan gabungan itu.

Bersatu says PN still in charge, views Umno decision seriously

The party says its focus is on the economy and the pandemic, and that it takes a serious view of Umno's decision.

Hanya MySejahtera digunapakai bagi solat Jumaat di Selangor berkuat kuasa esok

Sebarang aplikasi pengimbas selain MySejahtera tidak diterima oleh Jais bagi jemaah yang ingin masuk ke dalam masjid dan surau.

BN chief Zahid repeats call for Dewan Rakyat sitting during emergency

The BN chairman also hits out at PAS' Takiyuddin Hassan for ruling out any parliamentary sitting during the virus emergency.

Maghribi menjadi negara Arab keempat tahun ini yang menormalkan hubungan dengan Israel apabila Presiden Donald Trump memenuhi hasrat Maghribi selama puluhan tahun dengan menyokong kedaulatannya yang dipertikaikan di Sahara Barat.

Dengan hanya berbaki sebulan dalam jawatannya, Trump yang juga penyokong kuat Israel, menulis ciapan di Twitternya bahawa Maghribi dan negara Zionis itu bersetuju untuk menjalin hubungan sebagai suatu “kejayaan besar untuk perdamaian di Asia Barat”.

Malah, Rumah Putih menyatakan Trump turut “mengiktiraf kedaulatan Maghribi di seluruh wilayah Sahara Barat”, menimbulkan kemarahan gerakan pemberontak pembebasan nasional, Front Polisario yang disokong Algeria yang menguasai kira-kira satu perlima wilayah yang luas dan itu.

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu, berkata Maghribi dan Israel akan membuka semula pejabat perhubungan di Tel Aviv dan Rabat yang ditutup pada 2000 berikutan pemberontakan kedua Palestin dan menjalinkan hubungan diplomatik sepenuhnya.

Malah, Maghribi secara diam-diam juga membiarkan pelancong Israel masuk ke negaranya dalam beberapa tahun kebelakangan dan akan membenarkan penerbangan langsung dengan Israel.

“Saya selalu percaya bahawa hari bersejarah ini akan datang,” katanya.

Sementara itu, kenyataan dari istana menyatakan, Raja Mohammed VI dalam panggilan telefon dengan Trump bersetuju untuk mengadakan hubungan diplomatik dengan Israel dengan sedikit penundaan.

Seorang pegawai kanan kementerian luar negeri Maghribi, dalam taklimat di Rabat, menyifatkan tindakan itu bukan sebagai pengiktirafan Israel tetapi sebagai “normalisasi” yang memulihkan hubungan masa lalu.

Trump berjaya menyatukan Israel dan negara Arab sejak September lalu, antaranya Emiriah Arab Bersatu (UAE), Bahrain dan Sudan dalam apa yang disebut oleh pentadbiran Trump sebagai Perjanjian Abraham.

Hubungan normalisasi itu dilihat menghancurkan solidariti Arab di sebalik perjuangan rakyat Palestin.

Begitupun, pihak istana menyatakan, Raja Mohammed VI melalui panggilan telefon dengan Presiden Palestin Mahmud Abbas bahawa beliau tidak akan melepaskan tanggungjawabnya dalam mempertahankan hak rakyat Palestin.

Jurucakap kumpulan Islam Hamas yang menguasai Gaza, Hazem Qassem, mengecam tindakan Maghribi sebagai “dosa politik” yang akan mendorong penjajahan Israel.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

ICC opens Israeli-Palestinians war crimes probe

The probe will focus on a military operation launched by Israel 2014 with the stated aim of stopping rocket fire into the country by militants of Islamist movement Hamas, which saw about 2,250 Palestinians killed.

Vaksin cukup untuk setiap individu dewasa di AS

Presiden AS Joe Biden jamin rakyat negara itu mendapat vaksin Covid-19.

Tiga pekerja media Afghanistan ditembak mati

Ketiga-tiga wanita itu sedang pulang dari pejabat ketika kejadian.

Netanyahu blames Iran for boat attack, says ‘striking’ back

The Israeli army has refused to confirm its involvement in the attack, which came days after the explosion that hit the Israeli-owned MV Helios Ray, a vehicle carrier travelling from the Saudi port of Dammam to Singapore.

Trump hints he may run for president again in 2024

He also rules out starting a new political party in a speech to conservatives.