Saturday, March 6, 2021

Rasuah ‘pembunuh senyap’ kredibiliti penjawat awam

SPRM menahan 2,607 penjawat awam dari 2015 hingga Oktober tahun ini kerana terbabit dalam gejala rasuah.

Other News

PDRM nafi dijadikan ‘senjata politik’ sekat demokrasi

SPRM turut senada dengan PDRM nafi dakwaan agensinya dijadikan alat politik.

Aktiviti sukan individu, berpasukan dibenarkan di kawasan PKPB, PKPP

Kebenaran itu tertakluk kepada arahan kawalan pergerakan yang sedang berkuat kuasa dan kebenaran pihak berkuasa berkaitan.

Malaysia catat 1,680 kes baru Covid-19 hari ini

Kes baru masih menunjukkan trend penurunan dengan catatan angka di bawah 2,000 kes.

Recoveries stay ahead as daily cases dip below 2,000

1,680 new cases, 2,548 recoveries.

Ahmad Maslan minta ahli Parlimen Umno, BN sokong PN hingga Parlimen bubar

Menurut Ahmad Maslan kerajaan ketika ini adalah kerajaan campuran.

Budaya rasuah dan salah guna kuasa dalam kalangan penjawat awam di negara ini, ibarat barah yang dibimbangi akan merosakkan institusi kerajaan secara perlahan.

Hal ini terbukti berdasarkan statistik tangkapan Suruhanjaya Percegahan Rasuah Malaysia (SPRM) daripada 2015 sehingga Oktober tahun ini, apabila seramai 2,607 penjawat awam ditahan kerana terbabit dalam gejala tidak sihat itu.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Pencegahan) SPRM Shamshun Baharin Mohd Jamil berkata, tangkapan melibatkan kumpulan pelaksana merekodkan jumlah tertinggi iaitu 1,884 individu, diikuti kumpulan pengurusan dan profesional seramai 658.

“Kumpulan pengurusan tertinggi pula mencatatkan 65 individu. Kita tidak mahu kerana segelintir individu ini, akan merencatkan kelancaran pembangunan negara dan kredibiliti penjawat awam.

“Disebabkan itu usaha menangani dan memastikan negara terutamanya penjawat awam bebas rasuah adalah tanggungjawab bersama, dan bukan hanya terletak di bahu SPRM sahaja,” katanya kepada Bernama dalam temubual eksklusif di pejabat SPRM di Putrajaya baru-baru ini.

Shamshun berkata sempena sambutan Hari Anti Rasuah Antarabangsa (Hara) hari ini, SPRM memberi fokus kepada pihak berkuasa tempatan (PBT), dengan bertemakan “PBT Perangi Pemberi Rasuah”.

Katanya, PBT adalah salah satu fokus dalam Pelan Antirasuah Nasional (NACP) dan pihaknya sedia bekerjasama membantu PBT, dalam menangani masalah rasuah dan penyalahgunaan kuasa selain penyelewengan.

“PBT ini banyak isu dan bukan sahaja rasuah, tetapi juga isu perkhidmatan yang selalu dipertikaikan orang ramai,” katanya.

Katanya ini adalah usaha mentransformasikan PBT menjadi organisasi berintegriti tinggi dan bebas rasuah.

Beliau turut menyarankan PBT untuk membangunkan Pelan Antirasuah Organisasi (OACP) tersendiri, dalam usaha memerangi gejala rasuah secara komprehensif, sekali gus memperlihatkan komitmen seluruh warga kerja dalam memerangi rasuah, selain bertindak sebagai peringatan dan amaran mengenai PBT tidak menerima rasuah.

Katanya Majlis Perbandaran Taiping antara yang pertama dalam kalangan 149 PBT di Malaysia, membangunkan pelan tersebut dan mencerminkan komitmen serta sokongan warga MPT dalam memerangi rasuah, malah secara tidak langsung menjadi pembakar semangat SPRM untuk terus memerangi rasuah serta salah guna kuasa secara habis-habisan.

“Kita sedia membantu PBT lain dalam menyediakan OACP, dengan memberi nasihat dan kerjasama dengan pegawai terbabit,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

PDRM nafi dijadikan ‘senjata politik’ sekat demokrasi

SPRM turut senada dengan PDRM nafi dakwaan agensinya dijadikan alat politik.

Zahid keluar RM17.9 juta wang yayasan Akalbudi, kata pegawai SPRM

Pegawai SPRM berkata bahawa daripada jumlah itu, RM8.6 juta digunakan untuk membayar deposit saham kepada Ri-Yaz Assets Sdn Bhd.

SPRM tahan setiausaha politik Xavier dalam siasatan kes rasuah

Fazly Razally antara beberapa individu berkait bekas menteri itu yang disiasat kerana rasuah.

PM gesa penjawat awam segerakan bantuan rakyat

Proses permohonan penyampaian bantuan akan disegerakan bagi membantu rakyat mengatasi masalah kewangan akibat penularan Covid-19.

SPRM siasat bekas menteri PH, Xavier berhubung dakwaan rasuah

Perkara itu disahkan sendiri oleh Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki.