Friday, March 5, 2021

Faizal Azumu letak jawatan selepas MB baru dipilih

Beliau perlu memastikan operasi kerajaan diteruskan dengan melaksanakan tugas sementara.

Other News

Former DAP reps now members, Bersatu confirms

Paul Yong is a member in Batu Gajah while A Sivasubramaniam is a member in Ipoh Barat.

Kes baru Covid-19 catat angka 2,154

6 kematian akibat Covid-19 dicatat hari ini.

New cases continue to hover above 2,000

2,154 new cases, 3,275 recoveries.

Dua bekas Adun DAP sertai Bersatu di Perak

Kedua-dua mereka merupakan ahli DAP sebelum keluar parti pada Mac tahun lalu.

Laman web daftar vaksin Covid-19 kini boleh diakses

Laman web ini adalah kali pertama pendaftaran dalam talian dibuka di luar aplikasi MySejahtera.

Menteri Besar Perak Ahmad Faizal Azumu akan meletak jawatan selepas Sultan Nazrin Shah memperkenankan seorang ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) yang mempunyai mandat dan majoriti untuk menjadi menteri besar yang baru.

Faizal yang juga Adun Chenderiang berkata, beliau perlu memastikan operasi kerajaan diteruskan dengan melaksanakan tugas sementara sebelum mengambil tindakan yang sepatutnya iaitu meletak jawatan dan akan memaklumkan mengenai peletakan jawatan itu.

“Berilah saya selesaikan tanggungjawab kepada rakyat kerana aktiviti operasi kerajaan negeri mesti diteruskan, jadi saya nasihatkan pembangkang, awak sudah dapat apa awak nak, tidak perlulah sampai tahap untuk menghentikan pentadbiran kerajaan.

“Hari ini masih ada beberapa kawasan di Perak dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan yang mana kerajaan mesti ada tanggungjawab untuk menyelesaikannya dan perlu ada kepala untuk membantu,” katanya pada sidang media selepas menyampaikan replika cek sebanyak RM100,000 masing-masing kepada sembilan wakil Sekolah Persendirian Cina (SUWA) di pejabatnya di Ipoh hari ini.

Turut hadir, Adun Tronoh (Bebas) Paul Yong Choo Kiong dan Adun Buntong (Gerakan) A. Sivasubramaniam namun kedua-dua mereka enggan memberikan sebarang kenyataan.

Faizal berkata tugas-tugas barisan exco kerajaan negeri juga masih berjalan seperti biasa setakat ini sehingga menteri besar Perak yang baru diberikan mandat.

Sementara itu, Faizal berkata Bersatu Perak menegaskan segala keputusan akan dibuat secara konsensus bagi memastikan kepentingan setiap parti politik dalam gabungan kerajaan Perikatan Nasional (PN) terjamin.

Beliau yang juga pengerusi Bersatu Perak berkata pembentukan kerajaan baru dalam gabungan itu perlu mengutamakan kestabilan walaupun terpaksa mengorbankan kehendak dan keperluan parti masing-masing.

“Setiap parti mempunyai pelbagai kehendak dan keperluan. Bagi kehendak parti Bersatu sebagai contohnya, kami hendakkan seberapa banyak jawatan untuk ahli kami, begitu juga untuk parti PAS dan juga Umno.

“Tapi apakah ia satu keperluan yang mendesak sehingga kita menggadaikan apa jua prinsip permuafakatan yang kita bina melalui PN. Jadi, tepuk dada tanya selera,” katanya.

Semalam, Faizal gagal memperoleh sokongan dalam usul keyakinan Adun terhadap menteri besar dalam persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) apabila hanya mendapat 10 undi, berbanding 48 menolak manakala satu berkecuali.

Usul itu dibawa Abd Manap Hashim (BN-Pengkalan Baru) atas alasan untuk membuktikan Faizal mempunyai sokongan padu daripada semua 59 Adun sebagai seorang menteri besar.

DUN Perak merangkumi 25 Adun Barisan Nasional yang kesemuanya Umno, DAP (16), Amanah (5), Bersatu (5), PKR (3), PAS (3), manakala Gerakan dan Bebas masing-masing satu.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Bekas ahli gagal dapat kebenaran cabar keputusan RoS bubar Umno

Keahlian mereka ditamatkan pada 21 April 2018, sehari selepas mereka memfailkan semakan kehakiman itu.

Sokong lompat parti tetapi bersyarat?

Tindakan melompat parti ini sememangnya menepati hak asasi seorang wakil rakyat yang dipilih.

Ketika GPS berada di puncak, tiada tanda-tanda pembangkang akan bergabung

Pembangkang masih dilihat gagal mencapai kata sepakat dalam pembahagian kerusi yang ingin ditandingi pada pilihan raya akan datang.

Umno didesak singkir Tajuddin sebagai pengarah pilihan raya

Tajuddin ketika dihubungi tidak menolak spekulasi itu dan tidak keberatan menerima sebarang keputusan ditetapkan parti.

Anwar beritahu saya dia tidak mampu kawal ‘budak-budak jahatnya’, kata Mahathir

Bekas perdana menteri memberikan sedikit bayangan mengenai pertemuan peribadi dengan lelaki yang dinamakan untuk menggantikan tempatnya.