Friday, March 5, 2021

Deposit mineral REE Kedah dianggar berjumlah RM62 bilion, kata MB

Syarikat berkenaan akan melaksanakan kerja penerokaan dan aktiviti mengekstrak mineral itu tanpa melibatkan kaedah perlombongan.

Other News

Pengerusi BN terus gesa sidang Parlimen ketika darurat

BN menganggap kenyataan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Takiyuddin Hassan semalam mencabar kuasa Agong.

PN masih utuh, kata Bersatu

Bersatu menyatakan penghargaan kepada semua parti komponen Perikatan Nasional yang masih setia dengan gabungan itu.

Bersatu says PN still in charge, views Umno decision seriously

The party says its focus is on the economy and the pandemic, and that it takes a serious view of Umno's decision.

Hanya MySejahtera digunapakai bagi solat Jumaat di Selangor berkuat kuasa esok

Sebarang aplikasi pengimbas selain MySejahtera tidak diterima oleh Jais bagi jemaah yang ingin masuk ke dalam masjid dan surau.

BN chief Zahid repeats call for Dewan Rakyat sitting during emergency

The BN chairman also hits out at PAS' Takiyuddin Hassan for ruling out any parliamentary sitting during the virus emergency.

Sebuah syarikat tempatan yang berpangkalan di Kuala Lumpur dianugerahkan permit kelulusan bagi meneroka dan mengekstrak sumber mineral jenis “rare earth elements” (REE) di negeri Kedah.

Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor berkata Kedah memiliki deposit mineral itu dianggarkan berjumlah RM62 bilion di seluruh negeri dan syarikat berkenaan diberi kelulusan itu pada minggu lepas untuk melakukan kerja-kerja penerokaan di satu kawasan di negeri tersebut.

Beliau bagaimanapun tidak menyatakan anggaran nilai deposit mineral terbabit yang terdapat di kawasan berkenaan dan bila syarikat tersebut akan menjalankan penerokaan.

“Syarikat tempatan itu turut menjalinkan kerjasama dengan sebuah firma antarabangsa untuk penerokaan tersebut. Mereka akan menjalankan kerja-kerja penerokaan di Sik,” katanya pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat exco kerajaan negeri di Alor Setar, semalam.

Menurutnya, syarikat berkenaan akan melaksanakan kerja penerokaan dan aktiviti mengekstrak mineral itu tanpa melibatkan kaedah perlombongan.

Sanusi berkata mineral tersebut juga disifatkan sebagai tidak beradioaktif dan mendapat permintaan tinggi terutama dalam sektor pembuatan komponen barangan teknologi digital seperti telefon pintar dan komputer riba.

Mengulas lanjut mengenai perkembangan itu, Sanusi berkata pihaknya berharap kerajaan pusat dapat merangka satu dasar yang bersesuaian berhubung penerokaan mineral agar kekayaan sumber asli itu dapat dinikmati oleh rakyat di negeri yang berkenaan.

Dalam perkembangan lain, Sanusi berkata kerajaan negeri akan menjalinkan kerjasama dengan syarikat penerbangan Qatar Airways bagi membawa pelancong secara terus ke Langkawi dari negara yang berkategori hijau kes Covid-19.

Katanya, langkah itu sebagai usaha untuk merancakkan kembali sektor pelancongan di pulau peranginan itu dan syarikat penerbangan tersebut juga katanya menyatakan kesediaan untuk membina sistem yang akan memastikan setiap pelancong menjalani ujian saringan Covid-19 sebelum memasuki Langkawi.

“Saya membawa perkara ini kepada perhatian Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, beliau pada dasarnya bersetuju dengan cadangan berkenaan. Cuma beliau meminta kita meneliti polisi semasa Kementerian Kesihatan (KKM) dan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Bukan untuk menafikan hak penganut Hindu, kata MB Kedah

Penganut Hindu masih boleh menyambut Thaipusam di mana-mana sahaja, dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Qatar faces scrutiny after women ‘forcibly examined’

Qatar's government has yet to address the airport allegations, despite a furious rebuke by Australia's Foreign Minister Marise Payne.