Monday, March 1, 2021

Akta baru lindungi maklumat sulit negara sedang dikaji, diteliti

Segala maklumat sulit berkaitan negara dapat dilindungi di samping mampu menghindari perbuatan penyelewengan dan rasuah.

Other News

PM gesa penjawat awam segerakan bantuan rakyat

Proses permohonan penyampaian bantuan akan disegerakan bagi membantu rakyat mengatasi masalah kewangan akibat penularan Covid-19.

Apple Malaysia joins other giants as best taxpayers in 2020

Some RM123 billion in taxes was collected in 2020, achieving LHDN's revised target.

Kerajaan akan sediakan bantuan bersasar dalam tempoh terdekat, kata Muhyiddin

Kerajaan akan turut meningkatkan sokongan kepada perniagaan, khususnya perniagaan yang masih tidak dapat beroperasi semasa PKP.

PM says it again, polls once virus crisis is over

Muhyiddin Yassin says none of the provisions proclaimed under the emergency so far is aimed at keeping the prime minister in power forever.

PM tegaskan sekali lagi, Parlimen dibubarkan bila pandemik berakhir

Pada masa ini ruang perlu diberikan kepada kerajaan untuk menumpukan sepenuh perhatian kepada usaha mengawal penularan wabak Covid-19.

Kerajaan Perikatan Nasional (PN) tidak menolak kemungkinan mewujudkan satu akta baru bagi memastikan segala maklumat sulit berkaitan negara dapat dilindungi di samping mampu menghindari perbuatan penyelewengan dan rasuah dalam kalangan kakitangan awam dan swasta.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Parlimen), Takiyuddin Hassan berkata kerajaan sentiasa melaksanakan kajian teliti terhadap perundangan-perundangan sedia ada dalam membuat penambahbaikan supaya kepentingan awam dan negara dapat diseimbangkan.

“Kerajaan sentiasa mengkaji perundangan-perundangan sedia ada dari semasa ke semasa termasuk Akta Rahsia Rasmi untuk dibuat penambahbaikan.

“Ini penting kerana satu undang-undang dibuat itu mempunyai tujuan tertentu tapi pada masa sama saya akui seperti Yang Berhormat sebut, kepentingan awam juga penting.

“Atas sebab itu, saya merasakan kerajaan tidak mempunyai masalah terutamanya jika sekiranya pandangan-pandangan diberikan oleh golongan masyarakat sivil, untuk kita menambah baik perundangan-perundangan sedia ada,” katanya di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau menjawab soalan, R Sivarasa (PH-Sungai Buloh) jika kerajaan berhasrat untuk melaksanakan Akta Kebebasan Maklumat dalam menjaga informasi berkaitan dalam negeri dan negara dilindungi.

Bertanya sama ada kerajaan akan melaksanakan satu dasar rasmi untuk menubuhkan sistem dan prosedur untuk memberi perlindungan kepada pemberi maklumat, Takiyuddin memaklumkan akta tersebut telah pun dilaksanakan pada tahun 2010 yang dikenali sebagai Akta Pemberi Maklumat 2010 (Akta 711)

“Skop pelaksanaan Akta 711 ini melibatkan sektor awam dan sektor swasta sepertimana yang diperuntukan dalam Seksyen 2 Akta tersebut. Pelindungan yang diberikan kepada pemberi maklumat adalah melalui agensi penguat kuasa.

“Dan dalam hal ini agensi penguat kuasa yang dimaksudkan merangkumi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, Jabatan Pengangkutan Jalan, imigresen, polis, kastam dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia,” katanya.

Pemberi maklumat akan diberikan pelindungan berkaitan maklumat sulit termasuk maklumat identiti, alamat dan pekerjaan.

“Yang kedua, kekebalan atau imuniti daripada tindakan sivil dan jenayah dan ketiga pelindungan daripada tindakan yang memudaratkan iaitu terhadap diri pemberi maklumat itu.”

 

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Imigresen harus disiasat kerana langgar perintah mahkamah, kata NGO

Human Rights Watch berkata, jabatan imigresen harus sedar mereka tidak boleh bertindak melangkaui undang-undang.

1,200 anggota JPJ digerakkan bantu polis kuatkuasa PKP mulai hari ini

Keutamaan khusus kepada beberapa kawasan dan lokaliti tertentu di seluruh negara yang menjadi tumpuan utama pengguna jalan raya.

Tiada pihak ketiga dilantik urus rekalibrasi Pati, kata Imigresen

Orang ramai dinasihatkan agar tidak berurusan dengan pihak yang mendakwa sebagai ejen dan pihak ketiga yang menawarkan perkhidmatan itu.

Imigresen nafi dakwaan tidak ambil tindakan pekerja asing bina penempatan haram

Imigresen menjalankan 371 operasi tahun lepas dengan 1,300 migran ditahan, manakala pada tahun ini lebih 120 operasi dilakukan dengan lebih 500 pendatang asing ditahan.

Public unis turn to special plate numbers in bid to shore up coffers

Universities are hoping to cash in on Malaysians' craze for special vehicle registration numbers to replace some of the income lost to Covid-19.