Saturday, March 6, 2021

Adakah Covid-19 membunuh stigma terhadap ijazah dalam talian?

Universiti dan kolej di Malaysia turut mendekati pengajian dalam talian, walaupun wujud persoalan mengenai ijazah dalam talian.

Other News

Aktiviti sukan individu, berpasukan dibenarkan di kawasan PKPB, PKPP

Kebenaran itu tertakluk kepada arahan kawalan pergerakan yang sedang berkuat kuasa dan kebenaran pihak berkuasa berkaitan.

Malaysia catat 1,680 kes baru Covid-19 hari ini

Kes baru masih menunjukkan trend penurunan dengan catatan angka di bawah 2,000 kes.

Ahmad Maslan minta ahli Parlimen Umno, BN sokong PN hingga Parlimen bubar

Menurut Ahmad Maslan kerajaan ketika ini adalah kerajaan campuran.

Umno, BN MPs asked to support PN until Parliament dissolved, says BN sec-gen

He says this is crucial to ensuring that the government can fight the Covid-19 pandemic.

Tidak lama dulu, seorang timbalan menteri dihimpit kontroversi selepas timbul dakwaan ijazah pentadbiran perniagaan yang dimilikinya diperoleh daripada sebuah universiti di Amerika Syarikat melalui pengajian jarak jauh secara dalam talian.

Marzuki Yahya, yang merupakan timbalan menteri luar negeri semasa pemerintahan Pakatan Harapan, menerima kecaman pengguna media sosial, termasuk laporan polis dilakukan terhadapnya mendakwa beliau menggunakan kelulusan akademik palsu, hanya kerana ia diperoleh bukan menggunakan cara konvensional.

Tetapi beliau tidak keseorangan.

Pada 2013, dua anggota Kabinet kerajaan Barisan Nasional (BN), Menteri Sumber Manusia Richard Riot dan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Ewon Ebin, turut dituduh memiliki ijazah “palsu”, kerana ia diperoleh melalui secara pengajian dalam talian.

Akan tetapi adakah pandemik Covid-19 sudah mengubah tanggapan mengenai ijazah dalam talian yang dikatakan tidak setaraf berbanding mereka yang memperolehnya dengan menghadiri kuliah secara fizikal bertahun-tahun di universiti?

Hari ini, kira-kira 1.5 bilion pelajar pengajian tinggi di seluruh dunia berubah daripada perlu menghadiri kuliah secara fizikal kepada kelas dalam talian, sebagai salah satu langkah yang diambil kerajaan untuk meminimum kontak dalam usaha membendung Covid-19.

Perbahasan mengenai fenomena baru itu masih berterusan, mempersoalkan kualiti dan kelayakan graduan secara dalam talian berbanding mereka yang mengikuti kursus pengajian secara tradisional di dalam kelas.

Prof Teo Kok Seong dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) berkata terdapat tiga sebab utama mengapa sijil yang diperoleh secara dalam talian tidak setaraf berbanding kaedah konvensional.

“Pertama pengenalan kursus dalam talian masih baru dalam negara ini dan belum disemak ‘kesahihannya’ sama ada sijil tersebut benar-benar boleh dipercayai atau tidak,” kata Teo, yang merupakan pensyarah Institut Kajian Etnik UKM kepada MalaysiaNow.

“Kedua, masih terdapat segelintir majikan yang meragui kelayakan para graduan menggunakan kaedah pembelajaran dalam talian, disebabkan ia masih baru dan belum terbukti setara dengan kaedah pengajian secara tradisional.”

Sebab terakhir, kata Teo, ia ada kaitan dengan kejujuran para pelajar.

“Penipuan dikesan berlaku ketika ujian secara dalam talian menjadikan ijazah melalui kaedah ini dianggap seperti dipalsukan,” katanya.

Teo bagaimanapun berkata, norma baru dalam sektor pendidikan di seluruh dunia selepas pandemik Covid-19 melanda, mungkin mengubah pandangan tersebut.

Katanya graduan yang mencari kerja menggunakan ijazah dalam talian mungkin lebih diterima majikan pada masa depan, terutama jika ia datang daripada institusi pendidikan bertauliah.

Sebab terakhir, kata Teo, ia ada kaitan dengan kejujuran para pelajar.

Selepas universiti awam mengumumkan penutupan kampus berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) April lalu, kuliah dan tutorial dilaksanakan secara dalam talian.

Banyak universiti awam mula menawarkan 30 hingga 60% kursus pengajian secara dalam talian.

Berdasarkan Kod Amalan Akreditasi Program: Pembelajaran Terbuka dan Jarak Jauh yang dikeluarkan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) pada 26 November 2019, pengendalian program secara dalam talian boleh diadakan mengikut kesesuaian dan fleksibiliti aktiviti pembelajaran mengikut kursus dan jurusan masing-masing.

MQA, agensi yang dipertanggungjawabkan bagi menentukan kualiti institusi pengajian tinggi dalam negara ini mengeluarkan beberapa panduan kepada universiti awam dan kolej mengenai pelaksanaan program pendidikan tinggi semasa tempoh pandemik.

Ketua Pegawai Eksekutif MQA Hussaini Omar berkata universiti awam perlu memastikan kualiti pengajian dalam talian dikekalkan.

“Mereka juga perlu mengambil kira kepentingan dan kebajikan pelajar dan kakitangan dalam pelaksanaan,” katanya.

Tambahnya, sebarang pindaan dan penyelarasan perlu direkod untuk tujuan rujukan semasa penilaian akreditasi MQA pada masa akan datang.

Stigma mengenai pengajian dalam talian adalah universal, dan disebabkan itu beberapa universiti terkemuka di Barat membezakan antara ijazah tradisional dan secara dalam talian.

Sarjana Pentadbiran Perniagaan atau MBA yang diperoleh secara dalam talian, sebagai contoh akan dipanggil “iMBA”.

Tetapi Covid-19 mungkin boleh mengubah semuanya.

“Saya berpendapat mungkin pasca pandemik, mampu menghilangkan stigma itu melihat kepada keperluan kita untuk pengajian secara dalam talian,” kata Rachel Hewitt daripada Institut Dasar Pengajian Tinggi, sebuah badan pemikir pengajian tinggi British yang baru-baru ini dipetik berkata oleh BBC.

Teo bagaimanapun, lebih percaya kepada pengajian secara tradisional.

Tahap penerimaan terhadap ijazah dalam talian, tegasnya, mungkin akan ditentukan berdasarkan berapa lama pandemik Covid-19 berlarutan.

“Pembelajaran dalam talian dalam tempoh mencabar ini disebabkan Covid-19, hanya bersifat sementara. Ia adalah norma baru yang tidak akan dianggap sebagai norma pada masa akan datang.

“Tradisi kelas secara fizikal dalam dewan kuliah dengan bersemuka akan tetap menjadi norma utama dalam sektor pendidikan dan bukannya pengasingan diri seperti pembelajaran secara dalam talian, walaupun wujud interaksi digital,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

KPT bangunkan portal mudahkan mahasiswa cari rumah sewa

Portal itu menghubungkan pelajar dengan 1,250 pemilik premis yang telah didaftar.

Penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN dilanjutkan 3 bulan lagi

Sebelum ini, kerajaan menangguhkan bayaran balik pinjaman PTPTN mulai 19 Mac hingga 31 Disember 2020.

Jawatankuasa khas ditubuh pantau kualiti program 2u2i, kata menteri

Sebanyak 83 program akademik mod 2u2i diluluskan di peringkat Jabatan Pendidikan Tinggi untuk ditawarkan di universiti awam di seluruh negara.

Lebih 7,000 graduan terima manfaat Penjana 

Sebanyak 87 program diluluskan di bawah Program Peningkatan Kerjaya KPT.

MQA tarik balik lantikan ahli majlis terpalit tuduhan pecah amanah RM2.8 juta

Mohamed Zaini sudah dimaklumkan mengenai penarikan semula pelantikannya yang berkuat kuasa minggu lepas.