Tuesday, January 26, 2021

Wisma Putra sedia bantu polis bawa balik ahli perniagaan dalam buruan Jho Low

Jho Low bukan saja diburu pihak berkuasa Malaysia malah Amerika Syarikat dan Singapura juga sedang mencarinya.

Other News

Anwar challenges PM over suspension of parliament

Lawyer Ramkarpal Singh says they are challenging the advice of the PM for the king to suspend parliament, not the emergency itself.

Kes kematian capai angka 700, 4,076 dilaporkan pulih

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 40,574.

Death toll hits 700 as recoveries still outstrip new cases

3,585 new cases, 4,076 recoveries with 280 in ICU.

Indonesia passes one million Covid-19 cases

There are reports of patients being unable to access ICUs and isolation rooms due to high demand – a shortage underscored by an East Java city's move to outfit a train carriage to accommodate the sick.

Putrajaya on alert after cyberattack threat

A group calling itself 'Anonymous Malaysia' has threatened to carry out cyberattacks on government websites and online assets, saying authorities are ignoring data security.

Kementerian luar negeri sedia membantu pihak berkuasa Malaysia untuk membawa pulang ahli perniagaan dalam buruan Low Teak Jho atau Jho Low jika Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengetahui lokasi sebenar ahli perniagaan itu.

Menteri Luar Negeri Hishammuddin Hussein berkata tiada alasan untuk Wisma Putra tidak membantu membawa pulang individu terbabit supaya dapat dihadapkan ke muka pengadilan.

“Mengenai Jho Low, kita tidak tahu sama ada benar dia ada di China. Jika pihak polis memaklumkan kepada Wisma Putra kedudukan sebenar dan di mana dia berada, tidak ada sebab Wisma Putra tak boleh membantu.

“Wisma Putra sedia membantu untuk membawa dia pulang menghadap pengadilan,” katanya ketika menggulung Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat, hari ini.

Hishammudin menjawab pencelahan RSN Rayer (DAP-Jelutong) sama ada Wisma Putra boleh membantu mengesan dan membawa pulang ahli perniagaan dalam buruan itu bagi membantu siasatan kes berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Minggu lalu, Ketua Polis Negara, Abdul Hamid Bador, dilaporkan berkata Jho Low tidak perlu takut kembali ke tanah air jika dia beranggapan dirinya tidak bersalah dalam kes penyelewengan dana 1MDB.

“Wisma Putra sedia membantu untuk membawa dia pulang menghadap pengadilan,” katanya ketika menggulung Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat, hari ini.

“Jika dia yakin dirinya tak bersalah, saya mempelawa dia pulang bagi membolehkannya membela diri. Jangan terus lari dan menyembunyikan diri di luar negara,” kata Abdul Hamid seperti dilaporkan.

Malah, Abdul Hamid juga dilapor menegaskan, beliau boleh mengaturkan pertemuan Jho Low dengan Jabatan Peguam Negara, selain memberi jaminan keselamatan ke atas ahli perniagaan dalam buruan itu.

Abdul Hamid memaklumkan, bukan saja pihak berkuasa Malaysia yang “memburu” Jho Low tetapi juga Amerika Syarikat dan Singapura.

 

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Najib’s bid to disqualify Sri Ram to resume tomorrow

All hearings of criminal cases initially scheduled for Jan 13 to 26 initially postponed due to the movement control order will resume tomorrow.

Mahkamah cadang kes saman Tony Pua, Najib selesai cara baik

Kedua-dua pihak juga boleh merujuk kes itu di Pusat Mediasi Mahkamah Tinggi.

Polis rampas syabu bernilai lebih RM2 juta di Melaka

Syabu seberat 54.52 kilogram itu dirampas menerusi empat serbuan berasingan di sekitar daerah Melaka Tengah, Khamis lepas.

Polis siasat dakwaan ‘mini kasino’ di PKRC, Maeps

Kertas inkuiri itu dibuka selepas pihak polis menerima laporan mengenai kejadian itu.

‘Ikon cercaan’ masih kawal Umno walaupun tersungkur pada 2018, kata veteran, penganalisis

Ini adalah sesuatu yang tidak wajar berlaku dan rakyat akan terus gelak dengan ikon-ikon tersebut.