Friday, February 12, 2021

Pinjaman PTPTN dinaikkan hingga RM8,000 satu semester buat pelajar B40

Ia melibatkan pelajar yang melanjutkan pengajian peringkat diploma di institusi pengajian tinggi swasta.

Other News

17 lagi kematian baru direkodkan, 3,505 pesakit pulih

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 51,579.

New cases stay below 4,000, another 17 deaths reported

258 in the ICU with 119 in need of respiratory assistance.

Isu J&T disebabkan tekanan bebanan kerja, kata kementerian

Isu pembayaran komisen pekerja turut menjadi punca kepada kejadian yang tular itu.

Exco Kedah pertahankan pembangunan tanah sawah padi 

Perancangan pembangunan tempatan ditetapkan bagi memenuhi keperluan semasa rakyat terutamanya di Kota Setar. 

Japan turns to cuddly toys to boost Lunar New Year sales without Chinese tourists

Japan is feeling the loss of Chinese tourists who normally come to stock up on expensive gifts for Chinese New Year.

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) bersetuju menaikkan jumlah pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) daripada RM6,800 kepada RM8,000 satu semester bagi peminjam daripada keluarga B40 yang melanjutkan pengajian peringkat diploma di institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) kata menterinya, Noraini Ahmad.

Beliau berkata perkara ini bagaimanapun tertakluk kepada simpanan bertakaful pihak IPTS bermula tahun depan.

“Pada masa yang sama, kementerian juga bersetuju untuk meluaskan pemberian wang pendahuluan pinjaman PTPTN kepada pelajar IPTS daripada keluarga B40 berdasarkan syarat kelayakan PTPTN mulai tahun 2021,” katanya ketika menggulung Belanjawan 2021 di Dewan Rakyat, hari ini.

422,609 daripada 1.5 juta keseluruhan peminjam PTPTN membuat bayaran balik pinjaman manakala selebihnya memilih untuk menangguhkan pembayaran.

“Jumlah keseluruhan anggaran penangguhan bayaran balik bagi kedua-dua moratorium ini sebanyak RM1.125 bilion yang memberi manfaat kepada 1.5 juta peminjam.

“Sungguhpun penangguhan diberikan, kementerian ingin mengucapkan terima kasih kepada 42,209 peminjam yang masih meneruskan bayaran balik pinjaman dengan jumlah RM509 juta bagi tempoh April hingga Oktober.”

Menjawab cadangan Shahidan Kassim (BN-Arau) dan Akmal Nasrullah Mohd Nasir (PKR-Johor Bahru) yang mencadangkan supaya faedah pinjaman dikecualikan dan diskaun bayaran balik diberikan kepada peminjam, Noraini berkata pihaknya akan mengkaji cadangan tersebut secara serius dan pada masa sama memastikan kelestarian sumber kewangan PTPTN tidak terjejas dalam jangka masa panjang.

422,609 daripada 1.5 juta keseluruhan peminjam PTPTN membuat bayaran balik pinjaman manakala selebihnya memilih untuk menangguhkan pembayaran.

Katanya pihak kementerian sentiasa memberi keutamaan pelbagai bantuan kepada pelajar bagi membolehkan sesi pengajaran dan pembelajaran dalam talian menjadi lebih kondusif.

Katanya, kementerian memperuntukan RM41.2 juta bagi bantuan khususnya kepada pelajar daripada kategori keluarga B40 yang amat diperlukan khususnya ketika negara menghadapi pandemik Covid-19.

“Antaranya bantuan sumbangan pelan data dengan peruntukan RM24 juta kepada 320,396 pelajar universiti awam. 225,784 pelajar menerima bantuan kad sim dan 94,612 pelajar pula menerima bantuan berbentuk tunai bagi pembelian pelan data. Kedua, bantuan pemilikan peranti dengan peruntukan RM13.4 juta bantuan ini memberi manfaat 8,965 pelajar universiti awam.

“Ketiga, bantuan tunai RM50 secara one off kepada 76,153 pelajar baru bagi sesi akademik 20/21 yang melibatkan peruntukan RM3.8 juta dan dalam waktu sama kementerian sedang berbincang dengan kementerian kewangan untuk menyediakan bantuan-bantuan lain dalam memberi manfaat kepada semua pelajar termasuk pelajar IPTS.”

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Sektor ekonomi ketika PKP tidak akan ditutup sepenuhnya, kata menteri

Keputusan itu diambil kerajaan bagi mengimbangi kelangsungan hidup dan kesihatan rakyat ketika pandemik Covid-19.

Penangguhan bayaran balik pinjaman PTPTN dilanjutkan 3 bulan lagi

Sebelum ini, kerajaan menangguhkan bayaran balik pinjaman PTPTN mulai 19 Mac hingga 31 Disember 2020.

PTPTN loan repayments delayed another 3 months

Eligible borrowers can submit their applications beginning Jan 5.

Covid-19 paving the way for a welfare state?

Providing basic financial aid has increased the people's dependency on the government, but this is necessary to assist the vulnerable, experts say.

SSM rangka pelbagai inisiatif bantu belia, ibu tunggal B40 berniaga

Inisiatif berkenaan bakal mencetus minat berniaga dan menggalakkan lebih ramai penyertaan golongan belia dan ibu tunggal.