Wednesday, December 1, 2021

Pakistan nafi laporan iktiraf Israel

Kementerian Luar Negeri dalam satu kenyataan berkata Perdana Menteri Imran Khan berulang kali menyatakan pendirian Islamabad dalam isu itu adalah 'jelas'.

Other News

Pakistan pada Selasa menafikan spekulasi mengenai kemungkinan Islamabad akan mengiktiraf rejim Israel dan menyifatkan ia sebagai tidak berasas, lapor Agensi Anadolu.

Kementerian Luar Negeri dalam satu kenyataan berkata Perdana Menteri Imran Khan berulang kali menyatakan pendirian Islamabad dalam isu itu adalah “jelas”.

“Perdana menteri sudah mengatakan dengan jelas hanya penyelesaian yang adil dapat beri kepuasan kepada rakyat Palestin, jika tidak, Pakistan sama sekali tidak akan mengiktiraf Israel,” tambah kenyataan itu.

Penjelasan itu dibuat berikutan laporan mengenai terdapatnya tekanan dari negara lain ke atas Pakistan agar mengiktiraf Israel.

“Pakistan teguh mendukung hak rakyat Palestin,” tambah kenyataan itu lagi.

Dalam wawancara awal bulan ini, Khan mendedahkan mendapat tekanan daripada beberapa negara supaya menjalin hubungan diplomatik dengan Tel Aviv.

“Biarkan ia menjadi (persoalan). Ada perkara yang tidak dapat kami beritahu. Kami mempunyai hubungan baik dengan mereka,” kata Khan.

 

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles