Thursday, February 25, 2021

Perkeso terima 388 aduan salah guna subsidi upah hampir RM20 juta, kata menteri

Tindakan menuntut kembali bayaran dana PSU yang disalah guna oleh majikan kini giat dilakukan.

Other News

China lambasts UK for ‘double standards’ over human rights for immigrants

Beijing has stepped up the rhetoric against London since Britain offered millions of Hong Kong citizens in its ex-colony the chance to obtain full British citizenship.

Bikinis now fine for beach volleyball tourney in Doha after Qatar reconsiders

Doha at first asked female players to wear long shirts and trousers instead of bikinis for the event.

Washington in bid to rejoin UNHRC to go after rights violators

The Biden administration named Venezuela, Nicaragua, Cuba, Congo and Iran as human rights abusers, but its list does not stop there.

Rosmah’s trial for money laundering, tax evasion to start in November

Her trial will begin after the High Court has heard her defence on the corruption case in relation to a solar hybrid project for rural schools in Sarawak.

Undang-undang syariah Selangor berkait seks luar tabii sebagai jenayah tidak sah

Keputusan itu diputuskan oleh panel sembilan hakim yang diketuai Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat.

Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) menerima 388 aduan daripada pekerja membabitkan salah guna Program Subsidi Upah (PSU) oleh majikan membabitkan dana hampir RM20 juta, kata Menteri Sumber Manusia M Saravanan.

Saravanan berkata, daripada jumlah keseluruhan aduan 388 kes itu, 232 dalam proses inkuiri bagi melengkapkan maklumat aduan bagi diambil tindakan selanjutnya.

Katanya, sehingga 11 November lalu, Perkeso sudah kenal pasti 156 kes tuntutan palsu dan salah guna PSU dan tindakan menuntut kembali bayaran dana yang disalah guna oleh majikan kini giat dilakukan.

Menurut Saravanan, Perkeso akan menggantung pembayaran kepada majikan yang disyaki membuat tuntutan palsu sehingga siasatan terhadap aduan terbabit selesai dijalankan.

“Dalam menangani masalah tuntutan palsu ini, Perkeso mengambil tindakan ke atas sebahagian majikan yang tidak mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata, Perkeso juga bekerjasama dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) bagi menyiasat kes tuntutan palsu dan penyalahgunaan PSU.

Sehingga kini katanya, SPRM sudah membuka lima kertas siasatan termasuk membabitkan satu tangkapan di Kedah, pada 6 Oktober 2020.

Menurut Saravanan, Perkeso akan menggantung pembayaran kepada majikan yang disyaki membuat tuntutan palsu sehingga siasatan terhadap aduan terbabit selesai dijalankan.

Saravanan menjawab pertanyaan Charles Anthony Santiago (DAP-Klang) yang meminta menteri sumber manusia menyatakan bilangan syarikat yang menerima bantuan subsidi upah dan terpaksa gulung tikar dan bilangan penutupan perniagaan PKS dan kemuflisan individu akibat Covid-19.

Katanya, Perkeso juga sudah mengenal pasti dan menyenarai hitam 5,537 majikan yang melanggar syarat permohonan bantuan di bawah PSU termasuk pemberhentian pekerja dan tidak membayar caruman.

Sehubungan itu katanya, Perkeso akan menyenaraikan majikan yang menerima bantuan di bawah Pakej Bantuan Prihatin PKS di laman sesawang rasminya sebagai rujukan pekerja.

Berdasarkan rekod Sistem Insurans Pekerjaan (SIP) 2,713 syarikat berstatus perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di Malaysia terpaksa menutup perniagaan sepanjang 1 Mac hingga 30 Oktober 2020 akibat Covid-19.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

PM umum pakej Permai RM15 bilion, lindungi ekonomi, rakyat ketika Covid-19

Terdapat 22 inisiatif bermatlamat untuk memerangi wabak Covid-19, memelihara kebajikan rakyat dan menyokong kelangsungan perniagaan.

Tamak punca asrama pekerja asing terabai, kata aktivis 

Gagal mematuhi garis panduan ‘bukan perkara baru’.

Walaupun hilang pekerjaan, rakyat Malaysia masih sukar terima kerja ‘kotor’

Stigma sosial mengenai pekerjaan kotor, bahaya dan sukar masih menebal walaupun dalam keadaan ekonomi pandemik.

Subsidi upah mungkin dilanjutkan lebih dari tiga bulan

Bagaimanapun ia tertakluk kepada beberapa petunjuk fiskal dan keadaan ekonomi negara.

Hampir 100,000 hilang pekerjaan sejak Oktober lalu, kata menteri

Kesan pandemik Covid-19 menyebabkan 99,696 orang hilang pekerjaan dan memohon SIP Perkeso.