Sunday, February 28, 2021

Jho Low mengaku bersembunyi di China

Dia dikatakan berunding untuk bertemu dengan penyiasat skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di Hong Kong atau Macau, lapor Al Jazeera.

Other News

Belajar sejarah di luar buku teks

Kalau dulu kita hanya ada maklumat dari buku teks, tetapi kini apa saja maklumat boleh diperolehi melalui alam maya.

’Sindir badan’ lebih dahsyat dengan media sosial

Media sosial kini menjadi medium paling mudah untuk seseorang meluahkan perasaan sehingga mengenepikan nilai kemanusiaan, kesopanan dan kesusilaan.

Contemptuous expressions and freedom of speech

Any business which maintains internet discussion forums should be aware of and guard against the risks of liability for comments by third parties.

Online shift makes body shaming easier than ever

A psychologist warns of the negative effects of such acts while a lawyer says legal action can be taken as it is considered a criminal offence.

Kes baru Covid-19 kekal lebih 2,000, 10 lagi kematian direkodkan

3,320 pesakit pulih dan dibenarkan pulang, menjadikan jumlah keseluruhan angka sembuh 270,166 kes.

Ahli Perniagaan dalam buruan kerana skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB), Low Taek Jho mengaku berada di China dan berunding untuk bertemu dengan penyiasat skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) di Hong Kong atau Macau, lapor Al Jazeera.

Bagaimanapun ketika penyiasat 1MDB Malaysia bersetuju mengadakan pertemuan di Macau, Low yang lebih dikenali sebagai Jho Low berubah hati dan melarikan diri ke Emiriyah Arab Bersatu (UAE).

“Kerana semua waran tangkap itu, anda tahu, secara efektif orang-orang Emiriyah Arab Bersatu tidak menganggapnya selamat, jadi saya baru saja masuk ke Dubai,” kata Low mengenai cubaannya memasuki negara itu.

Dokumentari penyiasatan khas Al Jazeera berjudul “Jho Low: Hunt For A Fugitive” melaporkan percubaan terdesak ahli perniagaan dalam buruan itu untuk merundingkan perjanjian dengan kerajaan Malaysia dan mengelakkan dirinya dari masuk penjara kerana skandal kewangan 1MDB.

Dokumentari dikendalikan wartawan Mary Ann Jolley memaparkan rakaman perbualan telefon Low dengan pihak berkuasa Malaysia dari Mei hingga November 2018 ketika beliau berusaha membuat perjanjian dengan kerajaan Pakatan Harapan (PH) pimpinan Dr Mahathir Mohamad.

Low kemudian menjelaskan bagaimana UAE berada dalam keadaan “sangat paranoid” sekarang dan “suatu yang sangat mencabar” bagi mendapatkan izin untuk bertemu para penyiasat 1MDB.

Dokumentari penyiasatan khas Al Jazeera berjudul “Jho Low: Hunt For A Fugitive” melaporkan percubaan terdesak ahli perniagaan dalam buruan itu untuk merundingkan perjanjian dengan kerajaan Malaysia dan mengelakkan dirinya dari masuk penjara kerana skandal kewangan 1MDB.

Keupayaan Low untuk merentas sempadan antarabangsa walaupun Interpol mengeluarkan dua Notis Merah terhadapnya, serta waran tangkap Amerika Syarikat (AS) yang aktif dan sejumlah pasport yang dibatalkan juga turut diceritakan dalam dokumentari ini.

Al Jazeera mengatakan sudah melihat dokumen pelepasan penerbangan rasmi yang mengesahkan laporan sebelumnya oleh Asia Times yang berpusat di Hong Kong, bahawa baru-baru ini pada November 2019 Low terbang dari Bangkok ke Dubai dan berhenti selama tiga hari di Ahmedabad di India.

Low dilaporkan menggunakan pasport negara Grenada.

Dalam dokumentari itu juga, Low turut mengaitkan rakan perniagaan 1MDB di UAE.

“Realitinya, orang di Abu Dhabi memang ambil duit.

“Perbincangan antara saya dengan mereka adalah, lihat, apa sahaja yang saya selesaikan dengan Jabatan Kehakiman (DoJ) yang digunakan untuk membayar bon 1MDB, anda semua harus selaras dengan jumlah yang sama, yang mungkin hampir satu bilion dolar,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

AmBank to pay RM2.83 billion settlement over 1MDB scandal

This is in addition to the RM53.7 million penalty imposed by Bank Negara Malaysia and paid by AmBank Group.

AmBank bayar Putrajaya RM2.83 bilion disebabkan penglibatan dalam skandal 1MDB

Pembayaran ini akan menguntungkan rakyat Malaysia kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz.

China approves 2 more home-grown Covid-19 vaccines for use

China is exporting vaccines to 27 countries and providing free doses to 53 others, a foreign ministry spokesman says.

‘Communist supporter’ claims a lot of ‘organised fuss’ about nothing

MCA vice-president defends his speech at a recent event organised by the Communist Party of China.

China lambasts UK for ‘double standards’ over human rights for immigrants

Beijing has stepped up the rhetoric against London since Britain offered millions of Hong Kong citizens in its ex-colony the chance to obtain full British citizenship.