Thursday, February 25, 2021

Pelbagai pendekatan digunakan KKMM bagi menangani berita palsu Covid-19

KKMM gunakan semua platform bendung sebar berita palsu hingga boleh timbulkan rasa panik.

Other News

Tidak perlu surat polis rentas negeri hantar anak ke asrama

Ibu bapa hanya perlu menunjukkan surat yang dikeluarkan pihak sekolah semasa melalui sekatan jalan raya.

No police permit needed to cross borders for school

Parents only need to show letters issued by the schools at police roadblocks.

Kes baru Covid-19 jatuh bawah 2,000

12 lagi kematian dicatatkan.

New cases drop below 2,000 mark

12 more deaths reported.

MIC leader questions ‘fickle-minded’ Umno chiefs

MIC deputy president M Saravanan says the party will only decide based on discussions in Barisan Nasional.

Kerajaan akan terus mengenal pasti kaedah paling berkesan dalam menangani isu penyebaran berita palsu dan tidak benar bagi memastikan rakyat mendapat berita yang sah dan terkini, kata Timbalan Menteri Pendidikan Mah Hang Soon.

Mah yang mewakili Menteri Komunikasi dan Multimedia Saifuddin Abdullah berkata, KKMM sentiasa berusaha membendung masalah penyebaran berita palsu terutama berkaitan dengan pandemik Covid-19 yang menimbulkan rasa panik dan menggugat ketenteraman awam.

Katanya, KKMM menerusi agensinya seperti RTM, Jabatan Penerangan Malaysia, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) serta Bernama secara berterusan menggunakan platform masing-masing untuk memberikan informasi yang tepat dan tulen berkenaan dasar kerajaan.

“Antara tindakan dilaksanakan seperti Program ‘Info On Wheel’ atau turun padang bagi penerangan terus ke akar umbi mengenai langkah pencegahan Covid-19 supaya masyarakat lebih faham dan mendapatkan maklumat tepat. Program ini membabitkan seluruh pemimpin masyarakat dari seluruh negara.

“Media sosial rasmi KKMM juga digunakan untuk menyangkal isu penyebaran berita palsu dengan penyebaran maklumat yang sahih mengenai kenyataan media, liputan berita atau video daripada RTM dan Bernama.

“Dari Januari hingga Oktober 2020, 987 hantaran atau posting menggunakan maklumat daripada Kementerian Kesihatan, Jabatan Penyiaran Malaysia dan Bernama untuk dihebahkan di semua media rasmi Japen,” katanya.

Beliau menjawab soalan Shahidan Kassim (BN- Arau) yang meminta menteri komunikasi dan multimedia menyatakan apakah mekanisma yang dilakukan KKMM bagi membendung masalah penyebaran berita palsu terutamanya berkaitan pandemik Covid-19 hingga menimbulkan panik dan menggugat ketenteraman awam.

“Media sosial rasmi KKMM juga digunakan untuk menyangkal isu penyebaran berita palsu dengan penyebaran maklumat yang sahih mengenai kenyataan media, liputan berita atau video daripada RTM dan Bernama.

Selain itu Shahidan turut bertanya apakah KKMM bercadang untuk mengembalikan semula Akta Antiberita Tidak Benar yang dimansuhkan sebelum ini.

Dalam pada itu, Mah berkata KKMM juga menggunakan kaedah paparan elektronik atau “billboard” dan publisiti menerusi media bercetak dengan kerjasama rakan strategik bermula pada awal Februari dan diteruskan dengan kempen pembudayaan norma baru bagi memutuskan rantaian Covid-19.

Beliau berkata KKMM juga menerbitkan dan mengedarkan lebih sejuta risalah ke seluruh negara dalam pelbagai bahasa termasuk bahasa Iban dan Kadazan bagi menangani isu penyebaran berita palsu.

“RTM juga sudah menerbitkan rancangan bertajuk ‘Pastikan Sahih’ yang bersiaran setiap Isnin hingga Jumaat pada jam 6.30 petang di saluran Berita RTM MyFreeView 1,2,3 bagi memberikan maklumat benar dan membetulkan maklumat palsu yang tular menerusi penubuhan Pasukan Respon Pantas (PRP) pada 24 Mac lalu bersama Majlis Keselamatan Negara (MKN), SKMM dan Japen.

“KKMM berharap rakyat dapat bertindak memerangi berita palsu yang boleh menyebabkan timbul rasa gusar dan, mengancam ketenteraman awam dengan mesej ‘Tidak Pasti Jangan Kongsi’.”

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Kecam, ketawakan guru sains DidikTV adalah perbuatan buli siber, kata menteri

KKMM juga bersedia menawarkan bantuan kepada KPM, dalam penyediaan kandungan DidikTV.

SKMM terima 120 aduan pornografi kanak-kanak, lebih 400 laman sesawang disekat

Agensi itu turut melahirkan rasa bimbang mengenai peralihan pengunaan dalam talian yang mampu meningkatkan risiko golongan bawah umur terdedah kepada bahan-bahan lucah.

Saluran TV khas bantu PdPR diwujudkan, kata menteri

Saluran baru itu akan bermula pada suku pertama tahun ini.

993 tangkapan dilakukan libatkan ‘Macau Scam’ 

912 tangkapan melibatkan warga tempatan manakala 81 orang warga asing ditahan atas kesalahan kes penipuan dalam talian.

Jasa dijenamakan semula sebagai J-KOM, kata menteri

Ketua pengarah serta timbalannya tidak akan dilantik dalam kalangan orang politik.