Saturday, November 28, 2020

Kertas kerja Akta Pembangunan Kg Baru diserah kepada peguam negara, kata menteri

Akta itu akan menggantikan Kaedah-Kaedah Lembaga Pentadbiran Malay Agricultural Settlement (MAS).

Other News

Pemuda DAP gesa parti pertimbang berpisah dengan PKR, bubarkan PH

Gesaan itu dibuat sekiranya Anwar Ibrahim tidak memohon maaf kepada parti sekutu dan rakyat Malaysia kerana tidak menyokong usul undi belah bahagi Belanjawan 2021.

North Korean hackers ‘targeting AstraZeneca researchers’ for Covid-19 vaccine secrets

Cyberattacks against vaccine scientists and drug makers have soared during the Covid-19 pandemic.

24 hours after sitting out budget vote, PH MPs still target of online scorn

Social media users say the opposition had called for the budget to be rejected but made no move to do so themselves.

Gagal tolak belanjawan, wakil rakyat PH dikecam pengguna media sosial

Kecaman itu dilakukan selepas Belanjawan 2021 diluluskan di peringkat dasar dengan mudah.

Belanjawan 2021 sudah tak boleh ditolak, PH gadai sokongan rakyat, kata Dr Mahathir

Bekas perdana menteri itu berkata, PH yang dipimpin Anwar Ibrahim sanggup berkompromi, menolak prinsip dan menggadaikan sokongan rakyat untuk kepentingan sendiri.

Kementerian Wilayah Persekutuan menyerahkan kertas kerja Akta Pembangunan Kampung Baru kepada Jabatan Peguam Negara untuk tindakan lanjut, sebelum dibawa kepada Jemaah Menteri dan dibentangkan di Dewan Rakyat.

Menteri Wilayah Persekutuan Annuar Musa berkata, akta itu akan menggantikan Kaedah-Kaedah Lembaga Pentadbiran Malay Agricultural Settlement (MAS), peraturan yang digunakan untuk pentadbiran tanah serta perancangan dan pengurusan perbandaran di Kampung Baru.

“Menerusi akta baru itu, kita turut menggunakan Pelan Struktur Kuala Lumpur 2020-2040. Pelan itu tidak akan mendiskriminasikan Kampung Baru, kita akan memastikan ia dibangunkan setara dengan kawasan sekitar.

“Kita juga sedang menyiapkan pakej pembangunan 44 parcel di Kampung Baru, sebahagiannya akan dipilih untuk pembangunan dalam kadar segera, yang membabitkan lebih lapan hektar tanah,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan kepada 76 keluarga mangsa banjir kilat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Kuala Lumpur hari ini.

Pada 6 Jun lepas, Perbadanan Pembangunan Kampong Baru (PPKB) dalam satu kenyataan berkata peranan Lembaga Pentadbiran MAS, tidak lagi relevan dalam menjalankan fungsi pentadbiran tanah, perancangan dan pengurusan perbandaran di kampung tersebut.

PPKB berkata keputusan itu diambil setelah mendapat perkenan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah pada 2 Disember 2019 dengan mengambil kira pandangan perundangan daripada Jabatan Peguam Negara, berkenaan status lembaga itu serta surat daripada Pejabat Menteri Wilayah Persekutuan bertarikh 13 Februari 2020.

Sementara itu, Annuar menjelaskan keputusannya sebelum ini yang ingin menjadikan Wilayah Persekutuan sebagai “wilayah bebas berniaga” bukan bermaksud wilayah tersebut bebas undang-undang.

“Terdapat pelbagai undang-undang mengenai penjaja, perniagaan dan sebagainya. Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) juga mempunyai garis panduan yang mesti dipatuhi, sebelum lesen perniagaan dikeluarkan kepada setiap peniaga,” katanya.

Terdahulu, Annuar berkata DBKL kini memberi kebenaran kepada warga kota untuk membuka gerai atau perniagaan secara kecil-kecilan di mana-mana kawasan yang sesuai di sekitar bandar raya, mulai esok (Ahad).

Sementara itu, Annuar menjelaskan keputusannya sebelum ini yang ingin menjadikan Wilayah Persekutuan sebagai “wilayah bebas berniaga” bukan bermaksud wilayah tersebut bebas undang-undang.

Bagaimanapun katanya, peniaga perlu memohon lesen perniagaan sementara yang sah selama enam bulan di laman sesawang DBKL, yang ditawarkan secara percuma.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Kita lihat siapa khianati rakyat, kata Annuar Musa menjelang undi Belanjawan 2021

Ahli Parlimen BN tidak menolak belanjawan meskipun sewaktu menjadi gabungan di blok pembangkang.

Annuar Musa suara Bersatu atau MKT Umno?

PN menang 17 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah dan mendapat sokongan 7 orang Adun PBS dan 3 Adun Bebas berbanding hanya 14 kerusi yang dimenangi oleh BN.

Kerajaan kaji bina kuarters pekerja asing, kata Annuar Musa

Pihaknya sedang berunding dengan beberapa kementerian lain dan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB).

Umno tiada pilihan selain bekerjasama dengan Bersatu, kata setiausaha agung BN

PAS bertegas bahawa Umno mesti turut menjadi rakan sekutu dengan Bersatu.

Annuar Musa saman ahli Parlimen DAP susulan tuduhan jual plot tanah DBKL

Annuar berkata, tuduhan itu bukan sahaja tidak berasas, malah telah menjatuhkan reputasinya serta DBKL.