Thursday, March 4, 2021

Kertas kerja Akta Pembangunan Kg Baru diserah kepada peguam negara, kata menteri

Akta itu akan menggantikan Kaedah-Kaedah Lembaga Pentadbiran Malay Agricultural Settlement (MAS).

Other News

SPRM tahan setiausaha politik Xavier dalam siasatan kes rasuah

Fazly Razally antara beberapa individu berkait bekas menteri itu yang disiasat kerana rasuah.

Xavier’s pol-sec in MACC custody as graft probe continues

Fazly Razally is one of several individuals linked to the ex-minister who are under a corruption probe.

Kes Covid-19 kembali naik di seluruh dunia

WHO mendapati Timur Tengah adalah rantau yang paling tinggi peningkatan kes.

5 mangsa dihempap jejambat runtuh di MRR2

Jejambat runtuh menghempap sebuah van kilang di Lebuhraya MRR2 laluan Pandan Indah ke Ampang, Kuala Lumpur.

Vaksin cukup untuk setiap individu dewasa di AS

Presiden AS Joe Biden jamin rakyat negara itu mendapat vaksin Covid-19.

Kementerian Wilayah Persekutuan menyerahkan kertas kerja Akta Pembangunan Kampung Baru kepada Jabatan Peguam Negara untuk tindakan lanjut, sebelum dibawa kepada Jemaah Menteri dan dibentangkan di Dewan Rakyat.

Menteri Wilayah Persekutuan Annuar Musa berkata, akta itu akan menggantikan Kaedah-Kaedah Lembaga Pentadbiran Malay Agricultural Settlement (MAS), peraturan yang digunakan untuk pentadbiran tanah serta perancangan dan pengurusan perbandaran di Kampung Baru.

“Menerusi akta baru itu, kita turut menggunakan Pelan Struktur Kuala Lumpur 2020-2040. Pelan itu tidak akan mendiskriminasikan Kampung Baru, kita akan memastikan ia dibangunkan setara dengan kawasan sekitar.

“Kita juga sedang menyiapkan pakej pembangunan 44 parcel di Kampung Baru, sebahagiannya akan dipilih untuk pembangunan dalam kadar segera, yang membabitkan lebih lapan hektar tanah,” katanya kepada pemberita selepas menyampaikan sumbangan kepada 76 keluarga mangsa banjir kilat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur di Kuala Lumpur hari ini.

Pada 6 Jun lepas, Perbadanan Pembangunan Kampong Baru (PPKB) dalam satu kenyataan berkata peranan Lembaga Pentadbiran MAS, tidak lagi relevan dalam menjalankan fungsi pentadbiran tanah, perancangan dan pengurusan perbandaran di kampung tersebut.

PPKB berkata keputusan itu diambil setelah mendapat perkenan Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah pada 2 Disember 2019 dengan mengambil kira pandangan perundangan daripada Jabatan Peguam Negara, berkenaan status lembaga itu serta surat daripada Pejabat Menteri Wilayah Persekutuan bertarikh 13 Februari 2020.

Sementara itu, Annuar menjelaskan keputusannya sebelum ini yang ingin menjadikan Wilayah Persekutuan sebagai “wilayah bebas berniaga” bukan bermaksud wilayah tersebut bebas undang-undang.

“Terdapat pelbagai undang-undang mengenai penjaja, perniagaan dan sebagainya. Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) juga mempunyai garis panduan yang mesti dipatuhi, sebelum lesen perniagaan dikeluarkan kepada setiap peniaga,” katanya.

Terdahulu, Annuar berkata DBKL kini memberi kebenaran kepada warga kota untuk membuka gerai atau perniagaan secara kecil-kecilan di mana-mana kawasan yang sesuai di sekitar bandar raya, mulai esok (Ahad).

Sementara itu, Annuar menjelaskan keputusannya sebelum ini yang ingin menjadikan Wilayah Persekutuan sebagai “wilayah bebas berniaga” bukan bermaksud wilayah tersebut bebas undang-undang.

Bagaimanapun katanya, peniaga perlu memohon lesen perniagaan sementara yang sah selama enam bulan di laman sesawang DBKL, yang ditawarkan secara percuma.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Come clean on decision to dump Bersatu in GE15, Annuar Musa tells Umno leaders

The party's former secretary-general says members have the right to be informed of any such move ahead of the general election.

Tiada perarakan Thaipusam, hanya petugas dibenarkan bawa patung

Annuar menjelaskan hanya pergerakan dengan garis panduan yang ketat dibenarkan.

It’s not a procession, govt clarifies on allowing Thaipusam ritual

Permission for Lord Murugan's chariot to be brought to the Batu Caves temple is subject to several conditions including a limit on the number of people involved as authorities seek to deter crowds from gathering.

Ahli Parlimen Umno selar Ahmad Maslan kerana tak faham Perlembagaan

Annuar Musa menjawab surat Ahmad Maslan yang menggesa ahli-ahli Parlimen Umno mendesak sidang Parlimen semasa darurat.

Umno MP calls out party sec-gen over ignorance on constitution

Annuar Musa responds to Ahmad Maslan's letter urging MPs to press for a parliamentary sitting during the emergency.