Saturday, March 6, 2021

Agong berkenan dengar taklimat persediaan hadapi banjir di Pahang

Agong menitahkan supaya aspek norma baru dan prosedur operasi standard (SOP) bagi membendung penularan wabak Covid-19 menjadi keutamaan di semua pusat pemindahan sementara (PPS) banjir di Pahang.

Other News

205 warga asing ditahan imigresen di pangsapuri Pudu

Kesemua yang ditahan kemudiannya dibawa ke JIM di Kompleks Kementerian Dalam Negeri.

BN’s ‘chief media officer’ suspended, but does the post exist?

Barisan Nasional is said to be in damage control mode after the release of a statement nearly identical to another issued by Pakatan Harapan leader Anwar Ibrahim.

Ketua pegawai media BN digantung, tetapi apakah jawatan itu wujud?

Jawatan itu diwujudkan bagi melindungi presiden Umno yang menerima kritikan parti komponen BN.

Long-distance relationships in the age of the pandemic

A year since Covid-19 emerged as a global pandemic, binational couples kept apart by travel restrictions and border closures continue to hope for a reunion.

Cabaran mempertahan hubungan jarak jauh di era pandemik

Setahun berlalu, larangan ke luar negara masih berjalan, pasangan berlainan kerakyatan terpaksa bertahan walau stres dan jatuh sakit.

Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkenan mendengar Taklimat Persediaan Menghadapi Banjir Tahun 2020/2021 yang berlangsung di bilik mesyuarat Istana Abdulaziz di Kuantan, hari ini.

Turut berangkat ke majlis itu ialah Tengku Panglima Raja Tengku Amir Nasser Ibrahim Sultan Abdullah.

Taklimat yang bermula pada 10.30 pagi berlangsung selama hampir sejam itu disampaikan oleh Ketua Polis Pahang Abd Jalil Hassan dan turut hadir Menteri Besar Wan Rosdy Wan Ismail.

Sultan Abdullah pada akhir sesi taklimat itu menitahkan supaya aspek norma baru dan prosedur operasi standard (SOP) bagi membendung penularan wabak Covid-19 menjadi keutamaan di semua pusat pemindahan sementara (PPS) banjir di negeri ini.

Selain itu, semua masjid di Pahang juga dititahkan untuk melaksanakan solat hajat dari semasa ke semasa bagi memohon dijauhkan daripada perkara yang tidak diingini dan supaya Pahang sentiasa dijauhkan daripada musibah.

Selain itu, Seri Paduka Baginda juga menzahirkan keyakinan terhadap pentadbiran negeri untuk membuat persediaan menghadapi banjir dan mengingatkan semua pihak berkaitan supaya bersama-sama memikul tanggungjawab meringankan kesusahan rakyat semasa musim tengkujuh.

Sultan Abdullah yang juga sultan Pahang seterusnya menzahirkan ucapan terima kasih kepada pentadbiran negeri termasuk agensi berkaitan kerana membuat persediaan lengkap dengan data terkini dalam taklimat tersebut.

Selain itu, semua masjid di Pahang juga dititahkan untuk melaksanakan solat hajat dari semasa ke semasa bagi memohon dijauhkan daripada perkara yang tidak diingini dan supaya Pahang sentiasa dijauhkan daripada musibah.

Turut hadir pada majlis itu ialah Setiausaha Kerajaan Pahang Sallehuddin Ishak dan pengarah jabatan negeri berkaitan iaitu kesihatan, Dr Bahari Awang Ngah, Mohd Zairasyahli Shah Zakaria (Majlis Keselamatan Negeri) dan Zulkhairi Zainol Abidin (Jabatan Kebajikan Masyarakat).

Hadir sama ialah Mohd Noor Bidin (Jabatan Pengairan dan Saliran), Khairul Najib Ibrahim (Jabatan Meteorologi) dan Mejar (PA) Mohd Zairosnizam Mohd Tarmizi (Angkatan Pertahanan Awam Malaysia).

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Gelaran Datuk Farid Kamil, Boy Iman ditarik balik

Surat penarikan balik pengurniaan darjah kebesaran terhadap mereka berkuat kuasa 1 Februari lalu.

Mangsa banjir Sarawak meningkat kepada 133 orang

Sebanyak tiga pusat pemindahan sementara kini beroperasi di dua daerah yang dilanda banjir sejak semalam.

Banjir di Sarawak, Pahang semakin pulih

Keadaan banjir di Sabah tidak banyak berubah dengan lapan daerah masih terjejas.

Mangsa banjir di Sabah terus meningkat

Keadaan di Sarawak kekal, Pahang pula semakin pulih.

Program vaksinasi Covid-19 mengikut jadual, kata PM

Program vaksinasi ini berjalan secara berperingkat sehinggalah tempoh keseluruhannya selama 12 bulan.