Sunday, February 28, 2021

PH tak sokong Belanjawan 2021 kecuali tuntutan dipenuhi, kata Anwar

Hanya 6 tuntutan PH dimasukkan dalam Belanjawan 2021.

Other News

Kes baru Covid-19 kekal lebih 2,000, 10 lagi kematian direkodkan

3,320 pesakit pulih dan dibenarkan pulang, menjadikan jumlah keseluruhan angka sembuh 270,166 kes.

New cases stay above 2,000 as 10 more deaths reported

190 in the ICU, 99 in need of respiratory assistance.

Hamid Bador jelaskan mengenai kompuan RM10,000

Katanya ramai yang salah faham dan bimbang dengan jumlah kompaun sehingga RM10,000.

RM10,000 fine not for all SOP offences, top cop explains

Abdul Hamid Bador says the RM10,000 compound will not be issued for offences such as failure to wear face masks.

Radzi, 4 guru terima suntikan vaksin Covid-19

Radzi menyeru rakyat Malaysia termasuk lebih 500,000 guru di seluruh negara untuk segera mendaftarkan diri.

Meskipun ahli-ahli Parlimen sudah berikrar taat setia kepada titah Yang di Pertuan Agong dan akan menyokong dan meluluskan Belanjawan 2021, Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim memberi amaran kepada kerajaan ia tidak akan diluluskan dengan mudah.

Anwar menegaskan PH tidak akan menyokong usul meluluskan Belanjawan 2021 kecuali kerajaan dan Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz melakukan pindaan terhadapnya dengan memasukkan beberapa tuntutan yang dibuat pembangkang sebelum ini.

Sehubungan itu ahli Parlimen Port Dickson itu menegaskan beliau tidak mahu kerajaan sekarang, menteri kewangan dan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin membuat andaian Belanjawan 2021 akan diluluskan dengan cara mudah tanpa membuat pindaan yang memenuhi tuntutan PH.

Sebelum ini, PH ada membuat beberapa tuntutan namun hanya enam dimasukkan dan disentuh secara sepintas lalu oleh Zafrul dalam pembentangan Belanjawan 2021, pada Jumaat lalu termasuk isu moratorium dan pengeluaran akaun 1 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

“Sama ada kita nak luluskan atau tidak belanjawan ini kita akan pastikan ada rencana atau perubahan dilakukan supaya ia tidak membebankan rakyat khususnya pegawai kerajaan dan penjawat awam dan petugas barisan hadapan.

“Saya ingin tekankan di sini kami tidak mahu andaian mudah. Keadaan sekarang berbeza kerajaan, menteri kewangan dan perdana menteri kena tahu belum ada penentuan dan kepastian sama ada belanjawan dalam bentuk sekarang jika tidak diubah dan dipinda untuk membela nasib rakyat yang kita yakini seperti mana kita tuntut belum pasti ia akan diluluskan dengan mudah.

“Jadi saya menyeru dan menggesa dengan tegas supaya menteri kewangan meneliti semula usaha menangani Covid-19 dari segi belanjawan kesihatan dan lonjakan ekonomi terbabit,” katanya ketika membahaskan usul Rang Undang-undang Perbekalan 2021 di Dewan Rakyat, hari ini.

Anwar sebelum itu berkata pihak pembangkang menjunjung kasih titah Sultan Abdullah Ahmad Shah menolak permohonan kerajaan untuk mengisytiharkan darurat.

“Sama ada kita nak luluskan atau tidak belanjawan ini kita akan pastikan ada rencana atau perubahan dilakukan supaya ia tidak membebankan rakyat khususnya pegawai kerajaan dan penjawat awam dan petugas barisan hadapan.

“Kenyataan YDPA dan Raja-raja Melayu agak tegas bukan sahaja menolak darurat tetapi menolak langkah yang boleh menjurus ke arah penyalahgunaan kuasa dan rasuah.

“Saya berharap bukan hanya ahli yang berhormat tetapi semuanya perlu meneliti kenyataan itu. YDPA buat julung kalinya menolak usul PM untuk mengadakan darurat.

“Di bangkitkan juga titah Tuanku supaya mengajak semua ahli Parlimen supaya memberikan kerjasama untuk meluluskan belanjawan. Ini adalah semangat muafakat dan rundingan sebab itulah rakan PH dan parti lain mengemukakan pandangan mereka.

“Daripada PH enam tuntutan didengar oleh menteri kewangan tetapi tidak di ulas sama sekali dalam belanjawan. Ada pandangan lain khususnya mengenai moratarium dan pengeluaran akaun 1 KWSP disentuh secara sepintas lalu tetapi tidak memenuhi maksud tuntutan dibuat.

“Walaupun kita cenderung meluluskan, kita tidak mahu bertolak ansur soal enrolumen gaji pekerja, nasib pekerja barisan hadapan tidak berbangkit, kita akan pastikan ada rencana segera tidak membebankan rakyat.”

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Art Harun terkejut dengan sikap rakan-rakan selepas dilantik speaker

Bekas peguam itu menceritakan hal peribadinya termasuk bagaimana proses pelantikannya sebagai speaker Dewan Rakyat dijadikan isu peribadi.

SPRM siasat bekas menteri PH, Xavier berhubung dakwaan rasuah

Perkara itu disahkan sendiri oleh Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki.

Agong boleh benarkan sidang Parlimen semasa darurat, kata Istana Negara

Tanggapan sesetengah pihak bahawa pelaksanaan proklamasi darurat menghalang Parlimen untuk bersidang adalah tidak tepat

Lihat perkara baik Langkah Sheraton, penyokong PH diberitahu

Kata Wong Chin Huat Langkah Sheraton membawa satu era baru dalam gabungan politik yang tidak rigid dengan parti-parti politik bersedia untuk berkompromi.

Agong can allow Parliament to convene during emergency, says palace

Istana Negara says this can be done at a suitable date on the advice of the prime minister.