Thursday, November 26, 2020

Pemergian Mohamad Bakar kehilangan besar bola sepak Malaysia

Mengharumkan nama Malaysia ketika beraksi di Sukan Olimpik 1972 di Munich, Jerman (ketika itu dikenali sebagai Jerman Barat) selain membantu Malaysia meraih gangsa pada Sukan Asia 1974 di Tehran, Iran.

Other News

Lagenda bola sepak Maradona meninggal dunia pada usia 60 tahun

Maradona meninggal dunia setelah mengalami serangan jantung di rumahnya di Tigre, Argentina.

India prepares for ‘very severe cyclonic storm’ Nivar

State governments have cancelled flights and trains in expectation of widespread flooding and catastrophic winds.

Football legends, Pope mourn ‘football’s poet’ Maradona

Pope Francis is a lifelong football fan and admirer of Maradona's wizardry on the pitch.

Football legend Diego Maradona dead at 60

Maradona will forever be remembered for his 'Hand of God' goal against England in the 1986 World Cup quarter-final in Mexico City.

Opposition MPs warned against joining Umno rebels to bring down PM

Senior lawyer says it would be irresponsible to topple the government when no opposition leader has enough backing from MPs.

Pemergian legenda bola sepak Malaysia, Mohamad Bakar semalam merupakan satu kehilangan besar kepada sukan bola sepak negara.

Menurut hantaran Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) dalam laman Facebook rasminya, Mohamad, 75, dilaporkan meninggal dunia ketika mendapat rawatan di Institut Perubatan dan Pergigian Termaju, Universiti Sains Malaysia, Kepala Batas pada pukul 10.20 pagi semalam.

Beliau meninggalkan dua anak perempuan, Siti Marhanis dan Siti Mardiana berserta enam cucu. Isteri Allahyarham, Siti Rahil Harris pula meninggal dunia beberapa tahun lepas.

Allahyarham sebelum ini dilaporkan pernah mendapat rawatan di Hospital Pulau Pinang akibat kegagalan sum-sum tulang.

Beliau dilahirkan di Singapura pada 25 Jun 1945 kepada pasangan Bakar Yahya dan Fatimah Ismail dan merupakan anak sulung daripada 10 beradik.

Seawal usia enam tahun, beliau mengikut bapanya yang merupakan seorang anggota polis berhijrah ke Pulau Pinang pada 1958, sebelum bakatnya dalam bola sepak dikesan oleh Jurulatih Ooi Ewe Choo yang juga bendahari Persatuan Bolasepak Pulau Pinang (FAP) ketika beraksi untuk pasukan Muslim Recreation Club (MRC).

Beliau, kemudiannya, membantu Sekolah Campuran Pulau Pinang muncul juara di peringkat kebangsaan.

Allahyarham yang dikenali sebagai Ma Baker dalam kalangan rakan-rakan sepasukannya sempena tajuk lagu dendangan Boney M, pernah mewakili Pulau Pinang dari 1963 hingga 1975 dan pernah menjadi wira skuad Harimau Kumbang apabila menjaringkan gol kemenangan ketika menewaskan Perak 2-1 pada aksi final Piala Malaysia pada 1974 di Stadium Bandaraya, Pulau Pinang.

Di peringkat antarabangsa, Allahyarham yang beraksi di posisi sayap kanan skuad kebangsaan turut mengharumkan nama Malaysia kerana pernah beraksi di Sukan Olimpik 1972 di Munich, Jerman (ketika itu dikenali sebagai Jerman Barat) selain membantu Malaysia meraih gangsa pada Sukan Asia 1974 di Tehran, Iran. Allahyarham mengumpul 43 penampilan secara keseluruhan bersama skuad kebangsaan.

Kecemerlangan Allahyarham selaku pemain bola sepak, bagaimanapun, terhenti pada 1975 susulan kecederaan urat keting yang dialaminya, namun ia tidak membataskan minat Allahyarham yang mengambil keputusan untuk melanjutkan pelajaran dalam ijazah sarjana muda dalam pendidikan jasmani di Universiti Pertanian Malaysia (kini dikenali sebagai Universiti Putra Malaysia).

Beliau, kemudiannya, melanjutkan pengajian peringkat ijazah sarjana dalam pentadbiran sukan di Universiti Ohio di Amerika Syarikat.

Sekembalinya dari Amerika Syarikat, Allahyarham diberi tanggungjawab selaku penolong ketua jurulatih kebangsaan pada 1979 yang menyaksikan Malaysia meraih pingat emas pada Sukan SEA di Jakarta.

Beliau turut membantu mendiang Karl Heinz Weigang merencana kemaraan Malaysia layak ke Sukan Olimpik 1980 di Moscow, sebelum dilantik sebagai jurulatih kebangsaan pada 1985 bagi menghadapi Kelayakan Piala Dunia 1986.

Allahyarham pernah dilantik sebagai ahli jawatankuasa teknikal Persatuan Bola Sepak Malaysia antara 1990-an hingga 2000-an, sebelum dilantik sebagai penasihat teknikal dan pengurus pasukan kebangsaan pada 2005.

Beliau juga pernah dilantik sebagai setiausaha kehormat dan penasihat teknikal Persatuan Bola Sepak Pulau Pinang.

Dalam kerjayanya sebagai seorang guru, beliau juga pernah dilantik sebagai guru penolong kanan 1, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sri Muda, Penaga, Seberang Prai Utara.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Lagenda bola sepak Maradona meninggal dunia pada usia 60 tahun

Maradona meninggal dunia setelah mengalami serangan jantung di rumahnya di Tigre, Argentina.

Kanak-kanak 12 tahun ke bawah dijangka tidak terima vaksin Covid-19

Tiada vaksin Covid-19 sedang dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal yang menjalankan ujian keberkesanan dan kesannya terhadap kanak-kanak.

2 pertuduhan rasuah terhadap Lim Guan Eng akan dipinda

Pindaan itu membabitkan pertuduhan kes rasuah pembinaan terowong dasar laut dan projek pembinaan jalan utama di Pulang Pinang.

Malaysia, Gavi tunggu tarikh memuktamadkan perjanjian bersama Covax

Penyertaan Covax yang bakal memberikan jaminan untuk mendapatkan vaksin kepada 10% populasi rakyat Malaysia.

Mengapa Malaysia masih ‘tersekat’ dengan ahli politik tua?

Jawatan empat menteri kanan dalam Kabinet juga berusia lebih kurang 50 hingga 70 tahun.