Monday, November 30, 2020

PM Israel ucap tahniah kepada Biden

Gelar Biden sebagai sahabat baik Israel dan memiliki sejarah hubungan baik hampir 40 tahun.

Other News

Dr M explains why he attended Malay Congress

He says he wanted to neutralise critics who accused the PH government of being anti-Malay.

1,212 kes baru Covid-19, 2,112 pulih, 3 lagi kematian dilaporkan

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 65,697 kes.

1,212 new cases, over 400 in Selangor

2,112 recoveries recorded.

After Europe, now US mink and farm workers have Covid-19

It is suspected that in the US infected workers introduced the infection to the mink while in Europe the mink infected the workers.

Darurat di Gerik, Bugaya jika wujud risiko penularan Covid-19, kata menteri

Keputusan itu akan dibuat selepas merujuk kepada Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara.

Perdana Menteri Israel yang juga sekutu baik Donald Trump, Benjamin Netanyahu mengucapkan tahniah kepada Joe Biden di atas kejayaan memenangi pilihan raya Amerika Syarikat (AS), dengan menggelar presiden yang dipilih itu sebagai “sahabat baik Israel”, lapor AFP.

“Saya berharap dapat bekerjasama dengan kedua-dua kamu bagi mengukuhkan lagi hubungan antara AS dan Israel,” tulis Netanyahu dalam Twitter, dengan merujuk kepada Biden dan Naib Presiden Kamala Harris.

Netanyahu, yang menggunakan gambar dirinya duduk bersebelahan Trump pada akaun Twitter berkata, beliau dan Biden memiliki “sejarah hubungan baik hampir 40 tahun, dan saya mengenali anda sebagai sahabat baik Israel”.

Perdana menteri Israel sebelum ini pernah menggambarkan Trump sebagai sekutu terkuatnya di Rumah Putih, dan dasar digariskan Republikan disokong sayap kanan pentadbirannya.

Dalam ciapan seterusnya, Netanyahu turut mengucapkan ucapan terima kasih kepada Trump “di atas persahabatan yang anda tunjukkan kepada Israel dan diri saya secara peribadi, kerana mengiktiraf Baitulmuqaddis dan Bukit Golan, serta perjanjian damai dan membuka laluan kepada pakatan Amerika-Israel ke tahap paling tinggi”.

Trump secara unilateral menarik diri daripada perjanjian nuklear dengan Iran pada tahun 2015, dan mengiktiraf Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel.

Trump juga menyokong kedaulatan Israel terhadap Bukit Golan, yang dirampas daripada Syria dan mengelak mengkritik penempatan Yahudi di Tebing Barat.

Perdana menteri Israel sebelum ini pernah menggambarkan Trump sebagai sekutu terkuatnya di Rumah Putih, dan dasar digariskan Republikan disokong sayap kanan pentadbirannya.

Beliau turut membantu dalam perjanjian perdamaian antara Israel dan tiga negara Arab, iaitu Emiriah Arab Bersatu, Bahrain dan Sudan.

Netanyahu, bersama menteri pertahanan dan luarnya, dikritik pemimpin pembangkang Yair Lapid pada petang Sabtu kerana tidak mengucapkan tahniah di atas kejayaan Biden tepat pada masanya.

“Tindakan Netanyahu, (Benny) Gantz dan (Gabi) Ashkenazi yang belum mengucapkan tahniah kepada presiden baru AS adalah tindakan pengecut dan memalukan yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada kepentingan Israel,” kata Lapid.

“Jika presiden Perancis, canselor Jerman dan perdana menteri Britain boleh melakukannya, anda juga boleh,” tulisnya dalam Twitter.

Menteri Pertahanan Gantz dan menteri luar Ashkenazi mengucapkan tahniah kepada Presiden dan naib presiden AS yang baru dipilih beberapa jam, selepas ucapan kemenangan Biden pada malam Sabtu.

Menurut satu hasil undian sebelum pilihan raya AS oleh kumpulan pemikir Institut Demokrasi Israel mendapati, 63 peratus rakyat Israel mahu Trump menang bagi penggal kedua.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Biden fractures foot while playing with dog

Biden, 78, is set to be the oldest president in US history.

Trump akan tinggalkan Rumah Putih jika undi elektoral berpihak kepada Biden

Setakat ini, Trump masih belum mengalah.

Trump says he will leave office if Biden victory confirmed

But 'it's going to be a very hard thing to concede', he says.

Wisma Putra sedia bantu polis bawa balik ahli perniagaan dalam buruan Jho Low

Jho Low bukan saja diburu pihak berkuasa Malaysia malah Amerika Syarikat dan Singapura juga sedang mencarinya.

Pakistan nafi laporan iktiraf Israel

Kementerian Luar Negeri dalam satu kenyataan berkata Perdana Menteri Imran Khan berulang kali menyatakan pendirian Islamabad dalam isu itu adalah 'jelas'.