Monday, March 1, 2021

PM Israel ucap tahniah kepada Biden

Gelar Biden sebagai sahabat baik Israel dan memiliki sejarah hubungan baik hampir 40 tahun.

Other News

Sabah, Sarawak dapat layanan adil, kata Muhyiddin

Terdapat banyak lagi usaha yang perlu dibuat bagi meletakkan kedua-dua negeri berkenaan agar setara dengan Semenanjung.

I have big support, Muhyiddin says as he marks first year as PM

He maintains that he still possesses majority support, rejecting accusations that the state of emergency was a ploy to remain in power.

Muhyiddin tetap perkukuh hubungan antarabangsa

Pandemik Covid-19 tidak bermakna negara tidak memberi perhatian dalam hubungan antarabangsa.

Darurat Covid-19 diperlukan, kata PM

'Saya pun tak tahu parti mana sekarang yang mempunyai jumlah kerusi yang lebih besar daripada saya', kata Muhyiddin.

2,437 kes positif, jumlah jangkitan Covid-19 kini melebihi 300,000

300,752 jumlah keseluruhan kes positif dilaporkan di Malaysia.

Perdana Menteri Israel yang juga sekutu baik Donald Trump, Benjamin Netanyahu mengucapkan tahniah kepada Joe Biden di atas kejayaan memenangi pilihan raya Amerika Syarikat (AS), dengan menggelar presiden yang dipilih itu sebagai “sahabat baik Israel”, lapor AFP.

“Saya berharap dapat bekerjasama dengan kedua-dua kamu bagi mengukuhkan lagi hubungan antara AS dan Israel,” tulis Netanyahu dalam Twitter, dengan merujuk kepada Biden dan Naib Presiden Kamala Harris.

Netanyahu, yang menggunakan gambar dirinya duduk bersebelahan Trump pada akaun Twitter berkata, beliau dan Biden memiliki “sejarah hubungan baik hampir 40 tahun, dan saya mengenali anda sebagai sahabat baik Israel”.

Perdana menteri Israel sebelum ini pernah menggambarkan Trump sebagai sekutu terkuatnya di Rumah Putih, dan dasar digariskan Republikan disokong sayap kanan pentadbirannya.

Dalam ciapan seterusnya, Netanyahu turut mengucapkan ucapan terima kasih kepada Trump “di atas persahabatan yang anda tunjukkan kepada Israel dan diri saya secara peribadi, kerana mengiktiraf Baitulmuqaddis dan Bukit Golan, serta perjanjian damai dan membuka laluan kepada pakatan Amerika-Israel ke tahap paling tinggi”.

Trump secara unilateral menarik diri daripada perjanjian nuklear dengan Iran pada tahun 2015, dan mengiktiraf Baitulmuqaddis sebagai ibu negara Israel.

Trump juga menyokong kedaulatan Israel terhadap Bukit Golan, yang dirampas daripada Syria dan mengelak mengkritik penempatan Yahudi di Tebing Barat.

Perdana menteri Israel sebelum ini pernah menggambarkan Trump sebagai sekutu terkuatnya di Rumah Putih, dan dasar digariskan Republikan disokong sayap kanan pentadbirannya.

Beliau turut membantu dalam perjanjian perdamaian antara Israel dan tiga negara Arab, iaitu Emiriah Arab Bersatu, Bahrain dan Sudan.

Netanyahu, bersama menteri pertahanan dan luarnya, dikritik pemimpin pembangkang Yair Lapid pada petang Sabtu kerana tidak mengucapkan tahniah di atas kejayaan Biden tepat pada masanya.

“Tindakan Netanyahu, (Benny) Gantz dan (Gabi) Ashkenazi yang belum mengucapkan tahniah kepada presiden baru AS adalah tindakan pengecut dan memalukan yang boleh mendatangkan kemudaratan kepada kepentingan Israel,” kata Lapid.

“Jika presiden Perancis, canselor Jerman dan perdana menteri Britain boleh melakukannya, anda juga boleh,” tulisnya dalam Twitter.

Menteri Pertahanan Gantz dan menteri luar Ashkenazi mengucapkan tahniah kepada Presiden dan naib presiden AS yang baru dipilih beberapa jam, selepas ucapan kemenangan Biden pada malam Sabtu.

Menurut satu hasil undian sebelum pilihan raya AS oleh kumpulan pemikir Institut Demokrasi Israel mendapati, 63 peratus rakyat Israel mahu Trump menang bagi penggal kedua.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Duta AS baru lapor diri di Kuala Lumpur

Beliau mempunyai pengetahuan luas tentang Asia Tenggara dan pernah bertugas di Jakarta dan Seoul.

Israel sends vaccine ‘gifts’ to friendly nations

But the right-wing premier, who describes Jerusalem as the Jewish state’s 'undivided capital', cheers nations that conduct diplomacy with Israel from the disputed city.

Pfizer jab 95.8% effective against Covid-19, says Israel health ministry

The jab is also said to be 99.2% effective against serious illness and 98.9% effective in preventing death.

Israel agrees to vaccinate 100,000 labourers, say Palestinians

The Palestinian health ministry says the agreement came 'during a meeting which discussed the coronavirus pandemic', without saying when the vaccinations would take place.

US investing US$200 million on virus variant detection

The investment will increase sequencing carried out by the Centers for Disease Control and Prevention more than threefold from about 7,000 samples per week to approximately 25,000.