Thursday, February 18, 2021

Kemiskinan, masalah negara yang tak pernah selesai

Kerajaan perlu menambah pendapatan dan peluang ekonomi untuk golongan yang kurang bernasib baik, kata pakar.

Other News

Jaguar Land Rover to cut 2,000 jobs globally

Jaguar Land Rover has almost 40,000 employees worldwide, according to its 2019-20 annual report.

Indonesia kicks off second wave of Covid-19 vaccinations

Medical teams are now focusing on workers in close contact with the public and people over 60.

We’re watching, Thai govt warns protesters using Clubhouse app

Clubhouse users discussing forbidden subjects is drawing the attention of governments in several Asian countries.

One-third of US military refusing Covid-19 vaccine, says Pentagon

The US Defense Department continues to classify Covid vaccines as optional because they have yet to receive full approval from the Federal Drug Administration.

US investing US$200 million on virus variant detection

The investment will increase sequencing carried out by the Centers for Disease Control and Prevention more than threefold from about 7,000 samples per week to approximately 25,000.

Menjelang Belanjawan 2021, dalam tempoh pandemik Covid-19 yang menyebabkan kehidupan ramai keluarga terjejas teruk, kesusahan dialami golongan miskin di Malaysia lebih banyak menimbulkan persoalan berbanding jawapan.

Persoalan utama yang timbul: mengapa masih wujud kemiskinan di sebalik kemajuan yang dicapai negara?

Ada beberapa pakar berpandangan, jika sesebuah negara itu memberi fokus menolong golongan miskinnya sebagai balasan ia akan membantu pertumbuhan.

Tidak kurang juga yang berpendapat sekiranya kerajaan menghulurkan bantuan tunai kepada golongan miskin, generasi akan datang perlu menanggung beban kewangan yang digunakan sebelum itu.

Satu lagi pandangan lain merumuskan jika lebih banyak wang tunai diberikan kepada golongan miskin, negara mampu mengelak ketidakstabilan sosio-enokomi pada masa depan, dan golongan kaya perlu dikenakan cukai lebih tinggi untuk membayarnya.

Negara ketika ini masih berkembang, tetapi kadar pertumbuhannya mengalami penurunan.

Pada tahun 1980-an kadar pertumbuhan Malaysia secara purata berada pada 9%, menurun kepada 8% pada dekad berikutnya dan kini sekitar 7%.

Seorang ahli ekonomi Barjoyai Bardai memberitahu MalaysiaNow, “Anda tidak boleh berkembang pada kadar yang tinggi dan pada masa sama mempunyai pengagihan yang setara.

“Kemiskinan adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan jika anda sasarkan pertumbuhan yang tinggi. Itu adalah kebenarannya dan perkara sama turut berlaku di negara-negara maju, berpendapatan tinggi: pertumbuhan pesat bermaksud kurang golongan tidak bernasib baik terpinggir.”

Barjoyai, seorang profesor di Universiti Tun Abdul Razak, berkata adalah satu ilusi jika mengatakan kenaikan cukai akan membantu pengagihan pendapatan lebih sama rata.

“Cukai yang pertamanya untuk meningkatkan pendapatan,” jelasnya. “Dan ia harus berlandaskan kepada kemampuan pembayar cukai, yang bermaksud golongan kaya sepatutnya perlu membayar lebih. Tetapi tindakan mengagihkan semula pendapatan dan kekayaan menggunakan kaedah itu bukan jalan terbaik.”

Katanya pungutan cukai adalah punca masalah, dan bukan kaedah pengagihan kekayaan itu.

Pada tahun 1980-an kadar pertumbuhan Malaysia secara purata berada pada 9%, menurun kepada 8% pada dekad berikutnya dan kini sekitar 7%.

Sistem cukai progresif di Malaysia direka untuk golongan kaya membayar cukai lebih tinggi daripada yang miskin, namun itu bukan realiti yang berlaku, kata Barjoyai, sebaliknya kelemahan sistem dan mekanisme digunapakai menyebabkan golongan berpendapatan tinggi dan organisasi membayar cukai lebih rendah daripada sepatutnya.

Barjoyai menjelaskan ada beberapa organisasi berpendapatan tinggi yang memonopoli mampu mengalihkan bebanan cukai tersebut kepada pengguna, yang kebanyakannya terdiri daripada golongan berpendapatan rendah.

Wujud juga risiko mengenakan cukai yang tinggi kepada individu dan organisasi yang kaya akan menyebabkan aliran modal keluar ke luar negara, kata felow kanan ekonomi Universiti Sunway Yeah Kim Leng kepada MalaysiaNow.

“Banyak negara berlumba untuk kekayaan, disebabkan itu kerajaan enggan mengenakan kadar cukai terlalu tinggi kepada golongan kaya, kerana akan menjadi penyebab peningkatan aliran modal negara melepasi sempadan,” katanya.

“Tambahan pula, cukai yang rendah menarik minat pelabur antarabangsa.”

Beliau menambah negara berpendapatan sederhana seperti Malaysia, kemiskinan disebabkan oleh masalah pendapatan tidak sama rata dan jurang kekayaaan.

“Menjadi peranan kerajaan untuk meningkatkan pendapatan dan menyediakan peluang ekonomi kepada golongan kurang bernasib baik. Kelemahan itu menjadi punca golongan miskin bandar menerima kadar upah rendah, peluang menjana pendapatan terhad dan kelemahan pendidikan.”

Tambahnya tahap latihan kemahiran rendah bermaksud golongan miskin hanya mampu bekerja mengikut kebolehan terhad itu, akhirnya terpaksa bersaing dengan pekerja asing yang upahnya lebih murah.

“Cabarannya di sini adalah untuk menjadikan kumpulan berpendapatan rendah kepada pekerja berkemahiran tinggi dengan kadar upah lebih tinggi,” katanya. “Ia tidak membantu industri berorientasi buruh, peluang kerja itu memberi fokus kepada pekerjaan berkemahiraan rendah dan sederhana.

“Disebabkan industri negara gagal meningkatkan rantaian nilai, kita akan terus melihat sebilangan besar tenaga kerja kekal berada pada pekerjaaan separuh mahir dengan upah rendah dan formula gaji kecil serta kenaikan kos sara hidup, jawapannya adalah kemiskinan.”

Jalan penyelesaian yang dicadangkan Yeah, adalah dengan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dengan upah lebih baik.

Selain itu perbanyakkan latihan kemahiran serta pendidikan untuk golongan berpendapatan rendah.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Anwar beritahu saya dia tidak mampu kawal ‘budak-budak jahatnya’, kata Mahathir

Bekas perdana menteri memberikan sedikit bayangan mengenai pertemuan peribadi dengan lelaki yang dinamakan untuk menggantikan tempatnya.

Covid-19: Pengajaran bagi kerajaan dan rakyat Malaysia

Pandemik Covid-19 adalah satu ujian kehidupan.

Harapan tahun baru tetap bersinar buat keluarga miskin di Sarawak

Biarpun kedua-dua ibu bapa berkerusi roda, Mei Ching dan adiknya tetap gembira menyambut Tahun Baru Cina bersama keluarga.

Graduan ijazah lalui masa sukar dengan gaji RM1,000 sebulan

Duit tidak pernah cukup, tetapi asalkan dia dan keluarganya sihat dan selamat, ia sudah memadai.

Tahun Baru Cina paling bermakna buat keluarga miskin di Ampang

Rumah mereka akan dibina semula dan dijangka siap dalam masa dua bulan lagi.