Thursday, November 26, 2020

Kemiskinan, masalah negara yang tak pernah selesai

Kerajaan perlu menambah pendapatan dan peluang ekonomi untuk golongan yang kurang bernasib baik, kata pakar.

Other News

PNBBC sokong penuh undi belanjawan esok

Desas-desus undian Belanjawan 2021 akan gagal esok menimbulkan kebimbangan banyak pihak.

PN backbenchers pledge ‘solid support’ for budget, PM

They say they will put aside their differences to prioritise the fight against the Covid-19 pandemic.

Top Glove diarah saring lebih 2,000 pekerja tinggal luar kawasan PKPD

Langkah itu bagi mengelak penularan wabak tersebut di kawasan komuniti.

Top Glove told to screen over 2,000 workers living outside EMCO area

Minister Ismail Sabri Yaakob says this is to prevent the spread of the pandemic in community areas.

Kerajaan timbang saring pekerja asing setiap dua minggu

Sekarang ini saringan kesihatan yang diwajibkan bagi pekerja asing di negeri-negeri dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Menjelang Belanjawan 2021, dalam tempoh pandemik Covid-19 yang menyebabkan kehidupan ramai keluarga terjejas teruk, kesusahan dialami golongan miskin di Malaysia lebih banyak menimbulkan persoalan berbanding jawapan.

Persoalan utama yang timbul: mengapa masih wujud kemiskinan di sebalik kemajuan yang dicapai negara?

Ada beberapa pakar berpandangan, jika sesebuah negara itu memberi fokus menolong golongan miskinnya sebagai balasan ia akan membantu pertumbuhan.

Tidak kurang juga yang berpendapat sekiranya kerajaan menghulurkan bantuan tunai kepada golongan miskin, generasi akan datang perlu menanggung beban kewangan yang digunakan sebelum itu.

Satu lagi pandangan lain merumuskan jika lebih banyak wang tunai diberikan kepada golongan miskin, negara mampu mengelak ketidakstabilan sosio-enokomi pada masa depan, dan golongan kaya perlu dikenakan cukai lebih tinggi untuk membayarnya.

Negara ketika ini masih berkembang, tetapi kadar pertumbuhannya mengalami penurunan.

Pada tahun 1980-an kadar pertumbuhan Malaysia secara purata berada pada 9%, menurun kepada 8% pada dekad berikutnya dan kini sekitar 7%.

Seorang ahli ekonomi Barjoyai Bardai memberitahu MalaysiaNow, “Anda tidak boleh berkembang pada kadar yang tinggi dan pada masa sama mempunyai pengagihan yang setara.

“Kemiskinan adalah sesuatu yang tidak dapat dielakkan jika anda sasarkan pertumbuhan yang tinggi. Itu adalah kebenarannya dan perkara sama turut berlaku di negara-negara maju, berpendapatan tinggi: pertumbuhan pesat bermaksud kurang golongan tidak bernasib baik terpinggir.”

Barjoyai, seorang profesor di Universiti Tun Abdul Razak, berkata adalah satu ilusi jika mengatakan kenaikan cukai akan membantu pengagihan pendapatan lebih sama rata.

“Cukai yang pertamanya untuk meningkatkan pendapatan,” jelasnya. “Dan ia harus berlandaskan kepada kemampuan pembayar cukai, yang bermaksud golongan kaya sepatutnya perlu membayar lebih. Tetapi tindakan mengagihkan semula pendapatan dan kekayaan menggunakan kaedah itu bukan jalan terbaik.”

Katanya pungutan cukai adalah punca masalah, dan bukan kaedah pengagihan kekayaan itu.

Pada tahun 1980-an kadar pertumbuhan Malaysia secara purata berada pada 9%, menurun kepada 8% pada dekad berikutnya dan kini sekitar 7%.

Sistem cukai progresif di Malaysia direka untuk golongan kaya membayar cukai lebih tinggi daripada yang miskin, namun itu bukan realiti yang berlaku, kata Barjoyai, sebaliknya kelemahan sistem dan mekanisme digunapakai menyebabkan golongan berpendapatan tinggi dan organisasi membayar cukai lebih rendah daripada sepatutnya.

Barjoyai menjelaskan ada beberapa organisasi berpendapatan tinggi yang memonopoli mampu mengalihkan bebanan cukai tersebut kepada pengguna, yang kebanyakannya terdiri daripada golongan berpendapatan rendah.

Wujud juga risiko mengenakan cukai yang tinggi kepada individu dan organisasi yang kaya akan menyebabkan aliran modal keluar ke luar negara, kata felow kanan ekonomi Universiti Sunway Yeah Kim Leng kepada MalaysiaNow.

“Banyak negara berlumba untuk kekayaan, disebabkan itu kerajaan enggan mengenakan kadar cukai terlalu tinggi kepada golongan kaya, kerana akan menjadi penyebab peningkatan aliran modal negara melepasi sempadan,” katanya.

“Tambahan pula, cukai yang rendah menarik minat pelabur antarabangsa.”

Beliau menambah negara berpendapatan sederhana seperti Malaysia, kemiskinan disebabkan oleh masalah pendapatan tidak sama rata dan jurang kekayaaan.

“Menjadi peranan kerajaan untuk meningkatkan pendapatan dan menyediakan peluang ekonomi kepada golongan kurang bernasib baik. Kelemahan itu menjadi punca golongan miskin bandar menerima kadar upah rendah, peluang menjana pendapatan terhad dan kelemahan pendidikan.”

Tambahnya tahap latihan kemahiran rendah bermaksud golongan miskin hanya mampu bekerja mengikut kebolehan terhad itu, akhirnya terpaksa bersaing dengan pekerja asing yang upahnya lebih murah.

“Cabarannya di sini adalah untuk menjadikan kumpulan berpendapatan rendah kepada pekerja berkemahiran tinggi dengan kadar upah lebih tinggi,” katanya. “Ia tidak membantu industri berorientasi buruh, peluang kerja itu memberi fokus kepada pekerjaan berkemahiraan rendah dan sederhana.

“Disebabkan industri negara gagal meningkatkan rantaian nilai, kita akan terus melihat sebilangan besar tenaga kerja kekal berada pada pekerjaaan separuh mahir dengan upah rendah dan formula gaji kecil serta kenaikan kos sara hidup, jawapannya adalah kemiskinan.”

Jalan penyelesaian yang dicadangkan Yeah, adalah dengan mewujudkan lebih banyak peluang pekerjaan dengan upah lebih baik.

Selain itu perbanyakkan latihan kemahiran serta pendidikan untuk golongan berpendapatan rendah.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Kerajaan belum putuskan lanjutan tempoh konsesi PLUS

Perjanjian PLUS sedang diteliti kerana membabitkan isu tol dan banyak perkara sensitif perlu dipertimbangkan.

Kerajaan sedia audit MySejahtera selepas dakwaan data diceroboh

Syarikat audit bebas bakal dipanggil bagi melakukan semakan.

Rayuan tunggakan cukai RM1.74 bilion Najib, 2 anak lelaki disebut bersama

Ketiga-tiga rayuan itu ditetapkan untuk pengurusan kes di hadapan Timbalan Pendaftar Mohd Khairi Haron pada 16 Disember.

Putrajaya dalam rundingan dengan semua parti pastikan Belanjawan 2021 diluluskan

Wujud rundingan dengan Warisan dan Pejuang, dua parti pembangkang di luar PH.

KWSP benarkan pengeluaran sehingga RM60,000 daripada Akaun 1 melalui skim i-Sinar

2 juta ahli KWSP dijangka layak memohon pengeluaran itu.