Thursday, January 21, 2021

Kes kanser paru-paru berpotensi meningkat kerana sesi rawatan tertangguh akibat pandemik

Batuk berterusan mungkin petanda awal kanser paru-paru yang mungkin merebak sebelum pandemik berakhir.

Other News

Umno’s ‘icons of shame’ still in control despite lessons of 2018, say party veteran, analyst

A bigger defeat could lie ahead if Umno fails to embrace promised reforms, they warn.

‘Ikon cercaan’ masih kawal Umno walaupun tersungkur pada 2018, kata veteran, penganalisis

Ini adalah sesuatu yang tidak wajar berlaku dan rakyat akan terus gelak dengan ikon-ikon tersebut.

Kerajaan sibuk memerangi Covid-19, pembangkang tetap berpolitik

Pantang ada peluang, perkara yang bermanfaat pun dimanipulasi sebagai 'senjata' untuk membangkitkan rasa curiga rakyat.

School closures still ‘last resort’ despite virus variants, says WHO

School closure should be implemented as a last resort, be temporary and only at a local level in areas with intense transmission, WHO says.

Perbicaraan kes jenayah berkepentingan awam akan diteruskan semasa PKP, kata ketua hakim

Semua perbicaraan dan prosiding jenayah di seluruh negara akan bersambung pada 27 Januari.

Pakar perubatan mula melaporkan kemunculan kesan sampingan pandemik Covid-19 yang membimbangkan.

Pusat Penyelidikan Barah UK mendapati ketika tempoh pandemik Covid-19 ramai orang yang mempunyai simptom kanser tidak berjumpa dengan doktor.

Para doktor dan badan bukan kerajaan (NGO) bimbang kerana individu yang sepatutnya dijadualkan menjalani pemeriksaan kanser paru-paru tidak berbuat demikian kerana percaya gejala yang mereka punyai mungkin disebabkan dijangkiti virus Covid-19.

Bulan November merupakan Bulan Kesedaran Kanser Paru-paru dan perunding pakar bedah kardiotoraks Dr Anand Sachithanandan memberitahu MalaysiaNow batuk yang berterusan adalah salah satu gejala Covid-19 dan ia juga mungkin tanda awal kanser paru-paru.

Anand, yang juga presiden Rangkaian Kanser Paru-paru Malaysia (LCNM), menekankan pengesanan awal kanser paru-paru mampu memberi rawatan lebih berkesan dan memanjangkan jangka hayat pesakit.

Kanser paru-paru menjangkiti dua juta orang setahun di seluruh dunia.

Di Malaysia, penyakit berkaitan barah merupakan penyebab kematian tertinggi dalam kalangan lelaki, dan merupakan kedua buat kaum wanita, selepas kanser payudara.

“Dunia masih belajar mengenai virus Covid-19,” kata Anand. “Kita tahu ia bukan saja menyerang saluran udara dan paru-paru, tetapi juga organ lain.”

Beliau menjelaskan bahaya yang timbul terletak pada bagaimana seseorang itu menafsir sama ada batuk itu gejala Covid-19 atau merupakan jangkitan lain tanpa mengambil kira berapa lama batuk itu berlaku.

“Sekiranya anda mengalami batuk berulang, berterusan dan menyukarkan sekurang-kurangnya dalam tempoh dua minggu, anda harus berjumpa doktor atau pakar paru-paru,” katanya.

Walaupun kekurangan data tempatan dalam komuniti perubatan Malaysia sebagai sokongan bagi memberi keutamaan sama kepada pemeriksaan kanser paru-paru ketika pandemik, laporan dari UK itu mengandungi angka yang mencukupi untuk membuatkan pakar seperti Anand tampil membawa isu itu ke tengah.

“Dengan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan, terdapat sekatan lawatan dan kemasukan ke hospital, dan pesakit enggan memahaminya, tetapi jika anda mempunyai gejala yang merisaukan, maka anda harus mendapatkan rawatan,” kata Anand.

“Doktor dan pihak hospital tidak boleh menangguhkan kes ini, kerana pandemik mungkin akan bersama kita selama setahun lagi. Kita tidak boleh tangguhkan penyakit lain,” katanya.

“Dunia masih belajar mengenai virus Covid-19,” kata Anand. “Kita tahu ia bukan saja menyerang saluran udara dan paru-paru, tetapi juga organ lain.”

“Kerana jika anda menghidap kanser paru-paru, tempoh yang sama pada tahun depan ia sudah merebak.”

Di peringkat global, lebih daripada 80% kes Covid-19 tidak bergejala atau hanya bergejala ringgan, yang menguatkan lagi nasihat Anand untuk melakukan pemeriksaan sekiranya mengalami batuk berterusan selama lebih dua minggu tanpa perlu menangguhkan sehingga pandemik reda.

Batuk berterusan secara umum lebih mudah dikaitkan dengan kanser paru-paru berbanding simptom lain, seperti kehilangan berat badan secara mendadak, sesak nafas atau batuk berdarah yang kebiasaan berlaku pada tahap seterusnya.

Masalah dengan kanser paru-paru, Anand menjelaskan, pada peringkat awal ia adalah “pembunuh senyap” tanpa menunjukkan sebarang gejala atau gejala ringgan yang tidak spesifik.

“Majoriti batuk adalah batuk biasa,” katanya.

“Tetapi bagi perokok, biasanya akan mengalami batuk berkahak pada sebelah pagi, saya gesa mereka untuk hadir menjalani pemeriksaan barah jika mereka melihat perubahan pada corak batuk mereka.”

Di UK, satu pertiga pesakit kanser paru-paru maut sejak bermulanya pandemik keran mereka diberitahu doktor untuk tinggal di rumah kerana bimbang mereka dijangkiti Covid-19.

Para pakar bimbang sekiranya angka tersebut akan menyukarkan penambahbaikan dalam rawatan dan kelangsung barah, hanya kerana pandemik menyebabkan jumlah penghidap kanser yang tampil untuk mendapatkan rawatan menurun.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Kerajaan sibuk memerangi Covid-19, pembangkang tetap berpolitik

Pantang ada peluang, perkara yang bermanfaat pun dimanipulasi sebagai 'senjata' untuk membangkitkan rasa curiga rakyat.

Jumlah kes aktif melepasi 40,000, 4,008 disahkan positif Covid-19

2,374 sembuh, 11 lagi kematian dilaporkan.

‘Itu pantai persendirian saya’, kata isteri Nazri Aziz selepas tular video ke pantai memakai ‘gelang pink’

Haflin Saiful menafikan melanggar prosedur operasi standard (SOP) Covid-19.

Beribu murid mula sekolah di rumah dengan masalah sama

Masalah berkaitan tumpuan pelajar serta kekurangan peralatan dan infrastruktur internet menjadi halangan terbesar.

Ahli Parlimen Pasir Salak, Tajuddin Rahman positif Covid-19

Tajuddin merupakan kontak rapat kepada Ahli Parlimen Padang Rengas Nazri Aziz yang turut disahkan positif virus itu semalam.