Monday, November 23, 2020

Mitigasi lebih cepat, berkesan untuk Covid-19 diperlukan, kata PM

Ia susulan daripada laporan peningkatan kes positif di beberapa daerah di Negeri Sembilan, Melaka, Perak dan Johor.

Other News

1,096 kes baru Covid-19, 1,104 pulih, 3 lagi kematian dilaporkan

Selangor kekal negeri tertinggi kes Covid-19 iaitu sebanyak 603 jangkitan baru.

1,096 new cases, more than half in Selangor

Three more deaths push virus toll to 335.

Kesedihan dan kesunyian Mahathir

Pada 19 November lalu, Khamis, Dr Mahathir Mohamad dalam blognya meluahkan perasaan sedih dan kesunyiannya apabila merakamkan peringatannya pada Khalid Julong. Menurut beliau, dengan pemergiannya...

Living on a prayer after pandemic-related ban on religious activities

For many imams, the events that once earned them an income on the side have been brought to a halt by the various lockdowns.

Bagaimana Covid-19 sebabkan pendapatan golongan agama terjejas

Pusat ibadah ditutup dan banyak majlis keramaian dihadkan untuk membendung penularan jangkitan Covid-19.

Situasi penularan Covid-19 ketika ini memerlukan pendekatan mitigasi atau intervensi yang lebih cepat dan berkesan, kata Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang mempengerusikan Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) berkenaan Covid-19 hari ini.

Dalam catatan Facebook rasminya hari ini beliau berkata ia susulan daripada laporan peningkatan kes positif di beberapa daerah di Negeri Sembilan, Melaka, Perak dan Johor, yang sebelum ini adalah zon hijau, yang menjadi kuning atau merah dalam tempoh seminggu atau dua minggu.

“Alhamdulillah pagi ini saya mempengerusikan Sidang Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) berkenaan Covid-19 bagi membincangkan tindakan yang perlu dipertingkatkan bagi mengawal dan menguruskan pandemik Covid-19.

“Saya menyatakan rasa bimbang kepada ahli mesyuarat mengenai situasi pandemik Covid-19 di seluruh negara yang masih mencatat peningkatan dalam kes positif Covid-19 walaupun bukanlah peningkatan yang mendadak,” katanya.

Susulan itu, Muhyiddin mengarahkan MKN membuat penilaian semula ke atas prosedur operasi standard (SOP) bagi aktiviti sosial dan sukan agar diperketatkan lagi bagi memutuskan rantaian jangkitan Covid-19.

Katanya SOP itu perlu diperketatkan seolah-olah menyamai SOP ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Sehubungan itu menurutnya MKN akan membuat pembentangan berhubung cadangan memperketatkan SOP dalam Sidang Khas MKN esok, dan beliau berharap perkara itu dapat dilaksanakan segera kerana kadar penularan jangkitan pada waktu ini dilihat agak membimbangkan.

Sementara itu Muhyiddin turut bersetuju dengan cadangan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sabah untuk meminda SOP Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) di semua lokaliti yang terlibat di negeri itu.

Katanya SOP itu perlu diperketatkan seolah-olah menyamai SOP ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Beliau berkata pindaan SOP itu bertujuan membantu penduduk terlibat menjalani kehidupan dalam situasi PKPD dengan lebih baik.

Dalam pada itu Muhyiddin berkata antara perkembangan positif dilaporkan dalam sidang khas hari ini adalah penamatan PKPD di lapan penjara setelah tiada kes baru dalam tempoh 14 hari dilaporkan.

“Tahniah saya ucapkan kepada Jabatan Penjara dan Kementerian Kesihatan (KKM) atas kerjasama baik untuk membendung jangkitan Covid-19 di dalam penjara,” katanya.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Kekangan mendapatkan petugas pilihan raya antara sebab PRK Batu Sapi ditangguh

Muhyiddin senarai lima sebab di sebalik pengisytiharan darurat Batu Sapi.

Agong isytihar darurat di Batu Sapi

Keputusan itu dibuat selepas menerima mengadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Amanah putuskan tolak kerjasama dengan ‘kleptokrat’ Najib 

Keputusan ini memberikan tamparan hebat kepada usaha Anwar untuk menjadi perdana menteri melalui pembelotan ahli Parlimen.

Muhyiddin jauh tinggalkan Dr Mahathir, Anwar dalam satu kaji selidik terbaru

Perdana menteri memperoleh sokongan lebih besar daripada orang bukan Melayu walaupun sokongan mereka terhadap kerajaan rendah.

Jangan lupa SOP ketika sambut Deepavali, pesan PM

Meskipun negara masih bergelut dengan pandemik Covid-19 Deepavali tetap disambut dengan meriah esok.