Sunday, November 22, 2020

Akta baru diwujudkan jika rakyat tidak patuhi SOP Covid-19, kata menteri

Supaya kehidupan norma baru dengan patuhi SOP dapat diterapkan dan dijadikan amalan rakyat setiap hari.

Other News

Kesedihan dan kesunyian Mahathir

Pada 19 November lalu, Khamis, Dr Mahathir Mohamad dalam blognya meluahkan perasaan sedih dan kesunyiannya apabila merakamkan peringatannya pada Khalid Julong. Menurut beliau, dengan pemergiannya...

Living on a prayer after pandemic-related ban on religious activities

For many imams, the events that once earned them an income on the side have been brought to a halt by the various lockdowns.

Bagaimana Covid-19 sebabkan pendapatan golongan agama terjejas

Pusat ibadah ditutup dan banyak majlis keramaian dihadkan untuk membendung penularan jangkitan Covid-19.

1,041 kes baru Covid-19, 1,045 pulih, 3 lagi kematian dilaporkan

Selangor catat kes tertinggi sebanyak 402 jangkitan baru.

1,041 new cases, record 1,405 recoveries

Three more deaths push toll to 332.

Kerajaan tidak menolak kemungkinan akan mewujudkan satu akta baru jika orang ramai masih tidak mematuhi peraturan dan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi menangani penularan Covid-19.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas) Mohd Redzuan Md Yusof berkata, ia perlu dilakukan supaya kehidupan norma baru dengan mematuhi SOP dapat diterapkan dan dijadikan amalan oleh rakyat setiap hari selagi vaksin Covid-19 tidak ditemui.

Katanya, petugas barisan hadapan sentiasa dalam keadaan siap siaga dan akan memberi hebahan kepada masyarakat dengan pantas sekiranya berlaku peningkatan kes Covid-19 di kawasan mereka.

“Kerajaan akan sentiasa memantau dengan usaha kita memasukan norma-norma baru dalam kehidupan masyarakat dalam mengekang penularan Covid-19,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

“Namun sekiranya rakyat secara umum masih tidak memahami norma baru jika perlu akan mewujudkan akta-akta tertentu. Kerajaan sentiasa akan mengkaji dan membuat perancangan (perkara itu) dan akan dibentangkan kepada rakyat”.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Jalaluddin Alias (BN- Jelebu) yang mahukan kepastian sama ada kerajaan akan mewujudkan akta baru bagi mengekang penularan Covid-19 secara keseluruhan.

Ketika menjawab soalan Fong Kui Lun (DAP-Bukit Bintang) yang mahu mengetahui langkah kesiapsiagaan kerajaan dalam membendung penularan wabak Covid-19 yang memasuki gelombang ketiga dan langkah mengatasi kesan buruk ke atas negara dan kehidupan rakyat, Redzuan memberitahu kerajaan akan sentiasa mengadakan perbincangan bagi memastikan perkara ini dapat dilaksanakan.

Katanya, petugas barisan hadapan sentiasa dalam keadaan siap siaga dan akan memberi hebahan kepada masyarakat dengan pantas sekiranya berlaku peningkatan kes Covid-19 di kawasan mereka.

“Sebagai contoh, Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan bersidang setiap hari untuk menyemak contohnya pencapaian frontliner (petugas barisan hadapan) agar dapat mengetahui bagaimana kita perlu menambah baik untuk elakkan keresahan rakyat.

“Kita akan sentiasa semak dan mengkaji untuk memberi keyakinan kepada rakyat yang mereka ini mampu untuk bergerak dengan keadaan apa sekalipun yang kini kita tahu Covid-19 berada di sekeliling kita,” katanya.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Loghat utara sebabkan orang fikir saya kata Najib pengkhianat, kata Shahidan

Media atas talian salah lapor selepas hanya mendengar sepintas lalu ucapan perbahasan yang kedengaran dalam loghat utara.

MP’s northern dialect causes confusion over Najib

Shahidan Kassim says he never targeted Pekan MP Najib Razak in his comments on the 2021 budget.

Pinda Belanjawan 2021 jika PN tidak mahu tumbang, kata ahli Parlimen PKR

Kerajaan PN digesa pinda beberapa belanjawan jika mahu sokongan sebulat suara ahli Parlimen.

Zahid gesa kerajaan bawa usul undi percaya terhadap Muhyiddin

Beliau berkata soal sokongan majoriti kepada pentadbiran Muhyiddin mesti dirungkai.

Let’s reject the budget and topple govt, PH MP says in leaked document

'Mini-dossier' tells MPs there is nothing to worry about if the government collapses despite several royal reminders.