Monday, March 8, 2021

Akta baru diwujudkan jika rakyat tidak patuhi SOP Covid-19, kata menteri

Supaya kehidupan norma baru dengan patuhi SOP dapat diterapkan dan dijadikan amalan rakyat setiap hari.

Other News

Ahli Parlimen PKR sahkan tiada tawaran RM10 juta untuk lompat parti

SPRM masih meneruskan siasatan berhubung dakwaan rasuah tersebut.

No RM10 million offer to jump ship, says PKR MP

This follows the MACC report lodged by Natrah Ismail over an alleged attempt to procure her support for Prime Minister Muhyiddin Yassin.

Dr Mahathir lega setelah disuntik vaksin Covid-19

Dr Mahathir berkata rakyat Malaysia tidak perlu meragui keberkesanan dan keselamatan vaksin.

Trend jangkitan Covid-19 terus menurun, catat bawah 2,000 kes baru

Malaysia catat 1,683 kes baru Covid-19 hari ini.

New cases still under 2,000 as recoveries stay ahead

1,683 new cases, 2,506 recoveries.

Kerajaan tidak menolak kemungkinan akan mewujudkan satu akta baru jika orang ramai masih tidak mematuhi peraturan dan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi menangani penularan Covid-19.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Tugas-Tugas Khas) Mohd Redzuan Md Yusof berkata, ia perlu dilakukan supaya kehidupan norma baru dengan mematuhi SOP dapat diterapkan dan dijadikan amalan oleh rakyat setiap hari selagi vaksin Covid-19 tidak ditemui.

Katanya, petugas barisan hadapan sentiasa dalam keadaan siap siaga dan akan memberi hebahan kepada masyarakat dengan pantas sekiranya berlaku peningkatan kes Covid-19 di kawasan mereka.

“Kerajaan akan sentiasa memantau dengan usaha kita memasukan norma-norma baru dalam kehidupan masyarakat dalam mengekang penularan Covid-19,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

“Namun sekiranya rakyat secara umum masih tidak memahami norma baru jika perlu akan mewujudkan akta-akta tertentu. Kerajaan sentiasa akan mengkaji dan membuat perancangan (perkara itu) dan akan dibentangkan kepada rakyat”.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Jalaluddin Alias (BN- Jelebu) yang mahukan kepastian sama ada kerajaan akan mewujudkan akta baru bagi mengekang penularan Covid-19 secara keseluruhan.

Ketika menjawab soalan Fong Kui Lun (DAP-Bukit Bintang) yang mahu mengetahui langkah kesiapsiagaan kerajaan dalam membendung penularan wabak Covid-19 yang memasuki gelombang ketiga dan langkah mengatasi kesan buruk ke atas negara dan kehidupan rakyat, Redzuan memberitahu kerajaan akan sentiasa mengadakan perbincangan bagi memastikan perkara ini dapat dilaksanakan.

Katanya, petugas barisan hadapan sentiasa dalam keadaan siap siaga dan akan memberi hebahan kepada masyarakat dengan pantas sekiranya berlaku peningkatan kes Covid-19 di kawasan mereka.

“Sebagai contoh, Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan bersidang setiap hari untuk menyemak contohnya pencapaian frontliner (petugas barisan hadapan) agar dapat mengetahui bagaimana kita perlu menambah baik untuk elakkan keresahan rakyat.

“Kita akan sentiasa semak dan mengkaji untuk memberi keyakinan kepada rakyat yang mereka ini mampu untuk bergerak dengan keadaan apa sekalipun yang kini kita tahu Covid-19 berada di sekeliling kita,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Februari 2020 akan sentiasa diingati oleh aktivis politik

Sehingga ini tiada kenyataan rasmi dan terperinci bagi menyatakan sebab-sebab mengapa kerajaan PH ditumbangkan.

BN, PH come together with identical statements signed by Zahid and Anwar

Two statements issued after top leaders' meetings are identical in language, tone and order.

BN chief Zahid repeats call for Dewan Rakyat sitting during emergency

The BN chairman also hits out at PAS' Takiyuddin Hassan for ruling out any parliamentary sitting during the virus emergency.

Kes baru Covid-19 kembali lepasi 2,000, catat angka 2,063

5 kematian akibat Covid-19 dicatat hari ini.

Vaksin cukup untuk setiap individu dewasa di AS

Presiden AS Joe Biden jamin rakyat negara itu mendapat vaksin Covid-19.