Wednesday, November 18, 2020

Bekas penasihat ketenteraan Mat Sabu, seorang pegawai ATM didakwa rasuah lagi

Other News

KDN fokus 5 strategi utama banteras pendatang asing tanpa izin

Pelan strategik penguatkuasaan Pati lebih komprehensif libatkan kerjasama agensi kerajaan, PBT, JPKKP.

Mouthwash can kill Covid-19 within 30 seconds but it’s not a silver bullet

Mouthwash or other disinfectants will do little to protect anyone from inhaling the virus.

Perkeso terima 388 aduan salah guna subsidi upah hampir RM20 juta, kata menteri

Tindakan menuntut kembali bayaran dana PSU yang disalah guna oleh majikan kini giat dilakukan.

Poorer nations face vaccine wait as West locks down supply

Ethics aside, epidemiological data underscores the need for equitable vaccine distribution.

Tiada keperluan wujud akta baru persenda isu agama, kaum, kata menteri

Individu sengaja atau cubaan menghina dan memainkan isu perkauman dan agama boleh disiasat dan didakwa di bawah tiga akta berbeza.

Dua pegawai kanan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam atas pertuduhan rasuah berhubung beberapa projek di Kementerian Pertahanan (Kementah), hari ini menghadapi pertuduhan baharu juga membabitkan rasuah berhubung projek sama, di Mahkamah Sesyen di Shah Alam.

Kolonel Che Ahmad Idris, 54, dan Brig Jen Mohammed Feizol Anuar Ayob, 50, masing-masing mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Yang Zaimey Yang Ghazali.

Che Ahmad, ketua cawangan peperangan siber strategik, Bahagian Staf Perisikan Pertahanan (BSPP) Kementah ketika kejadian, didakwa menerima suapan wang tunai berjumlah GBP 4,500 bersamaan RM25,000 daripada Pengarah Urusan Syarikat FEHM Entity Sdn Bhd (FEHM Entity) Elias Jemadi Tajudin sebagai upah melantik syarikat itu secara rundingan terus bagi perkhidmatan senggaraan untuk BSPP.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu di Kompleks Induk Stride, Taman Bukit Mewah Fasa 9, Kajang dekat sini, pada 22 November tahun lepas mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009.

Feizol yang merupakan penasihat ketenteraan menteri pertahanan Mohamad Sabu semasa kejadian, pula didakwa atas dua pertuduhan meminta dan bersetuju menerima suapan RM150,000 daripada Elias Jemadi sebagai dorongan bagi membantu menyerahkan Surat Niat untuk menjadi rakan strategik dan kontraktor senggaraan bagi peralatan perisikan untuk BSPP bertarikh 5 September 2018 dari Syarikat FEHM Entity kepada menteri pertahanan.

Dia didakwa melakukan kedua-dua kesalahan di sebuah kafe di Setia Alam di Shah Alam, pada September tahun lepas mengikut Seksyen 16 (a) (B) akta sama.

Kolonel Che Ahmad Idris, 54, dan Brig Jen Mohammed Feizol Anuar Ayob, 50, masing-masing mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan secara berasingan di hadapan Hakim Yang Zaimey Yang Ghazali.

Jika sabit kesalahan, kedua-dua mereka boleh dihukum mengikut Seksyen 24 (1) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara hingga 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana-mana lebih tinggi.

Timbalan Pendakwa Raya (TPR) Nurdihana Rosdi menawarkan jaminan RM15,000 dengan seorang penjamin kepada Che Ahmad manakala TPR Muhammad Asraf Mohamed Tahir menawarkan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin kepada Feizol bagi kedua-dua pertuduhan.

Selain itu, mereka juga memohon mahkamah mengguna pakai syarat tambahan pasport diserahkan kepada mahkamah serta tertuduh perlu melapor diri di pejabat SPRM terdekat sebulan sekali, seperti yang ditetapkan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam.

Peguam Gooi Soon Seng yang mewakili Che Ahmad bagaimanapun memohon mahkamah mengurangkan jumlah jaminan yang ditawarkan atas alasan anak guamnya sudah diikat jamin dengan jumlah yang tinggi semalam iaitu RM80,000, sementara peguam Asmadi Hussin yang mewakili Feizol pula tidak membantah.

“Jaminan yang ditawarkan amat munasabah dan pihak kami tiada bantahan,” kata Asmadi yang turut dibantu peguam Azrul Zulkifli Stork.

Yang Zaimey membenarkan Che Ahmad dibebaskan dengan jaminan RM15,000 dan Feizol dengan jaminan RM10,000 bagi kedua-dua pertuduhan, masing-masing dengan seorang penjamin dan menetapkan 30 November depan untuk sebutan semula kes.

Di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam, Che Ahmad mengaku tidak bersalah terhadap satu pertuduhan meminta suapan RM500,000, satu pertuduhan setuju terima suapan RM500,000 dan tiga pertuduhan menerima suapan RM105,000 daripada Elias Jemadi sementara Feizol mengaku tidak bersalah terhadap lima pertuduhan menerima suapan berjumlah RM128,000 juga daripada individu sama.

Pada 15 Oktober lepas, bekas setiausaha politik kepada bekas menteri pertahanan, Mohd Azhar Che Mat Dali dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas lima pertuduhan menerima dan meminta suapan berjumlah RM6.35 juta daripada FEHM Entity bagi membantu mendapatkan projek di kementerian itu.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Bekas timbalan presiden PAS lepas tuduhan pecah amanah

Keputusan itu dibuat oleh Mahkamah Sesyen Shah Alam pada 22 September lepas.

Bekas ketua risikan, bekas penasihat ketenteraan Mat Sabu dan pegawai ATM dituduh rasuah

Kesemua mereka mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan secara berasingan.

KKM tambah kapasiti makmal ujian Covid-19

Kapasiti maksimum ditingkatkan kepada 54,706 ujian RT-PCR setiap hari.

Polis adakan kembali sekatan jalan raya di Selangor, KL, Putrajaya

Polis akan bekerjasama dengan ATM dalam mengadakan sekatan jalan raya ini.

PKPDB di Penjara Alor Setar mula tengah malam ini

Ini bertujuan untuk mengekang penularan Covid-19 di kawasan itu.