Friday, March 5, 2021

Muhyiddin pengerusikan mesyuarat khas Kabinet

Other News

Former DAP reps now members, Bersatu confirms

Paul Yong is a member in Batu Gajah while A Sivasubramaniam is a member in Ipoh Barat.

Kes baru Covid-19 catat angka 2,154

6 kematian akibat Covid-19 dicatat hari ini.

New cases continue to hover above 2,000

2,154 new cases, 3,275 recoveries.

Dua bekas Adun DAP sertai Bersatu di Perak

Kedua-dua mereka merupakan ahli DAP sebelum keluar parti pada Mac tahun lalu.

Laman web daftar vaksin Covid-19 kini boleh diakses

Laman web ini adalah kali pertama pendaftaran dalam talian dibuka di luar aplikasi MySejahtera.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin hari ini mengadakan mesyuarat khas bersama Jemaah Menteri di bangunan Perdana Putra, susulan titah Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah semalam yang menyatakan tiada keperluan untuk mengisytiharkan darurat di negara ini.

Muhyiddin tiba di Perdana Putra pada kira-kira 9.20 pagi bagi memulakan tugas hariannya, sebelum mempengerusikan mesyuarat berkenaan pada pukul 11.30 pagi.

Sebelum mesyuarat bersama menteri-menteri Kabinet itu, Muhyiddin dipercayai turut mengadakan pertemuan bersama Presiden PAS Abdul Hadi Awang dan Presiden MIC S A Vigneswaran.

Kenderaan yang membawa Hadi dan Vigneswaran dilihat memasuki perkarangan Perdana Putra, kira-kira 10 minit selepas Muhyiddin tiba, dan mereka dilihat meninggalkan bangunan Perdana Putra pada kira-kira 11.30 pagi.

Usaha pihak media mendapatkan reaksi dua pemimpin tersebut berhubung kehadiran mereka di Perdana Putra bagaimanapun tidak berjaya kerana kedua-duanya tidak memberhentikan kenderaan mereka.

Kenderaan yang membawa menteri-menteri Kabinet dilihat memasuki Perdana Putra menghadiri mesyuarat khas itu antaranya Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainuddin, Menteri Komunikasi dan Multimedia Saifuddin Abdullah, Menteri Perpaduan Halimah Mohamed Sadique, Menteri Luar Hishammuddin Hussein dan Menteri Pendidikan Radzi Jidin.

Turut kelihatan Peguam Negara Idrus Harun.

Yang di-Pertuan Agong menerusi kenyataan yang dikeluarkan Istana Negara semalam bertitah tiada keperluan untuk darurat diisytiharkan di negara ini dan menyeru rakyat, tanpa mengira latar belakang dan fahaman politik, mengenepikan segala perbezaan dan perbalahan untuk bersatu padu serta bersatu hati, memainkan peranan membantu kerajaan dan pihak berkuasa membendung wabak Covid-19 demi keselamatan diri dan kesejahteraan negara.

Usaha pihak media mendapatkan reaksi dua pemimpin tersebut berhubung kehadiran mereka di Perdana Putra bagaimanapun tidak berjaya kerana kedua-duanya tidak memberhentikan kenderaan mereka.

Muhyiddin dalam satu kenyataan semalam berkata jemaah menteri mengambil maklum titah Seri Paduka itu dan Jemaah Menteri akan berbincang dengan lebih lanjut berhubung titah itu.

Perdana menteri turut menjunjung kasih atas kepercayaan Seri Paduka kepada kerajaan pimpinannya serta menyambut baik nasihat supaya kestabilan kerajaan tidak diganggu-gugat.

Muhyiddin juga menyatakan keutamaan Jemaah Menteri dan kerajaan sekarang adalah untuk melindungi rakyat daripada wabak COVID-19.

Raja-Raja Melayu mengadakan perbincangan khas hampir tiga jam di Istana Negara semalam bagi meneliti cadangan-cadangan yang dikemukakan Muhyiddin bersama beberapa menteri Kabinet ketika menghadap Yang di-Pertuan Agong di Istana Abdul Aziz, Kuantan, Jumaat lepas.

Semalam, turut dilaporkan Perdana Menteri dijadualkan mengadakan mesyuarat bersama menteri-menteri besar dan ketua-ketua menteri hari ini, bagaimanapun ia kemudiannya dibatalkan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Jemaah teruja ‘Abah’ hadir di Masjid Negeri Perlis

Perdana menteri dijadualkan melawat Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Klinik Kesihatan Kampung Gial, Kangar hari ini.

Pelaburan, dasar industri sedang difikir semula, kata PM di sebalik amaran perangkap pendapatan pertengahan

Malaysia perlu membangunkan industri eksport dan pembuatan produk-produk kompleks dan rumit.

PM says rethink in investment, industrial policies ongoing amid warning of middle-income trap

Muhyiddin Yassin says Malaysia needs to pursue a 'shoot-for-the-moon' approach.

BN, PH keluarkan kenyataan hampir serupa ditandatangan Zahid dan Anwar

Dua kenyataan yang dikeluarkan kedua-dua pemimpin itu mirip dari sudut bahasa, gaya dan susunan.

PN masih utuh, kata Bersatu

Bersatu menyatakan penghargaan kepada semua parti komponen Perikatan Nasional yang masih setia dengan gabungan itu.