Friday, November 27, 2020

Isu bubar Parlimen tak disentuh dalam mesyuarat khas Kabinet, kata menteri

Ini susulan tular satu tangkap layar perbualan dalam satu kumpulan yang menunjukkan kononnya Ismail memaklumkan ketua-ketua Umno Bahagian akan mencadangkan pembubaran Parlimen hari ini.

Other News

Germany’s Covid-9 infections pass 1 million

The number of Covid-19 patients in intensive care nationwide has soared from just over 360 in early October to more than 3,500 last week.

Anwar dipanggil sebagai saksi kes saman bekas pegawai penyelidik dipukul setiausaha politiknya

Perbicaraan dijadualkan berlangsung di Mahkamah Sesyen Shah Alam pada Mac tahun depan.

PRK Parlimen Gerik, DUN Bugaya serentak 16 Jan 2021

Kdua-dua kerusi Parlimen Gerik dan DUN Bugaya kosong selepas penyandangnya meninggal dunia bulan ini.

Anwar to be summoned as witness in suit over alleged assault by pol-sec

The trial will be held at the Shah Alam Sessions Court in March next year.

Trump akan tinggalkan Rumah Putih jika undi elektoral berpihak kepada Biden

Setakat ini, Trump masih belum mengalah.

Isu pembubaran Parlimen langsung tidak dibangkitkan pada mesyuarat khas Kabinet hari ini, kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob.

“Ia tidak dibangkitkan, tidak dibincangkan,” katanya menjawab soalan pemberita pada sidang media perkembangan terkini Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), di Kuala Lumpur hari ini.

Menteri pertahanan itu berkata demikian sebagai menjawab dakwaan kononnya beliau bersama ahli Kabinet lain akan mencadangkan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yassin agar menghadap Yang di Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah bagi mencadangkan pembubaran Parlimen.

Ini susulan tular satu tangkap layar perbualan dalam satu kumpulan yang menunjukkan kononnya Ismail memaklumkan ketua-ketua Umno Bahagian bahawa beliau dan rakan lain dalam Kabinet akan mencadangkan pembubaran Parlimen hari ini.

Terdahulu hari ini, Muhyiddin mengadakan mesyuarat khas lebih dua jam bersama Jemaah Menteri di Perdana Putra, Putrajaya, menyusuli titah Sultan Abdullah semalam bahawa tiada keperluan untuk mengisytiharkan darurat di negara ini.

Ismail berkata sebelum ini juga pernah terjadi isu apabila kenyataan beliau berhubung kebenaran rakyat Singapura memasuki Malaysia disunting oleh pihak tidak bertanggungjawab sehingga menimbulkan kekeliruan.

Sehubungan itu beliau meminta orang ramai menyemak kesahihan sesuatu berita yang diterima sebelum mempercayainya.

Sementara itu, Ismail berkata individu yang didapati menyalahgunakan surat kebenaran majikan atau pas pekerja boleh dikenakan tindakan tegas oleh pihak polis.

Beliau berkata surat itu adalah untuk tujuan bekerja bagi individu yang perlu bekerja di pejabat serta memudahkan mereka melepasi sekatan jalan raya.

“Surat tersebut bukan untuk tujuan peribadi tanpa alasan munasabah seperti keluar pada hujung minggu. Polis bersetuju untuk mewujudkan laluan khas kepada pekerja yang mempunyai pas pekerja atau surat kebenaran majikan supaya mereka tidak tersangkut dalam kesesakan jalan raya.

“Barisan hadapan juga diberi laluan khas. Malah kenderaan mengangkut barangan untuk membawa produk berkaitan perkilangan turut disediakan laluan khas,” katanya.

Sebelum ini dilaporkan polis mengesan tindakan segelintir individu menyalahgunakan surat kebenaran daripada majikan untuk bergerak tanpa alasan munasabah pada hujung minggu sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) yang berkuat kuasa sejak 14 Oktober lalu.

 

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Agong zahirkan penghargaan kepada semua ahli Dewan Rakyat sokong Belanjawan 2021

Sultan Abdullah zahirkan penghargaan kepada ahli Dewan Rakyat yang mendokong titah nasihat Baginda pada 28 Oktober 2020.

Top Glove diarah saring lebih 2,000 pekerja tinggal luar kawasan PKPD

Langkah itu bagi mengelak penularan wabak tersebut di kawasan komuniti.

Kerajaan timbang saring pekerja asing setiap dua minggu

Sekarang ini saringan kesihatan yang diwajibkan bagi pekerja asing di negeri-negeri dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

‘Kluster sakit perut’ muncul melobi selepas ‘kluster mahkamah’ tidak sepakat dalam undi belanjawan

Beberapa pertemuan diadakan dalam tempoh 48 jam bagi menyakinkan ahli Parlimen Umno untuk menjatuhkan kerajaan.

Kerajaan pertimbang tangguh PRK Gerik, Bugaya guna ‘Proklamasi Darurat’ 

Kerajaan tekad tangguh sebarang pilihan raya bagi membendung Covid-19 daripada meningkat.