Friday, March 5, 2021

Bayaran tunggakan cukai LHDN, Najib fail rayuan

Tunggakan cukai tambahan berjumlah RM1.69 bilion perlu dibayar kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri.

Other News

Former DAP reps now members, Bersatu confirms

Paul Yong is a member in Batu Gajah while A Sivasubramaniam is a member in Ipoh Barat.

Kes baru Covid-19 catat angka 2,154

6 kematian akibat Covid-19 dicatat hari ini.

New cases continue to hover above 2,000

2,154 new cases, 3,275 recoveries.

Dua bekas Adun DAP sertai Bersatu di Perak

Kedua-dua mereka merupakan ahli DAP sebelum keluar parti pada Mac tahun lalu.

Laman web daftar vaksin Covid-19 kini boleh diakses

Laman web ini adalah kali pertama pendaftaran dalam talian dibuka di luar aplikasi MySejahtera.

Bekas perdana menteri, Najib Razak memfailkan rayuan terhadap keputusan agar beliau membayar tunggakan cukai tambahan berjumlah RM1.69 bilion kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bagi tempoh 2011 hingga 2017 selepas penghakiman ingkar dikenakan terhadapnya.

Peguam beliau, Muhammad Farhan Muhammad Shafee berkata rayuan itu difailkan beberapa bulan lepas.

“Pengurusan kes seterusnya ialah esok di Mahkamah Rayuan,” katanya ketika ditanya mengenai perkara itu hari ini.

Pada 22 Julai lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan permohonan LHDN agar penghakiman terus dikenakan terhadap Najib.

Hakim Ahmad Bache menetapkan bahawa memandangkan notis taksiran diserahkan dengan sempurna kepada Najib selaras dengan Seksyen 103(2) Akta Cukai Pendapatan 1967, maka cukai yang harus dibayar di bawah taksiran tambahan menjadi tertunggak dan perlu dibayar kepada LHDN.

Beliau berkata defendan (setakat tarikh yang berkenaan) gagal membayar tunggakan cukai pendapatan tambahan berjumlah RM1,692,872,924.83 yang turut merangkumi penalti.

Hakim seterusnya berkata menurut Seksyen 106 akta berkenaan, mahkamah mendapati cukai pendapatan tambahan itu telah tertunggak dan boleh diperoleh kembali sebagai hutang yang perlu dibayar kepada kerajaan bagi jumlah RM1,692,872,924.83, sebagaimana yang termaktub dalam sijil hutang yang dikeluarkan pada 5 Ogos 2019.

“Mahkamah memutuskan penghakiman terus dikenakan ke atas defendan bagi jumlah yang dituntut oleh plaintif seperti mana dalam pernyataan tuntutan plaintif iaitu sebanyak RM1,692,872,924.83 dengan kos,” kata hakim itu.

Memetik satu penghakiman Mahkamah Persekutuan, hakim itu berkata peruntukan sebagaimana yang ditekankan oleh Mahkamah Persekutuan iaitu “bayar dahulu, bincang kemudian”, walaupun keras, adalah peruntukan yang sengaja ditetapkan oleh perundangan disebabkan terdapat banyak insiden pengelakan cukai di negara ini.

Beliau berkata defendan (setakat tarikh yang berkenaan) gagal membayar tunggakan cukai pendapatan tambahan berjumlah RM1,692,872,924.83 yang turut merangkumi penalti.

Pada 25 Jun tahun lepas, kerajaan menerusi LHDN memfailkan saman terhadap ahli Parlimen Pekan itu, menuntut beliau membayar RM1.69 bilion bagi cukai pendapatan yang belum dibayar, kadar faedah lima peratus setahun dari tarikh penghakiman, kos dan relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

LHDN kemudian memfailkan permohonan untuk penghakiman terus.

Penghakiman terus ialah apabila mahkamah memutuskan kes tertentu melalui hujahan tanpa mendengar keterangan saksi dalam perbicaraan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Apple Malaysia joins other giants as best taxpayers in 2020

Some RM123 billion in taxes was collected in 2020, achieving LHDN's revised target.

Things to know about income tax in Malaysia

A look at the scope of taxation and some important reminders as income tax season begins.

Rosmah’s trial for money laundering, tax evasion to start in November

Her trial will begin after the High Court has heard her defence on the corruption case in relation to a solar hybrid project for rural schools in Sarawak.

Saksi nafi gelaran Datuk yang diterima berkait kes 1MDB

Nor Salwani Muhammad, 54,  memberitahu pingat yang diterimanya pada 1 Februari 2020 adalah kerana beliau telah berkhidmat selama 30 tahun di kementerian wilayah persekutuan.

E-Filing tahun taksiran 2020 bermula 1 Mac

LHDN menjangkakan sekitar 3.27 juta borang BE, B, BT, M dan MT, diterima daripada individu yang mempunyai rekod PCB dan Ansuran CP500 bagi 2020.