Monday, November 30, 2020

Bayaran tunggakan cukai LHDN, Najib fail rayuan

Tunggakan cukai tambahan berjumlah RM1.69 bilion perlu dibayar kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri.

Other News

Biden fractures foot while playing with dog

Biden, 78, is set to be the oldest president in US history.

Erdogan accused of using ‘band-aid measures’ in fight against Turkey’s new surge

The number of new cases in Turkey is behind only the US, India and Brazil – all countries with much larger populations.

Has PH crossed the Rubicon?

Voters are upset that PH did not even try as a matter of principle, unlike Pejuang leaders like Dr Mahathir Mohamad who stood their ground.

Americans brace for Covid ‘surge upon surge’

This comes as millions of travellers return home after Thanksgiving and with more travel expected ahead of Christmas.

Of dogs and our perceptions of others

Will kindness as a behaviour which we exhibit in our relationships with other people suffice when the perception we have of them remains skewed?

Bekas perdana menteri, Najib Razak memfailkan rayuan terhadap keputusan agar beliau membayar tunggakan cukai tambahan berjumlah RM1.69 bilion kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bagi tempoh 2011 hingga 2017 selepas penghakiman ingkar dikenakan terhadapnya.

Peguam beliau, Muhammad Farhan Muhammad Shafee berkata rayuan itu difailkan beberapa bulan lepas.

“Pengurusan kes seterusnya ialah esok di Mahkamah Rayuan,” katanya ketika ditanya mengenai perkara itu hari ini.

Pada 22 Julai lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan permohonan LHDN agar penghakiman terus dikenakan terhadap Najib.

Hakim Ahmad Bache menetapkan bahawa memandangkan notis taksiran diserahkan dengan sempurna kepada Najib selaras dengan Seksyen 103(2) Akta Cukai Pendapatan 1967, maka cukai yang harus dibayar di bawah taksiran tambahan menjadi tertunggak dan perlu dibayar kepada LHDN.

Beliau berkata defendan (setakat tarikh yang berkenaan) gagal membayar tunggakan cukai pendapatan tambahan berjumlah RM1,692,872,924.83 yang turut merangkumi penalti.

Hakim seterusnya berkata menurut Seksyen 106 akta berkenaan, mahkamah mendapati cukai pendapatan tambahan itu telah tertunggak dan boleh diperoleh kembali sebagai hutang yang perlu dibayar kepada kerajaan bagi jumlah RM1,692,872,924.83, sebagaimana yang termaktub dalam sijil hutang yang dikeluarkan pada 5 Ogos 2019.

“Mahkamah memutuskan penghakiman terus dikenakan ke atas defendan bagi jumlah yang dituntut oleh plaintif seperti mana dalam pernyataan tuntutan plaintif iaitu sebanyak RM1,692,872,924.83 dengan kos,” kata hakim itu.

Memetik satu penghakiman Mahkamah Persekutuan, hakim itu berkata peruntukan sebagaimana yang ditekankan oleh Mahkamah Persekutuan iaitu “bayar dahulu, bincang kemudian”, walaupun keras, adalah peruntukan yang sengaja ditetapkan oleh perundangan disebabkan terdapat banyak insiden pengelakan cukai di negara ini.

Beliau berkata defendan (setakat tarikh yang berkenaan) gagal membayar tunggakan cukai pendapatan tambahan berjumlah RM1,692,872,924.83 yang turut merangkumi penalti.

Pada 25 Jun tahun lepas, kerajaan menerusi LHDN memfailkan saman terhadap ahli Parlimen Pekan itu, menuntut beliau membayar RM1.69 bilion bagi cukai pendapatan yang belum dibayar, kadar faedah lima peratus setahun dari tarikh penghakiman, kos dan relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

LHDN kemudian memfailkan permohonan untuk penghakiman terus.

Penghakiman terus ialah apabila mahkamah memutuskan kes tertentu melalui hujahan tanpa mendengar keterangan saksi dalam perbicaraan.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Pembangkang menang Belanjawan 2021, kerajaan PN menang diiktiraf

Pembangkang kekal pembangkang, kerajaan kekal kerajaan.

Permohonan Jamal batal saman Teresa Kok ditolak

Panel tiga hakim iaitu Suraya Othman, Has Zanah Mehat dan S. Nantha Balan turut memerintahkan Jamal membayar kos RM7,000 kepada Kok.

Bos GLC terlibat politik curi tumpuan kerana langgar peraturan perkhidmatan awam

Saufy Nizar Abdul Rahman dilantik sebagai CEO Perbadanan Kota Buku kurang seminggu selepas Maszlee Malik meletak jawatan sebagai menteri pendidikan.

Selepas Najib tarik diri, Anwar arah ahli Parlimen PH sokong Belanjawan 2021

Mesej mulut ke mulut itu tidak sampai kepada ahli Parlimen Amanah yang majoritinya bangun menuntut undi belah bahagi.

Ahli Parlimen pembangkang diberi amaran tidak sertai pemberontak Umno jatuhkan kerajaan

Peguam kanan mengatakan ia adalah perbuatan tidak bertanggungjawab bagi menjatuhkan kerajaan kerana tiada seorangpun pemimpin pembangkang memiliki sokongan yang cukup daripada ahli Parlimen.