Sunday, February 28, 2021

Henti semai kebencian, bersatu perangi Covid-19, kata Azmin

Adalah wajar dan tepat bagi semua pihak bersatu di belakang usaha mengurangkan pandemik dan melandaikan lengkungan Covid-19.

Other News

Belajar sejarah di luar buku teks

Kalau dulu kita hanya ada maklumat dari buku teks, tetapi kini apa saja maklumat boleh diperolehi melalui alam maya.

’Sindir badan’ lebih dahsyat dengan media sosial

Media sosial kini menjadi medium paling mudah untuk seseorang meluahkan perasaan sehingga mengenepikan nilai kemanusiaan, kesopanan dan kesusilaan.

Contemptuous expressions and freedom of speech

Any business which maintains internet discussion forums should be aware of and guard against the risks of liability for comments by third parties.

Online shift makes body shaming easier than ever

A psychologist warns of the negative effects of such acts while a lawyer says legal action can be taken as it is considered a criminal offence.

Kes baru Covid-19 kekal lebih 2,000, 10 lagi kematian direkodkan

3,320 pesakit pulih dan dibenarkan pulang, menjadikan jumlah keseluruhan angka sembuh 270,166 kes.

Dakwaan pembangkang bahawa negara menjurus ke arah pemerintahan diktator sekiranya darurat ekonomi diisytiharkan adalah tindakan melulu dan tidak bertanggungjawab oleh ahli Parlimen, kata Mohamed Azmin Ali.

Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN) itu berkata sebalik berdiri bersama kerajaan dalam memerangi pandemik Covid-19 dan memulihkan ekonomi, pemimpin pembangkang memilih untuk menyemai rasa takut dan kebencian rakyat terhadap usaha bersungguh-sungguh kerajaan dalam menjamin kesihatan, keselamatan awam serta pemulihan ekonomi.

Azmin berkata pandemik bertambah buruk dengan kes melonjak ke tahap membimbangkan di seluruh dunia termasuk Malaysia dan kerajaan sedang berusaha keras untuk menangani cabaran baru itu.

Azmin, yang juga menteri kanan merangkap menteri perdagangan antarabangsa dan industri, berkata adalah wajar dan tepat bagi semua pihak bersatu di belakang usaha mengurangkan pandemik dan melandaikan lengkungan Covid-19 di samping memastikan gangguan minimum terhadap ekonomi.

“Biar kita jelas. Musuh sebenar kita adalah Covid-19 dan kita harus menghargai pengorbanan dan usaha barisan hadapan yang bekerja keras siang dan malam dan masih terus melakukannya untuk memerangi virus maut ini,” katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur, malam tadi.

Pada Jumaat, Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim dilaporkan sebagai berkata Perdana Menteri Muhyiddin Yassin sedang membawa negara ke arah pemerintahan diktator berhubung ura-ura kerajaan PN memohon untuk melaksanakan langkah-langkah darurat.

Azmin berkata pandemik bertambah buruk dengan kes melonjak ke tahap membimbangkan di seluruh dunia termasuk Malaysia dan kerajaan sedang berusaha keras untuk menangani cabaran baru itu.

Katanya, sejak lonjakan kes yang luar biasa dengan permulaan gelombang ketiga, Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang dipengerusikan perdana menteri mengadakan mesyuarat pada setiap hari sejak 24 hari lalu.

“Bersama pakar kesihatan, angkatan tentera dan anggota keselamatan dalaman serta penasihat ekonomi, perdana menteri memberikan kepemimpinan yang tegas sambil secara aktif mempertimbangkan bukan sahaja tindakan jangka pendek tetapi pertengahan dan jangka panjang bagi menangani krisis secara holistik.

“Tidak boleh ditekankan bahawa tindakan balas dan pencegahan kita harus melampaui isu-isu kesihatan dan ekonomi untuk memasukkan persoalan kawalan sempadan dan menjaga keselamatan wilayah kita.

“Kerajaan akan terus memberikan sokongan kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) untuk melaksana semua aktiviti pemantauan secara berkesan,” katanya.

Pada masa sama, katanya , agensi berkenaan mesti diberi kuasa melalui proses perlembagaan untuk melaksanakan tindakan pantas terhadap semua ancaman termasuk pendatang asing tanpa izin yang berisiko tinggi menyebarkan Covid-19 atau penyakit berjangkit lain.

Oleh itu, beliau menggesa semua pemimpin politik untuk mengenepikan ideologi politik masing-masing dan kepentingan diri demi kebaikan kesihatan, kesejahteraan dan kemakmuran negara.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Art Harun terkejut dengan sikap rakan-rakan selepas dilantik speaker

Bekas peguam itu menceritakan hal peribadinya termasuk bagaimana proses pelantikannya sebagai speaker Dewan Rakyat dijadikan isu peribadi.

See the good from Sheraton Move, PH supporters told

Political scientist Wong Chin Huat says even an event like the Sheraton Move, which saw the collapse of the PH government, may have 'positive unintended consequences'.

Muhyiddin, Noor Hisham among first to receive Covid-19 jab

This marks the launch of the National Covid-19 Immunisation Programme, under which about 80% of the population has been targeted with the goal of achieving herd immunity.

Muhyiddin to receive first Pfizer jab today

Also scheduled to receive the vaccine today are health director-general Dr Noor Hisham Abdullah and four other staff from the health ministry.

Muhyiddin ucap selamat maju jaya kepada calon SPM

Seramai 401,105 pelajar seluruh negara akan menduduki SPM 2020 dalam suasana pembudayaan norma baru.