Sunday, October 24, 2021

PKPB Sabah dilanjut hingga 9 November

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) masih meneruskan saringan secara bersasar kepada penduduk.

Other News

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di seluruh Sabah yang dijadual berakhir 26 Oktober ini dilanjutkan selama 14 hari lagi sehingga 9 November.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob berkata perkara berkenaan diputuskan dalam Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) hari ini, selepas meneliti perkembangan semasa penularan Covid-19 di negeri itu.

Beliau berkata ketika ini Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) masih meneruskan saringan secara bersasar kepada penduduk.

“Sehingga kini masih terdapat peningkatan kes positif yang tinggi dikesan dalam kalangan penduduk di seluruh negeri Sabah.

“Sehubungan itu, atas cadangan MKN Sabah dan nasihat KKM, kerajaan bersetuju untuk melanjutkan PKPB di seluruh Sabah selama 14 hari,” katanya pada sidang media perkembangan PKP Pemulihan di Wisma Pertahanan di Kuala Lumpur, hari ini.

PKPB di Sabah yang bermula 13 Oktober lepas sepatutnya tamat pada Isnin (26 Oktober).

Dalam pada itu, Ismail berkata Mesyuarat Khas MKN juga bersetuju menguatkuasakan PKP Diperketatkan (PKPD) di Taman Semarak dan di Projek Perumahan Rakyat Balung di Tawau selama 14 hari mulai 26 Oktober sehingga 8 November susulan peningkatan kes positif Covid-19 di dua lokaliti itu.

Beliau berkata PKPD di kedua-dua lokaliti itu membabitkan 4,266 buah rumah dengan 21,470 penghuni dan semua penduduk terlibat tidak dibenarkan keluar daripada kawasan tersebut.

“Semua sekolah, masjid dan rumah ibadat lain ditutup sepanjang tempoh ini, manakala kelonggaran diberikan kepada kedai runcit untuk beroperasi namun dihadkan mulai 6 pagi hingga 6 petang.

“Aktiviti sukan, rekreasi, sosial dan budaya adalah tidak dibenarkan dan KKM akan melakukan saringan secara bersasar kepada penduduk yang terlibat,” katanya.

Beliau berkata bekalan makanan akan diagihkan kerajaan negeri dan dikoordinasi Pusat Kawalan Operasi Bencana Negeri.

Ismail yang juga menteri pertahanan turut memaklumkan PKPD di Asrama Pekerja Tropicana Petaling Jaya akan ditamatkan mengikut jadual iaitu esok (25 Oktober).

Katanya, walaupun PKPD di lokaliti itu ditamatkan, namun kawasan berkenaan masih tertakluk di bawah pelaksanaan PKPB bagi seluruh Selangor.

Menurut Ismail, sehingga semalam, KKM membuat 503 saringan di asrama pekerja itu dan sebanyak 23 kes positif direkodkan.

“Kesemuanya menerima rawatan di hospital, manakala kontak rapat diarahkan menjalani kuarantin wajib,” katanya.

Kerajaan sebelum ini mengumumkan pelaksanaan PKPD di Asrama Pekerja Tropicana Petaling Jaya bermula 12 Oktober hingga 25 Oktober.

Sementara itu, Ismail berkata status PKPB di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan, sama ada akan disambung atau tidak, akan diketahui selewat-lewatnya sehari sebelum tarikh tamat pelaksanaan perintah itu.

Beliau berkata pengumuman mengenai perkara itu akan dibuat selepas mendapat nasihat dan penilaian daripada KKM.

Kerajaan sebelum ini melaksanakan PKPB di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya bermula 14 hingga 27 Oktober manakala bagi Labuan dari 17 hingga 30 Oktober berikutan peningkatan kes Covid-19 di kawasan berkenaan.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles