Saturday, November 28, 2020

PKPB Sabah dilanjut hingga 9 November

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) masih meneruskan saringan secara bersasar kepada penduduk.

Other News

Peruntukan “durian runtuh” Jasa dicantas separuh selepas nama, imej ditukar

Pengumuman pengurangan itu dijangka diumumkan ketika ucapan penggulungan peringkat jawatankuasa minggu depan.

With new name and image, Jasa’s ‘windfall’ budget to be halved

The RM85.5 million allocation, which came under criticism following its announcement on Nov 6, could be cut down by RM40 million, sources say.

Pengusaha tadika terjejas ‘terkapai-kapai’ tanpa bantuan

Pengusaha luah kekesalan kerana tidak diberikan bantuan kerajaan walaupun terjejas teruk sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan.

Kindergartens struggle on with no help in sight

They say they are not asking for money, only for clear and fair policies.

Pemuda DAP gesa parti pertimbang berpisah dengan PKR, bubarkan PH

Gesaan itu dibuat sekiranya Anwar Ibrahim tidak memohon maaf kepada parti sekutu dan rakyat Malaysia kerana tidak menyokong usul undi belah bahagi Belanjawan 2021.

Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di seluruh Sabah yang dijadual berakhir 26 Oktober ini dilanjutkan selama 14 hari lagi sehingga 9 November.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob berkata perkara berkenaan diputuskan dalam Mesyuarat Khas Majlis Keselamatan Negara (MKN) hari ini, selepas meneliti perkembangan semasa penularan Covid-19 di negeri itu.

Beliau berkata ketika ini Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) masih meneruskan saringan secara bersasar kepada penduduk.

“Sehingga kini masih terdapat peningkatan kes positif yang tinggi dikesan dalam kalangan penduduk di seluruh negeri Sabah.

“Sehubungan itu, atas cadangan MKN Sabah dan nasihat KKM, kerajaan bersetuju untuk melanjutkan PKPB di seluruh Sabah selama 14 hari,” katanya pada sidang media perkembangan PKP Pemulihan di Wisma Pertahanan di Kuala Lumpur, hari ini.

PKPB di Sabah yang bermula 13 Oktober lepas sepatutnya tamat pada Isnin (26 Oktober).

Dalam pada itu, Ismail berkata Mesyuarat Khas MKN juga bersetuju menguatkuasakan PKP Diperketatkan (PKPD) di Taman Semarak dan di Projek Perumahan Rakyat Balung di Tawau selama 14 hari mulai 26 Oktober sehingga 8 November susulan peningkatan kes positif Covid-19 di dua lokaliti itu.

Beliau berkata PKPD di kedua-dua lokaliti itu membabitkan 4,266 buah rumah dengan 21,470 penghuni dan semua penduduk terlibat tidak dibenarkan keluar daripada kawasan tersebut.

“Semua sekolah, masjid dan rumah ibadat lain ditutup sepanjang tempoh ini, manakala kelonggaran diberikan kepada kedai runcit untuk beroperasi namun dihadkan mulai 6 pagi hingga 6 petang.

“Aktiviti sukan, rekreasi, sosial dan budaya adalah tidak dibenarkan dan KKM akan melakukan saringan secara bersasar kepada penduduk yang terlibat,” katanya.

Beliau berkata bekalan makanan akan diagihkan kerajaan negeri dan dikoordinasi Pusat Kawalan Operasi Bencana Negeri.

Ismail yang juga menteri pertahanan turut memaklumkan PKPD di Asrama Pekerja Tropicana Petaling Jaya akan ditamatkan mengikut jadual iaitu esok (25 Oktober).

Katanya, walaupun PKPD di lokaliti itu ditamatkan, namun kawasan berkenaan masih tertakluk di bawah pelaksanaan PKPB bagi seluruh Selangor.

Menurut Ismail, sehingga semalam, KKM membuat 503 saringan di asrama pekerja itu dan sebanyak 23 kes positif direkodkan.

“Kesemuanya menerima rawatan di hospital, manakala kontak rapat diarahkan menjalani kuarantin wajib,” katanya.

Kerajaan sebelum ini mengumumkan pelaksanaan PKPD di Asrama Pekerja Tropicana Petaling Jaya bermula 12 Oktober hingga 25 Oktober.

Sementara itu, Ismail berkata status PKPB di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan, sama ada akan disambung atau tidak, akan diketahui selewat-lewatnya sehari sebelum tarikh tamat pelaksanaan perintah itu.

Beliau berkata pengumuman mengenai perkara itu akan dibuat selepas mendapat nasihat dan penilaian daripada KKM.

Kerajaan sebelum ini melaksanakan PKPB di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya bermula 14 hingga 27 Oktober manakala bagi Labuan dari 17 hingga 30 Oktober berikutan peningkatan kes Covid-19 di kawasan berkenaan.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

1,109 kes baru Covid-19, 1,148 pulih, 2 lagi kematian dilaporkan

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 61,861 kes.

PRK Parlimen Gerik, DUN Bugaya serentak 16 Jan 2021

Kdua-dua kerusi Parlimen Gerik dan DUN Bugaya kosong selepas penyandangnya meninggal dunia bulan ini.

935 kes baru Covid-19, 2,555 pulih, 3 lagi kematian dilaporkan

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 60,752 kes.

970 kes baru Covid-19, 2,348 pulih, 4 lagi kematian dilaporkan

Sebanyak 12,971 kes aktif direkodkan.