Friday, November 27, 2020

Bekas setiausaha politik Mat Sabu didakwa rasuah lagi

Pada 15 Oktober lepas, Azhar didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas lima pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM6.35 juta.

Other News

Selangor offers RM20,000 reward for info on environmental crimes

Menteri Besar Amirudin Shari says this is to get the public involved in combating environmental crime in the state.

Germany’s Covid-19 infections pass 1 million

The number of Covid-19 patients in intensive care nationwide has soared from just over 360 in early October to more than 3,500 last week.

Anwar dipanggil sebagai saksi kes saman bekas pegawai penyelidik dipukul setiausaha politiknya

Perbicaraan dijadualkan berlangsung di Mahkamah Sesyen Shah Alam pada Mac tahun depan.

PRK Parlimen Gerik, DUN Bugaya serentak 16 Jan 2021

Kdua-dua kerusi Parlimen Gerik dan DUN Bugaya kosong selepas penyandangnya meninggal dunia bulan ini.

Anwar to be summoned as witness in suit over alleged assault by pol-sec

The trial will be held at the Shah Alam Sessions Court in March next year.

Bekas setiausaha politik kepada bekas menteri pertahanan, Mohamad Sabu didakwa sekali lagi, kali ini di Mahkamah Sesyen di Shah Alam hari ini, atas dua pertuduhan menerima suapan berjumlah RM130,000 daripada sebuah syarikat kontraktor, tahun lepas.

Mohd Azhar Che Mat Dali, 49, mengaku tidak bersalah selepas kedua-dua pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Rofiah Mohamad.

Bagi pertuduhan pertama, Azhar didakwa menerima suapan berjumlah RM50,000 daripada Pengarah Urusan Aqsa Solution Sdn Bhd, Elias Jemadi Tajudin, sebagai upah membantu syarikat FEHM Entity Sdn Bhd untuk dipilih menjadi Rakan Strategik dan Kontraktor Selenggara bagi peralatan perisikan Sistem Prisma Direktorat Peperangan Informasi (DPI) Bahagian Staf Perisikan Pertahanan (BSPP) Kementerian Pertahanan.

Dia dituduh melakukan perbuatan itu di dalam kereta Proton rasmi berwarna kelabu miliknya di Lorong VIP, Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang pada Ogos tahun lepas.

Bagi pertuduhan kedua, Azhar didakwa menerima suapan berjumlah RM80,000 daripada Elias Jemadi yang juga merupakan Pengarah Urusan FEHM Entity melalui Pengarah Syarikat Ikaira Resources, Zainudin Abdul Majid bagi tujuan sama.

Bagi tuduhan itu, dia didakwa melakukan perbuatan berkenaan di Kota Damansara Driving Range, Petaling Jaya, dekat sini pada penghujung tahun lepas.

Kedua-dua pertuduhan dikemukakan di bawah Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 (Akta 694) dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah atau nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pada 15 Oktober lepas, Azhar didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas lima pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM6.35 juta.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya SPRM Mahadi Abdul Jumaat menawarkan jaminan RM30,000 dengan seorang penjamin berserta syarat tambahan melaporkan diri di pejabat SPRM Putrajaya pada setiap minggu pertama bermula bulan depan.

Bagaimanapun, peguam Ariff Azami Hussein, yang mewakili tertuduh memohon mahkamah membenarkan jaminan minimum atas alasan anak guamnya tidak bekerja sejak hujung Februari lepas dan menanggung isteri, tujuh anak termasuk dua masih bersekolah serta ibu mentua.

Mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin RM15,000 bagi kedua-dua pertuduhan dan perlu melaporkan diri di pejabat SPRM Putrajaya pada minggu pertama setiap bulan.

Mahkamah menetapkan 27 November ini untuk pengurusan kes.

Pada 15 Oktober lepas, Azhar didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas lima pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM6.35 juta.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

SPRM tidak ‘pilih bulu’ siasat kes rasuah termasuk ahli politik, kata menteri

2,287 kertas siasatan dibuka ke atas penjawat awam bagi menyiasat aduan kesalahan rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan.

SPRM tumpu penguatkuasaan, pencegahan efektif tangani rasuah pasca Covid-19

Fasa pemulihan krisis Covid-19 akan membolehkan aktiviti perniagaan mula berkembang dan situasi itu bakal membuka ruang untuk berlakunya kegiatan rasuah.

2 pertuduhan rasuah terhadap Lim Guan Eng akan dipinda

Pindaan itu membabitkan pertuduhan kes rasuah pembinaan terowong dasar laut dan projek pembinaan jalan utama di Pulang Pinang.

Jho Low salahkan Najib dalam skandal kewangan 1MDB

Jho Low berkata, semua kelulusan berkaitan urusan 1MDB mesti mendapat persetujuan Najib Razak.

Bicara kes rasuah Rosmah ditangguh kerana PKPB

Perbicaraan ditangguhkan ke 11 Disember depan.