Wednesday, November 25, 2020

Pemuda Umno tak akan layan sebarang agenda jadikan Anwar perdana menteri

Pemuda Umno juga sebulat suara menyokong "gencatan politik" seperti disarankan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi.

Other News

Kanak-kanak 12 tahun ke bawah dijangka tidak terima vaksin Covid-19

Tiada vaksin Covid-19 sedang dibangunkan oleh syarikat farmaseutikal yang menjalankan ujian keberkesanan dan kesannya terhadap kanak-kanak.

Pinjaman PTPTN dinaikkan hingga RM8,000 satu semester buat pelajar B40

Ia melibatkan pelajar yang melanjutkan pengajian peringkat diploma di institusi pengajian tinggi swasta.

Cops have reopened probe into death of Teoh Beng Hock, says home ministry

Home ministry says the police were directed to continue with the probe after submitting their earlier investigation papers to the AGC.

Higher loans for B40 diploma students at private institutions, says minister

Higher Education Minister Noraini Ahmad says this will be subject to the takaful reserves for the institutions concerned beginning next year.

Jasa dijenamakan semula sebagai J-KOM, kata menteri

Ketua pengarah serta timbalannya tidak akan dilantik dalam kalangan orang politik.

Pemuda Umno hari ini mengulangi pendirian menolak sebarang kerjasama dengan Anwar Ibrahim, parti-parti dalam Pakatan Harapan (PH) terutamanya DAP dan tidak akan melayan sebarang agenda untuk menjadikan presiden PKR itu sebagai perdana menteri.

Asyraf Wajdi Dusuki berkata, Pemuda Umno juga sebulat suara menyokong “gencatan politik” seperti disarankan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi sekaligus dihentikan segera sebarang polemik perebutan kuasa di saat rakyat susah dan gelisah mengharungi cabaran pandemik Covid-19 termasuk natijah kegawatan ekonomi yang melanda.

“Kita juga mendesak kerajaan supaya segera menyediakan Pelan Tindakan Khas (Blueprint) untuk menangani kemelut 2.4 juta rakyat yang bakal kehilangan pekerjaan dan lebih 1.26 juta rakyat yang dijangka mengalami kemiskinan bagi tempoh beberapa bulan akan datang.

“Pemuda Umno juga menyarankan kerajaan melanjutkan moratorium secara pukal sekurang-kurangnya bagi tempoh tiga bulan lagi,” kata ketua Pemuda Umno itu dalam satu kenyataan menerusi laman Facebooknya hari ini.

Ashraf berkata, perkara itu adalah sebahagian inti kepada keputusan mesyuarat jawatankuasa Pemuda Umno yang bermesyuarat secara dalam talian malam tadi.

Mengulas lanjut, Asyraf berkata Pemuda Umno juga meminta kerajaan mempertimbangkan bantuan tambahan RM1,000 kepada setiap penerima Bantuan Prihatin Negara (BPN) Sabah yang cuma menelan kos RM737 juta.

“Ini jauh lebih pantas dan berkesan berbanding hantaran bantuan bakul makanan yang dirumitkan oleh masalah logistik dan rekod penerima yang tidak lengkap.

“Kita juga akan mengerakkan jentera Pemuda Umno di seluruh 191 Bahagian bagi menjadi pemudahcara antara rakyat dengan agensi-agensi kerajaan bagi membantu mereka khususnya anak-anak muda yang sedang dihimpit kesusahan akibat hambatan ekonomi dan sosial,” katanya.

Semalam Umno mengambil pendirian menyokong Kerajaan Perikatan Nasional (PN) dalam memfokuskan agenda membantu rakyat dan negara bagi mendepani pandemik Covid-19 serta kegawatan ekonomi.

Zahid berkata Umno akan melakukan gencatan politik bagi memastikan agenda menangani Covid-19 dan membantu rakyat yang sedang dihimpit kesusahan dan kegelisahan akibat hambatan ekonomi dapat ditangani dan diutamakan.

Umno juga mengarahkan semua kepimpinan parti yang berada dalam Kabinet ketika ini memberikan sepenuh tumpuan kepada usaha untuk membantu rakyat dan meringankan beban yang ditanggung mereka.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Silap besar jika bertembung dengan PAS, kata orang kuat Umno

Ahmad Maslan berkata Umno tidak boleh ulang kesilapan sama ketika pilihan raya 2018.

‘Kluster sakit perut’ muncul melobi selepas ‘kluster mahkamah’ tidak sepakat dalam undi belanjawan

Beberapa pertemuan diadakan dalam tempoh 48 jam bagi menyakinkan ahli Parlimen Umno untuk menjatuhkan kerajaan.

Siapa suara sumbang dalam Umno?

Sanggupkah ahli-ahli Umno menerima parti menjadi pembangkang semula?

Muafakat Nasional di ambang keretakan selepas Umno sasarkan kerusi PAS

Kini, PAS bukan lagi ‘senang kira’ seperti dahulu.

Selepas ketepikan saya, Anwar masih tak jadi PM, kata Dr Mahathir

Anwar sebelum ini mengatakan beliau mempunyai sokongan “kukuh dan meyakinkan”.