Tuesday, February 23, 2021

Lebih 700,000 kakitangan pengurusan, penyeliaan bekerja dari rumah mulai esok

Hanya 10% pekerja melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan dan ICT dibenarkan berada di pejabat.

Other News

Lebih 1,000 pendatang Myanmar dihantar pulang hari ini

Program penghantaran pulang itu merupakan sebahagian daripada aktiviti berterusan proses pengusiran oleh Jabatan Imigresen bagi tahanan yang ditempatkan di depot.

Kelonggaran rentas daerah, negeri hantar anak ke sekolah dibincang esok

Keputusan perbincangan itu akan diumumkan Khamis ini dengan mengambil kira sekolah bakal dibuka secara berperingkat bermula 1 Mac.

Saksi nafi gelaran Datuk yang diterima berkait kes 1MDB

Nor Salwani Muhammad, 54,  memberitahu pingat yang diterimanya pada 1 Februari 2020 adalah kerana beliau telah berkhidmat selama 30 tahun di kementerian wilayah persekutuan.

Over 1,000 Myanmar nationals deported despite court order

Immigration chief Khairul Dzaimee Daud says 1,086 migrants have been sent back on three Myanmar navy ships.

Hong Kong to disqualify disloyal politicians, officials

A list of offences includes acts that endanger national security, advocating for independence or refusing to accept China's sovereignty over Hong Kong.

Sebanyak 776,135 atau 25% kakitangan pengurusan dan penyeliaan dalam sektor pembuatan, perkhidmatan dan pembinaan di Sabah, Labuan, Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya diwajibkan bekerja dari rumah (BDR) berkuat kuasa esok.

Ia berikutan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di kawasan-kawasan tersebut.

Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Mohamed Azmin Ali berkata pihaknya bersetuju membenarkan maksimum 10% pekerja merangkumi tugasan melibatkan perakaunan, kewangan, pentadbiran, perundangan, perancangan dan ICT untuk berada di pejabat.

“Bagimanapun, ia dihadkan selama 4 jam sahaja bermula jam 10 pagi sehingga 2 petang untuk 3 hari seminggu,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Azmin berkata, syarikat-syarikat tidak perlu mengemukakan permohonan bagi tujuan ini dan majikan hanya perlu mengeluarkan surat pelepasan perjalanan bagi setiap kakitangan sepanjang tempoh PKPB.

“Majikan perlu menetapkan garis panduan BDR yang bersesuaian mengikut keperluan syarikat masing-masing,” tambahnya.

Katanya, kerajaan akan terus bekerjasama dengan pihak swasta dan industri dalam usaha untuk mempertingkatkan pelaksanaan BDR sebagai norma baru.

Miti juga akan meneruskan pemantauan dan penguatkuasaan yang tegas bagi memastikan pelaksanaan dan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) dalam kalangan pihak industri.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Kelonggaran rentas daerah, negeri hantar anak ke sekolah dibincang esok

Keputusan perbincangan itu akan diumumkan Khamis ini dengan mengambil kira sekolah bakal dibuka secara berperingkat bermula 1 Mac.

14 lagi kematian baru, 4,055 dilaporkan pulih

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 30,475.

Masih wujudkan ruang pejabat selepas pasca pandemik?

Kebanyakan syarikat mengatakan mereka bersedia untuk meneruskan trend kerja dari rumah walaupun ruang pejabat tidak akan lenyap sepenuhnya.

Is there room for the office in the post-pandemic world?

Many companies say they are ready to continue the work from home trend although the traditional office space may never completely disappear.

2,192 kes baru Covid-19, 3,414 pulih, 6 lagi kematian dilaporkan

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 32,076.