Monday, September 27, 2021

Gangguan bekalan air sekali lagi di Lembah Klang, empat loji tercemar

Gangguan bekalan air tidak berjadual akan berlaku di Wilayah Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat

Other News

Sejumlah 1,196,457 akaun Air Selangor membabitkan 1,292 kawasan di Lembah Klang sekali lagi mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual selepas empat Loji Rawatan Air Sungai Selangor dihenti tugas, ekoran pencemaran sumber air mentah.

Pencemaran sumber air mentah itu dikesan pada pukul 2 pagi tadi dan menyebabkan henti tugas Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1, Fasa 2, Fasa 3 dan Rantau Panjang.

Ketua Komunikasi Korporat Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) Elina Baseri berkata bagi proses pencairan dan “flushing” bahan pencemaran yang terdapat di dalam Sungai Selangor, tindakan segera dilakukan dengan melepaskan air secara graviti dari HORAS 600 dengan kapasiti 285 juta liter sehari dan pelepasan air mentah dari empangan sebanyak 800 juta liter sehari.

Beliau berkata Lembaga Urus Air Selangor melepaskan air mentah melalui operasi pengepaman kolam KL Larut dengan kapasiti 336 juta liter sehari untuk tujuan yang sama.

“Sehingga pukul 6.30 pagi ini, pencemaran masih dikesan di Sungai Selangor pada tahap 1 TON.

“Henti tugas keempat-empat loji ini menyebabkan gangguan bekalan air tidak berjadual di Wilayah Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Air Selangor menyediakan bantuan bekalan air dengan mengerakkan lori-lori tangki ke kawasan terjejas dengan keutamaan kepada premis-premis kritikal seperti hospital dan pusat dialisis.

Sementara itu, Elina berkata pemulihan insiden henti tugas separa LRA SSP1 berikutan paip air terawat pecah mencapai kadar 80 peratus, setakat pukul 2 pagi tadi.

Bagaimanapun, berikutan insiden pencemaran bau itu melibatkan loji yang sama, maka pemulihan kawasan tersebut tidak dapat dilaksanakan mengikut jadual yang diumumkan pada 18 Oktober.

Air Selangor menyediakan bantuan bekalan air dengan mengerakkan lori-lori tangki ke kawasan terjejas dengan keutamaan kepada premis-premis kritikal seperti hospital dan pusat dialisis.

Para pengguna yang memerlukan bantuan bekalan air untuk kecemasan seperti urusan kematian boleh menghubungi 15300.

Maklumat gangguan bekalan air tidak berjadual ini akan dimaklumkan dari semasa ke semasa menerusi semua medium komunikasi Air Selangor termasuk Twitter, Facebook, Instagram, aplikasi Air Selangor dan laman web rasminya www.airselangor.com.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles