Tuesday, January 26, 2021

PKPD penjara Alor Setar dilanjutkan 14 hari lagi

Bendung jangkitan dan penularan Covid-19 di dalam kawasan serta membolehkan aktiviti pengesanan kes secara bersasar dilaksanakan.

Other News

Tiger euthanised in Covid-19 outbreak at Swedish zoo

Three gorillas at a California zoo are recovering from the virus in what experts believe is the first known case of transmission to primates.

Turkey says no word on sailors taken by pirates off Nigeria

Last year, pirates kidnapped 130 sailors in 22 incidents in the same waters, accounting for all but five merchant seamen seized worldwide.

Mydin boss tells why he’s no believer in online shopping

Ameer Ali Mydin says only 'two multinational suppliers' benefit from e-commerce.

Kerajaan perpaduan tidak akan berjaya, kata pemikir

Chandra Muzaffar berkata, cadangan itu sukar dilaksanakan disebabkan wujudnya ahli politik yang terlalu taksub mahukan kuasa.

Unity govt a recipe for massive disunity, warns prominent thinker

Chandra Muzaffar says recent experience shows that such a proposal would not be feasible due to the existence of politicians obsessed with power.

Kerajaan hari ini memutuskan untuk melanjutkan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) Penjara Alor Setar, Kedah, selama 14 hari lagi sehingga 1 November 2020.

Menteri Kanan Keselamatan, Ismail Sabri Yaakob, berkata sebelum ini kerajaan mengumumkan pelaksanaan PKPD di penjara Alor Setar bermula 5 Oktober sehingga hari ini iaitu 18 Oktober 2020.

Beliau berkata pelaksanaan PKPD berkenaan adalah bagi membendung jangkitan dan penularan Covid-19 di dalam kawasan terbabit serta membolehkan aktiviti pengesanan kes secara bersasar dilaksanakan.

“Sehingga 17 Oktober 2020, terdapat 1,178 kes positif Covid-19 termasuk 1,137 tahanan dan 41 kakitangan penjara sudah direkodkan di kawasan terbabit.

“Mengambil kira masih terdapat kes positif baharu dan atas permohonan Majlis Keselamatan Negeri (MKN) Kedah dan nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), maka pelaksanaan PKPD di Penjara Alor Setar, akan dilanjutkan selama 14 hari lagi bermula 19 Oktober 2020 sehingga 1 November 2020.

“Pelanjutan ini bagi membolehkan pelaksanaan pemantauan dan saringan berterusan dalam usaha memastikan rantaian Covid-19 diputuskan sepenuhnya di dalam Penjara Alor Setar terutamanya di kalangan kakitangan,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Ismail Sabri berkata Pasukan Petugas Khas Pematuhan diketuai oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan 661 individu atas kesalahan ingkar arahan PKPP hasil 44,410 pemeriksaan dan pemantauan terhadap pelbagai premis termasuk pasar raya, kilang, restoran, pasar awam atau pasar tani, rumah ibadah dan tempat riadah di seluruh negara.

Daripada 661 individu berkenaan, 632 individu dikompaun; 27 individu direman dan 2 dijamin kerana melakukan pelbagai kesalahan ingkar arahan PKPP termasuk tidak memakai pelitup muka (223); tiada penjarakan fizikal (191); gagal menyediakan peralatan/merekod butiran diri (112); langgar syarat/perintah di kawasan PKPB (75); aktiviti di pusat hiburan (45) dan lain-lain (15).

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata dari 24 Julai sehingga 17 Oktober 2020, 50,254 individu pulang ke tanah air melalui pintu masuk sempadan antarabangsa.

“Daripada jumlah itu, 8,151 individu sedang menjalani kuarantin wajib di 69 Hotel dan 15 premis lain termasuk Institut Latihan Awam (ILA) serta Institusi Pengajian Tinggi Swasta di Kuala Lumpur, Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Johor, Sarawak, Kelantan, Perak, Kedah, Perlis, Terengganu, Sabah dan Labuan.

“381 individu pula dibawa ke hospital untuk rawatan manakala 41,722 individu telah di discaj dan dibenarkan pulang ke rumah,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

3,638 dilaporkan pulih, 11 lagi kematian baru

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 41,076.

4,427 dilaporkan pulih, jumlah tertinggi setakat ini

3,346 kes baru Covid-19, 11 lagi kematian direkodkan.

Covid-19 pecah rekod harian lagi, 4,275 kes baru dilaporkan

Pesakit pulih turut mencatatkan angka tertinggi setakat ini iaitu 4,313 orang.

Putrajaya warns of RM100,000 compound for companies breaching SOPs

The emergency allows the government to come up with ordinances to mete out heavier punishments on offenders, senior minister says.