Monday, October 26, 2020

Jangan pandang ringan SOP Covid-19, kata menteri

Ini kerana Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) masih lagi dilaksanakan di seluruh negara.

Other News

Are campaigning politicians essential workers?

The police, first responders and key transportation and food workers in jobs that cannot be done remotely are usually considered essential workers.

Some people still believe pandemic a hoax, refuse to wear masks

Some anti-maskers are reacting violently when asked to wear masks on planes or in supermarkets.

Bekas penyerang Brazil Ronaldinho positif Covid-19

Bagaimapun beliau tidak menunjukkan sebarang gejala setakat ini.

Enough with self-serving politicians

Hopefully, these politicians will take heed of the Agong's call for them to suspend their politicking and not to derail the 2021 budget in Parliament.

Happily ever after for sexual minorities

We have become accustomed to tragic stories of sexual minorities, but it is also true that they can sometimes simply be happy if they are accepted.

Orang ramai diingatkan tidak memandang ringan prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 terutama dari segi pemakaian pelitup muka kerana Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) masih berkuat kuasa di seluruh negara.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob berkata walaupun beberapa lokaliti dikenakan PKP Diperketatkan (PKPD) dan Bersyarat (PKPB), ini tidak bermakna kawasan lain bebas daripada undang-undang.

Katanya Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) masih berkuat kuasa selagi PKPP dilaksanakan di seluruh negara dan tindakan boleh diambil jika berlaku pelanggaran perintah.

“Walaupun kita isytiharkan PKPB dan PKPD di beberapa lokasi atau lokaliti, seluruh Malaysia masih lagi dalam PKP, tapi dalam keadaan yang agak longgar apabila kita memperkenalkan PKPP. Selagi PKP, sama ada Bersyarat, Diperketatkan atau Pemulihan, ia masih lagi tertakluk di bawah Akta 342.

“Kesalahan yang disenaraikan di bawah akta tersebut boleh dikuatkuasakan dan tindakan undang-undang boleh dikenakan,” katanya pada sidang media secara maya menerusi Facebook Kementerian Pertahanan, hari ini.

Katanya Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) masih berkuat kuasa selagi PKPP dilaksanakan di seluruh negara dan tindakan boleh diambil jika berlaku pelanggaran perintah.

Ismail yang juga menteri pertahanan berkata, undang-undang itu bukan hanya terpakai kepada individu yang ingkar tetapi juga premis perniagaan yang boleh dikenakan tindakan seperti dikompaun ataupun diarah tutup.

Sementara itu, beliau berkata polis menahan 661 individu atas kesalahan ingkar PKPP semalam dengan 632 dikompaun, 27 direman dan dua orang dijamin.

“Jumlah 661 orang (yang ditahan semalam) bermakna meningkat hampir sekali ganda daripada tangkapan atau penahanan hari sebelumnya (467 orang),” katanya.

Katanya daripada jumlah itu, tidak memakai pelitup muka menjadi kesalahan tertinggi dengan 223 individu, manakala gagal mematuhi penjarakan fizikal seramai 191 orang, gagal menyediakan peralatan/merekod butiran diri (112), langgar syarat atau perintah di kawasan PKPB (75), aktiviti di pusat hiburan (45) dan lain-lain (15).

Operasi Benteng (Op Benteng) pula menyaksikan 72 pendatang tanpa izin ditahan semalam selain rampasan 35 kenderaan darat.

Ismail berkata sejak pelaksanaan Op Benteng pada Mei lalu, seramai 497 pendatang tanpa izin dan 28 tekong ditangkap di Sarawak.

Dalam pada itu, beliau berkata seramai 50,254 individu pulang ke tanah air bagi tempoh 24 Julai hingga semalam, dan daripada jumlah itu, seramai 8,151 orang sedang menjalani kuarantin wajib dan 381 lagi dibawa ke hospital untuk rawatan, manakala 41,722 individu didiscaj dan dibenarkan pulang.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Murid miskin berisiko hidap masalah perkembangan otak ketika sekolah ditutup

Selain perkembangan otak, mereka juga terdedah kepada risiko lain seperti melemahkan perkembangan emosi dan kemahiran berfikir terjejas.

Polis gesa semua pihak patuhi SOP Covid-19 di kawasan Istana Negara

Polis turut menasihatkan orang awam yang tidak mempunyai sebarang urusan agar tidak berada di kawasan luar pintu Istana Negara bagi mengelakkan kesesakan.

Individu dengan surat majikan perlu dilepaskan di sekatan, kata menteri

Polis tidak seharusnya mengarahkan mereka yang mempunyai salah satu dokumen itu untuk berpatah balik.

PKPB Sabah dilanjut hingga 9 November

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) masih meneruskan saringan secara bersasar kepada penduduk.

Ismail Sabri ajak Hannah Yeoh bersama perangi Covid-19

Beliau berkata, pada ketika ini perbezaan politik harus diketepikan untuk memastikan penularan Covid-19 dihentikan.