Monday, January 25, 2021

Jangan pandang ringan SOP Covid-19, kata menteri

Ini kerana Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) masih lagi dilaksanakan di seluruh negara.

Other News

Tiada penutupan ekonomi serta-merta, dewan perdagangan Eropah beri penjelasan

Eurocham meminta semua pihak bertenang kerana tiada penutupan ekonomi serta-merta selepas 4 Februari, 2021.

No Europe deaths directly tied to Covid jabs, experts say

Health agencies stress that the vast majority of post-vaccination fatalities were elderly, already vulnerable and often sick.

No lockdown, business chamber clarifies after leaked letter

Eurocham calls for calm, saying there was no mention of an immediate lockdown after Feb 4.

Pasar Borong Pandan di JB ditutup seminggu kerana Covid-19

Pasar terbabit akan beroperasi semula selepas kerja-kerja sanitasi selesai dilakukan mengikut tarikh ditetapkan.

Berbalah jawatan PM ketika negara berdepan Covid-19 kerja mengarut, kata Hadi

Perbalahan itu hanya mengganggu usaha membantu rakyat yang terkesan oleh penularan pandemik tersebut, justeru harus dihentikan.

Orang ramai diingatkan tidak memandang ringan prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 terutama dari segi pemakaian pelitup muka kerana Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) masih berkuat kuasa di seluruh negara.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob berkata walaupun beberapa lokaliti dikenakan PKP Diperketatkan (PKPD) dan Bersyarat (PKPB), ini tidak bermakna kawasan lain bebas daripada undang-undang.

Katanya Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) masih berkuat kuasa selagi PKPP dilaksanakan di seluruh negara dan tindakan boleh diambil jika berlaku pelanggaran perintah.

“Walaupun kita isytiharkan PKPB dan PKPD di beberapa lokasi atau lokaliti, seluruh Malaysia masih lagi dalam PKP, tapi dalam keadaan yang agak longgar apabila kita memperkenalkan PKPP. Selagi PKP, sama ada Bersyarat, Diperketatkan atau Pemulihan, ia masih lagi tertakluk di bawah Akta 342.

“Kesalahan yang disenaraikan di bawah akta tersebut boleh dikuatkuasakan dan tindakan undang-undang boleh dikenakan,” katanya pada sidang media secara maya menerusi Facebook Kementerian Pertahanan, hari ini.

Katanya Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) masih berkuat kuasa selagi PKPP dilaksanakan di seluruh negara dan tindakan boleh diambil jika berlaku pelanggaran perintah.

Ismail yang juga menteri pertahanan berkata, undang-undang itu bukan hanya terpakai kepada individu yang ingkar tetapi juga premis perniagaan yang boleh dikenakan tindakan seperti dikompaun ataupun diarah tutup.

Sementara itu, beliau berkata polis menahan 661 individu atas kesalahan ingkar PKPP semalam dengan 632 dikompaun, 27 direman dan dua orang dijamin.

“Jumlah 661 orang (yang ditahan semalam) bermakna meningkat hampir sekali ganda daripada tangkapan atau penahanan hari sebelumnya (467 orang),” katanya.

Katanya daripada jumlah itu, tidak memakai pelitup muka menjadi kesalahan tertinggi dengan 223 individu, manakala gagal mematuhi penjarakan fizikal seramai 191 orang, gagal menyediakan peralatan/merekod butiran diri (112), langgar syarat atau perintah di kawasan PKPB (75), aktiviti di pusat hiburan (45) dan lain-lain (15).

Operasi Benteng (Op Benteng) pula menyaksikan 72 pendatang tanpa izin ditahan semalam selain rampasan 35 kenderaan darat.

Ismail berkata sejak pelaksanaan Op Benteng pada Mei lalu, seramai 497 pendatang tanpa izin dan 28 tekong ditangkap di Sarawak.

Dalam pada itu, beliau berkata seramai 50,254 individu pulang ke tanah air bagi tempoh 24 Julai hingga semalam, dan daripada jumlah itu, seramai 8,151 orang sedang menjalani kuarantin wajib dan 381 lagi dibawa ke hospital untuk rawatan, manakala 41,722 individu didiscaj dan dibenarkan pulang.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

4,427 dilaporkan pulih, jumlah tertinggi setakat ini

3,346 kes baru Covid-19, 11 lagi kematian direkodkan.

Covid-19 pecah rekod harian lagi, 4,275 kes baru dilaporkan

Pesakit pulih turut mencatatkan angka tertinggi setakat ini iaitu 4,313 orang.

Covid-19 terlalu besar untuk ditangani Noor Hisham seorang, kata Dr Mahathir

Sudah sampai masa kerajaan berbincang dengan doktor-doktor pakar untuk menangani wabak itu dengan lebih berkesan.

Putrajaya beri amaran kompaun RM100,000 kepada syarikat langgar SOP Covid-19

Darurat membenarkan kerajaan untuk menggubal ordinan yang mengenakan hukuman lebih keras kepada pesalah, kata menteri kanan.