Monday, January 18, 2021

Semua MP diwajibkan jalani saringan Covid-19

Semua MP perlu jalani ujian Covid-19 pada 30 Oktober dari 9 pagi hingga 5 petang di laluan letak kereta blok utama Parlimen secara pandu lalu.

Other News

Jumlah kematian Covid-19 melepasi angka 600

3,339 kes baru, 2,676 dilaporkan sembuh.

Death toll crosses 600 with 240 in ICU

3,339 new cases, 2,676 recoveries.

Polis rampas dadah bernilai RM201 juta di Johor

Ia merupakan rampasan dadah terbesar menerusi serbuan di tiga stor penyimpanan di sekitar bandar di Johor.

Law minister denies emergency proclamation politically motivated

Law minister Takiyuddin Hassan says Covid-19 is a matter of life or death while the election is only an issue of winning or losing.

Mangsa banjir di Sabah meningkat, Pahang, Sarawak beransur pulih

Setakat 8 pagi ini di Sabah, jumlah mangsa banjir meningkat kepada 176 orang berbanding 122 orang malam tadi.

Semua Ahli Parlimen diwajibkan menjalani ujian saringan kesihatan Covid-19 sebelum menghadiri sidang Dewan Rakyat yang dijadualkan bermula 2 November ini.

Arahan itu dikeluarkan melalui surat pemberitahuan bertarikh 13 Oktober 2020 daripada Setiausaha Dewan Rakyat, Nizam Mydin Bacha Mydin.

Katanya, langkah itu diambil bagi memastikan persidangan Dewan rakyat dilaksanakan dalam keadaan selamat susulan penularan wabak Covid-19 yang semakin meningkat.

“Oleh itu, Yang Dipertua Dewan Rakyat, Azhar Azizan Harun memutuskan semua Ahli Parlimen perlu hadir menjalani ujian Covid-19 pada 30 Oktober dari jam 9 pagi hingga 5 petang di laluan letak kereta blok utama Parlimen Malaysia secara pandu lalu.

“Bagi Yang Berhormat dari negeri-negeri lain dan Yang Berhormat dari Sabah yang telah berada di luar Sabah sebelum arahan sekatan rentas negeri dikuatkuasakan hanya menjalani ujian Covid-19 dan tidak perlu dikuarantin,” katanya.

Salinan surat tersebut dikongsi Menteri di Jabatan Perdana Menteri bahagia Parlimen dan Undang-undang, Takiyuddin Hassan dalam laman Facebook miliknya.

Walaupun Ahli Parlimen digalakkan melakukan ujian tersebut di Parlimen, namun mereka dibenarkan untuk menjalaninya di mana-mana hospital atau klinik kerajaan.

Mereka boleh menghubungi jabatan kesihatan negeri bagi membuat temu janji dan perlu mendapatkan keputusan ujian daripada doktor.

“Sekiranya ujian dibuat di mana-mana hospital dan pusat perubatan swasta, kos rawatan tidak ditanggung oleh Parlimen. Ujian ini perlu menggunakan kaedah Reverse Transcription Polymerase Chain Reaction (RT-PCR) dan hendaklah dilakukan dalam tempoh tiga hari sebelum bermula Mesyuarat Ketiga bagi Dewan Rakyat.

“Atau tiga hari sebelum Yang Berhormat hadir di Dewan Rakyat semasa Persidangan Mesyuarat Ketiga Dewan Rakyat. Keputusan ujian boleh dihantar kepada Setiausaha Dewan Rakyat.”

Menurut Nizam Mydin, Ahli Parlimen tidak perlu menghadiri sidang Dewan Rakyat sekiranya mereka didapati positif Covid-19.

Sehubungan itu, semua dinasihatkan dan digalakkan untuk kekal berada di Kuala Lumpur sepanjang Mesyuarat Dewan Rakyat berlangsung bagi mengurangkan risiko penularan wabak Covid-19.

Sidang Dewan Rakyat yang akan bersidang sehingga 15 Disember depan akan menyaksikan pembentangan Belanjawan 2021 oleh Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz pada 6 November.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Death toll crosses 600 with 240 in ICU

3,339 new cases, 2,676 recoveries.

Daily cases shoot past 4,000 in highest numbers yet

Eight more deaths push toll to 594.

Global Covid-19 death toll passes 2 million

Infections have snowballed, with 724,000 new cases recorded on average per day globally over the past week – a record 10% increase from a week earlier.

Daily cases stay above 3,000 with over 200 in ICU

12 more clusters while eight more deaths push toll to 586.

Hospitals ‘out of oxygen’ in Brazilian city as new virus mutation discovered

Fears are being raised by a new coronavirus variant found in several travellers arriving in Japan from the Amazonas region.