Monday, November 29, 2021

Pelaksanaan PKPB di Selangor, SOP mukim Klang terbatal

Oleh kerana mukim Klang berada dalam Selangor maka SOP sebelum ini terbatal secara automatik.

Other News

Susulan pelaksanaan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) di seluruh Selangor berkuat kuasa hari ini, prosedur operasi standard (SOP) di mukim Klang yang diumumkan sebelum ini adalah terbatal, kata Menteri Kanan (Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob.

“Oleh kerana kerajaan telah umumkan PKPB seluruh Selangor dan Selangor termasuk dalam mukim Klang, maka SOP yang diumumkan untuk mukim Klang secara automatik adalah terbatal. Oleh itu, SOP PKPB seluruh Selangor adalah terpakai juga bagi mukim Klang,” katanya pada sidang media secara maya menerusi Facebook Kementerian Pertahanan hari ini.

Mengenai penyebaran berita palsu berkaitan Covid-19, beliau berkata setakat hari ini, sebanyak 273 kertas siasatan telah dibuka oleh Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM).

Beliau berkata sebanyak 136 kes masih dalam siasatan, 35 kes telah didakwa di mahkamah, 21 didapati bersalah, 13 dalam proses perbicaraan dan 12 diberikan notis amaran.

“Pada masa sama, sebanyak 390 penafian dan penjelasan mengenai berita palsu telah diperjelaskan kepada orang ramai oleh Pasukan Respons Pantas (PRP) Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) yang ditubuhkan bagi membantu membendung penyebaran berita palsu berkaitan Covid-19.

“Tindakan penguatkuasaan aktif juga sedang dijalankan pada masa ini berdasarkan laporan awam yang diterima,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles