Saturday, October 24, 2020

NGO buat laporan polis, Lokman Adam didakwa hina Agong

NGO itu meminta polis menyiasat penghinaan Lokman kepada Agong.

Other News

Zuraida minta Anwar cermin diri sendiri

Apa yang Anwar lakukan menimbulkan persoalan serius mengenai kebolehannya.

Zuraida tells Anwar to self-reflect, drop ‘petty ambition’

The former PKR women's chief says Anwar's lack of details on his claim of having majority support raises questions concerning his fitness for the job.

PM bertemu Agong lebih dua jam di Kuantan

Kenderaan yang membawa Muhyiddin meninggalkan istana kira-kira pukul 7.10 malam.

Tindakan diktator, kata Anwar kepada Muhyiddin

Darurat hanya dilakukan bila terdapat unsur ancaman pada keselamatan negara.

It’s dictatorship, says Anwar as health emergency looms

He accuses the government of 'resorting to undemocratic means to stay in power'.

Penggerak Komuniti Negara Negeri Perak hari ini membuat laporan polis terhadap Lokman Noor Adam yang didakwa mengeluarkan kenyataan menghina Yang di Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah menerusi media sosial, baru-baru ini.

Pengerusinya, Yushairil Iswan Ahmad Rohaini berkata berdasarkan klip video yang dimuat oleh Lokman di YouTube pada Sabtu lalu, beliau secara jelas menghina Sultan Abdullah apabila mendakwa Seri Paduka Baginda merestui dan membenarkan peralihan kuasa secara “pintu belakang”.

“Beliau (Lokman) juga sebelum ini pernah beberapa kali mengeluarkan kenyataan bahawa pelantikan Perdana Menteri (Muhyiddin Yassin) yang dilakukan Yang di Pertuan Agong pada 29 Feb lalu sebagai pelantikan secara pintu belakang.

“Kenyataan Lokman merupakan satu penghinaan kepada Yang di Pertuan Agong sebagai pemimpin tertinggi di negara ini, dan ia satu dakwaan yang sangat serius,” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan berkenaan di Balai Polis Sungai Senam, di Ipoh, hari ini.

Justeru, Yushairil Iswan meminta pihak berkuasa menyiasat penghinaan yang dilakukan Lokman terhadap Yang di-Pertuan Agong dan mengambil tindakan ke atas bekas ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno itu.

Klip video Lokman berdurasi 27 minit 8 saat di Youtube bertajuk “13 Oktober, Tragedi Tumbangnya Kerajaan Muhyiddin?” itu tular sejak Sabtu lepas.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Anwar biadap terhadap Agong, kata NGO selepas buat laporan polis

Pengumuman Anwar minggu lepas menimbulkan kegusaran dalam kalangan para pelabur dan menyebabkan paras komposit indeks Bursa Saham jatuh teruk.