Wednesday, October 28, 2020

Institut pendidikan di Sabah, Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya ditutup

Tadika, sekolah kebangsaan, asrama penuh, sekolah swasta, Kolej Vokasional dan Institut Pendidikan Guru ditutup.

Other News

Warisan akan sokong belanjawan bantu rakyat

Belanjawan 2021 perlu memberi fokus kepada menyelesaikan kekurangan tersebut demi manfaat rakyat Sabah.

Health ministry advises no election for now

Health DG Dr Noor Hisham Abdullah says if an election cannot be avoided, strict SOPs must be put in place and enforced to minimise infections.

Pilihan raya dalam masa terdekat tidak sesuai, kata KP Kesihatan

Jika tak dapat dielakkan, KKM akan mengadakan perbincangan dengan SPR.

SOP lebih ketat untuk PRK Batu Sapi, kata menteri

SOP tersebut perlu dibentangkan bagi menjamin kesihatan penduduk Batu Sapi yang akan keluar mengundi.

835 kes baru Covid-19, 674 dilaporkan sembuh

410 kes dilaporkan di Sabah.

Semua institusi pendidikan di bawah Kementerian Pendidikan di Sabah ditutup mulai hari ini.

Manakala di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya, ditutup mulai Rabu susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB).

Kementerian Pendidikan (KPM) dalam kenyataan memaklumkan semua institusi pendidikan yang berdaftar dengan KPM itu termasuklah tadika, sekolah harian, sekolah berasrama penuh, sekolah swasta, Kolej Vokasional dan Institut Pendidikan Guru (IPG).

Bagi negeri Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya, semua institusi pendidikan yang berdaftar dengan KPM akan ditutup hingga 27 Oktober manakala di Sabah hingga 26 Oktober.

“Di Sabah keputusan ini akan melibatkan 1,336 institusi dengan sejumlah 511,349 murid dan pelajar termasuk institusi yang telah ditutup di daerah-daerah yang dikenakan PKPB sebelum ini.

“Di Selangor pula akan melibatkan 1,088 institusi pendidikan dan sejumlah 935,984 murid dan pelajar termasuk sekolah-sekolah di mukim Klang dan Petaling, yang telah ditutup lebih awal, manakala di Kuala Lumpur melibatkan 344 institusi pendidikan serta 254,639 murid dan pelajar dan di Putrajaya melibatkan 29 institusi pendidikan dengan 31,917 murid dan pelajar,” jelas kenyataan itu.

Kenyataan itu menjelaskan penutupan itu juga akan melibatkan institusi pendidikan di bawah KPM yang mempunyai asrama dan sehubungan itu ibu bapa atau penjaga boleh mengambil murid atau pelajar yang tinggal di asrama untuk pulang.

“Murid atau pelajar yang menunggu untuk diambil ibu bapa, atau yang ingin terus kekal berada di asrama sepanjang tempoh penutupan, akan berada di bawah penjagaan warden asrama.

“Keperluan makan dan minum murid atau pelajar sepanjang tempoh itu akan disediakan oleh pihak institusi pendidikan. Bagi ibu bapa atau penjaga yang hanya dapat mengambil murid atau pelajar dari asrama semasa tempoh PKPB, mereka perlulah memaklumkan kepada pihak institusi pendidikan dan seterusnya pentadbir akan mengeluarkan surat kepada ibu bapa atau penjaga,” katanya.

Menurut kenyataan itu surat yang dikeluarkan oleh pentadbir itu adalah sebagai rujukan kepada pihak berkuasa, sekiranya ibu bapa perlu merentas daerah untuk mengambil murid atau pelajar pulang dari asrama.

“Bagi murid-murid yang perlu menduduki peperiksaan antarabangsa seperti yang dijadualkan sepanjang tempoh PKPB, mereka hendaklah mendapatkan surat dari sekolah masing-masing untuk menghadiri peperiksaan.

“Pembelajaran bagi murid dan pelajar sepanjang tempoh penutupan juga perlu diberi perhatian. Justeru ini, pentadbir institusi pendidikan diarah untuk memastikan guru-guru atau pensyarah serta murid atau pelajar, melaksanakan pengajaran dan pembelajaran di rumah,” menurut kenyataan itu.

Manual pengajaran dan pembelajaran di rumah boleh dimuat turun di portal rasmi KPM www.moe.gov.my

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

SOP lebih ketat untuk PRK Batu Sapi, kata menteri

SOP tersebut perlu dibentangkan bagi menjamin kesihatan penduduk Batu Sapi yang akan keluar mengundi.

835 kes baru Covid-19, 674 dilaporkan sembuh

410 kes dilaporkan di Sabah.

Covid-19 kembali catat empat digit, 1,240 kes baru dilaporkan

Sabah kekal sebagai negeri tertinggi mencatatkan kes baru Covid-19.

CMCO for Selangor, KL and Putrajaya extended two weeks

It will now end on Nov 9.

PKPB Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya dilanjut hingga 9 November

Ini kerana masih terdapat kawasan-kawasan yang berisiko tinggi di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.