Tuesday, January 26, 2021

China beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia

China menyatakan komitmen untuk membeli minyak sawit dari Malaysia sehingga tahun 2023.

Other News

Kematian gajah Pygmy Borneo berita amat tragis

Jika tidak dibendung dengan serius, berkemungkinan besar populasi haiwan itu akan pupus.

Tunjuk perasaan bantah perintah berkurung di Belanda bertukar jadi ganas

Sekatan pergerakan diperketatkan lagi pada 23 Januari dengan penguatkuasaan perintah berkurung di seluruh negara antara 9 malam dan 4.30 pagi.

How Shanghai saved thousands of Jews from the Holocaust

Six million Jews perished during the worst genocide in human history but some were able to escape Europe for Shanghai because it was one of the very few destinations that did not require an entry visa.

KSN jalani kuarantin kendiri Covid-19

Mohd Zuki Ali menjadi kontak rapat individu yang disahkan positif Covid-19 pada 22 Januari lalu.

Puerto Rico declares emergency over violence against women

Rights groups have drawn attention to the issue in recent years, staging protests and securing key demands, such as the legalisation of abortion in Argentina.

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak sawit dari Malaysia sehingga 2023, kata Menteri Luar Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata demikian pada sidang media bersama susulan mesyuarat dua hala dengan rakan sejawatannya dari China, Wang Yi, di sini, Selasa.

“Kami amat menghargai komitmen China untuk membeli 1.7 juta tan minyak sawit sehingga tahun 2023.

“Kami juga membincangkan peluang untuk menjalin kerjasama tiga hala menggunakan produk  berasaskan kelapa sawit Malaysia untuk menangani keselamatan makanan di negara ketiga,” kata Hishammuddin.

Pada 2017, Malaysia mengeksport 2.87 juta tan minyak sawit dan produk berasaskan minyak sawit bernilai RM9.42 bilion ke China.

Eksport produk minyak sawit ke China juga meningkat 17.8 peratus pada 2019 selepas menurun selama tujuh tahun berturut-turut.

Menurut Majlis Minyak Sawit Malaysia (MPOC), eksport minyak sawit Malaysia ke China meningkat 438,747 metrik tan – atau 31.1 peratus – kepada 1,848,433 metrik tan untuk tempoh  Januari hingga Ogos 2020.

Mengenai meningkatkan perdagangan minyak sawit Malaysia dengan China, Hishammuddin berkata kedua-dua pihak bersetuju mempromosikan produk minyak sawit yang mematuhi Minyak Sawit Lestari Malaysia (MSPO) dan label Makanan Hijau.

Tambah beliau, kedua-dua negara juga sepakat menubuhkan Jawatankuasa Peringkat Tinggi  untuk Kerjasama Pasca Covid-19, yang dipengerusikan bersama oleh menteri luar kedua-dua negara.

Pada 2017, Malaysia mengeksport 2.87 juta tan minyak sawit dan produk berasaskan minyak sawit bernilai RM9.42 bilion ke China.

Jawatankuasa itu akan mengawasi pelaksanaan semua kesepakatan yang dicapai dalam kerangka MoU, katanya.

Beliau menambah antara keputusan lain yang dicapai kedua-dua pihak ialah persetujuan untuk meneruskan perbincangan mengenai  Laluan Hijau Timbal Balik (RGL) bagi memudahkan pergerakan rentas sempadan perjalanan rasmi dan perniagaan kedua-dua negara.

“Walaupun pandemik Covid-19 belum berakhir, penting bagi kita untuk merancang dan berbincang lebih awal. Oleh itu, kita akan bersama-sama melancarkan RGL hanya apabila keadaan mengizinkan untuk kedua-dua negara melakukannya,” tambahnya.

Beliau berkata Wang juga mencadangkan Malaysia dan China saling melengkapi melalui Inisiatif Jalur dan Laluan (BRI).

“Malaysia sekali lagi menegaskan sokongan padunya untuk BRI berdasarkan prinsip saling percaya, menguntungkan dan kesejahteraan bersama,” katanya.

Perbincangan turut menyentuh mengenai Kerjasama Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) dan Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (APEC), kedua-dua negara menunggu penandatanganan RCEP dan pelancaran Visi APEC Pasca-2020 bersama dengan Minggu Pemimpin Ekonomi APEC (AELW) pada akhir tahun.

“Di ASEAN, kami menyambut baik kerjasama lebih erat antara China dan semua negara anggota ASEAN. Kami juga menantikan sambutan ulang tahun ke-30 Hubungan Dialog ASEAN-China pada 2021, ” katanya.

 

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Dilema politik di Malaysia, AS

Ramai yang berasa kecewa terhadap gelagat pemimpin negara yang hanya mementingkan diri sendiri daripada mengambil berat keperluan rakyat.

Volkswagen buka pusat alat ganti serantau di Johor

Pemilihan Malaysia dilakukan kerana lokasi yang berpusat dan mempunyai jaringan hubungan yang baik.

‘Uncle Roger’ sparks China censorship row with deleted video

Nigel Ng, popularly known as 'Uncle Roger', apologised to Chinese fans and removed a video featuring a fellow YouTube star who had been critical of Beijing.

Jumlah pampasan HSR tidak boleh didedahkan, kata menteri

Sebarang angka mengenai pampasan yang disebutkan oleh mana-mana pihak merupakan spekulasi semata-mata.

Malaysia akan penuhi kewajipan di bawah perjanjian HSR, kata menteri

Kedua-dua negara akan mengambil tindakan sewajarnya dalam menentukan jumlah pampasan bagi projek tersebut.