Monday, January 25, 2021

PKPB dilaksanakan di Selangor, KL, Putrajaya dan Sabah

Ini disebabkan peningkatan dan penularan kes Covid-19.

Other News

Miti cadangkan alternatif kepada penutupan ekonomi serta-merta

Ia mencadangkan SOP diketatkan dan meningkatkan ujian saringan bersasar termasuk menjadikannya murah dan dilakukan dalam skala lebih besar.

Miti calls for alternatives to bringing back full lockdown

It suggests tightening SOPs and boosting targeted testing as well as making this more affordable and carrying it out on a larger scale.

16 bekas ahli Umno cabar keputusan RoS, bukan parti itu

Mereka mencabar keputusan RoS atas alasan pelanjutan masa yang diberikan dicemari dengan kepenyalahan undang-undang, keadaan tidak rasional dan prosedur yang salah.

3,638 dilaporkan pulih, 11 lagi kematian baru

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 41,076.

Recoveries outpace new cases but 11 more deaths reported

3,048 new cases, 3,638 recoveries.

Majlis Keselamatan Negara (MKN) hari ini memutuskan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dikenakan semula terhadap Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya bermula 14 Oktober sehingga 27 Oktober ini.

Sementara bagi Sabah, PKPB akan bermula pada tengah malam ini dan berakhir pada 26 Oktober.

Menurut Menteri Kanan (Keselamatan), Ismail Sabri Yaakob PKPB terpaksa dilaksanakan di Selangor, Kuala Lumpur dan Putarajaya susulan nasihat Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan mengambil kira peningkatan dan penularan kes, seperti di Klang di Petaling dan Gombak serta daerah-daerah lain.

“Bagi menyekat penularan wabak ini dari terus merebak, sidang khas MKN hari ini bersetuju untuk melaksanakan PKPB di Selangor, WP Kuala Lumpur dan Putrajaya berkuatkuasa jam 12.01 tengah malam,14 Oktober hingga 27 Oktober 2020,” kata Ismail pada sidang media secara langsung disiarkan di akaun Facebook rasminya hari ini.

“Aktiviti-aktiviti yang dilarang adalah seperti berikut. Pergerakan keluar masuk/merentas daerah adalah tidak dibenarkan.

“Bagaimanapun bagi pekerja yang perlu merentas daerah, mereka perlu menunjukkan pas kerja atau surat kebenaran daripada majikan.”

Beliau berkata, hanya dua orang sahaja dari sebuah rumah dibenarkan keluar untuk membeli barangan keperluan manakala semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan kemahiran, tadika, taska, pusat tahfiz, taman-taman awam dan pusat rekreasi adalah ditutup.

Katanya, sebelum ini PKPB sudah pun dilaksanakan di beberapa daerah di Sabah seperti Lahad Datu, Tawau, Kunak dan Semporna.

Sementara Kota Kinabalu, Penampang, dan Putatan dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

“Selepas mendapat nasihat KKM dan mengambil kira kes peningkatan  dan penularan yang berlaku, sidang khas MKN hari ini bersetuju untuk melaksanakan PKPB di seluruh negeri Sabah,” katanya.

Beliau berkata, hanya dua orang sahaja dari sebuah rumah dibenarkan keluar untuk membeli barangan keperluan manakala semua sekolah, institusi pengajian tinggi, institut latihan kemahiran, tadika, taska, pusat tahfiz, taman-taman awam dan pusat rekreasi adalah ditutup.

“Masjid dan rumah ibadat bukan Islam lain adalah ditutup. Semua aktiviti sukan, rekreasi, sosial dan budaya termasuk majlis perkahwinan adalah tidak dibenarkan.

“Pusat-pusat hiburan dan kelab malam juga tidak dibenarkan. Bagaimanapun, semua kegiatan ekonomi di Selangor, WP Kuala Lumpur dan Putrajaya masih dibenarkan beroperasi seperti biasa,” katanya.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

3,638 dilaporkan pulih, 11 lagi kematian baru

Kes aktif dengan kebolehjangkitan pula berjumlah 41,076.

Fahami gelandangan serta beri perhatian yang lebih

Tidak semua gelandangan ingin hidup dalam keadaan mereka sekarang.

Peniaga makanan di Sarawak hadapi masalah aliran tunai apabila berpindah dalam talian

Perkara kecil seperti khidmat penghantaran mampu mengganggu pendapatan mereka.

Presiden Mexico dijangkiti Covid-19

Walaupun simptomnya sederhana, beliau mahu menjalani rawatan.

4,427 dilaporkan pulih, jumlah tertinggi setakat ini

3,346 kes baru Covid-19, 11 lagi kematian direkodkan.