Friday, October 23, 2020

Lebih 1,800 petugas kesihatan kontrak diperlukan KKM

Petugas kesihatan kontrak diperlukan bagi menyokong perkhidmatan kesihatan dalam tempoh penularan wabak Covid-19.

Other News

Muhyiddin pengerusi mesyuarat khas Kabinet

Mesyuarat dijangka bermula pada pukul 9.30 pagi.

Muhyiddin chairs special Cabinet meeting

The prime minister arrived at Perdana Putra in Putrajaya just before 9am.

Darurat dipertimbang selepas rayuan ‘beremosi’ pegawai atasan untuk kestablian politik ketika kematian Covid-19 meningkat

Darurat itu akan menggantung semua proses politik tetapi kehidupan harian berjalan seperti biasa.

State of emergency looms as top officials make emotional plea for stability

But it would aim to suspend all political processes, with daily routines allowed to continue.

US gives full approval for antiviral remdesivir to treat Covid-19

It can be administered to adults and children over the age of 12 who weigh more than 40kg who require hospitalisation, with emergency approval for its use on paediatric patients under the age of 12 weighing at least 3.5kg.

Kementerian Kesihatan (KKM) mengemukakan permohonan kepada Jabatan Perkhidmatan Awam dan Kementerian Kewangan bagi melantik seramai 1,899 petugas kesihatan secara kontrak.

Menterinya, Dr Adham Baba berkata permohonan itu dihantar pada 9 Oktober lalu bertujuan menyokong perkhidmatan kesihatan dalam tempoh penularan wabak Covid-19.

“Permohonan dikemukakan itu selaras dengan persetujuan kerajaan agar Kementerian Kesihatan dipertimbangkan untuk menambah petugas kesihatan kepada 2,000 lantikan secara kontrak seperti diluluskan oleh kerajaan di bawah pakej rangsangan ekonomi prihatin sebelum ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Jelasnya, antara petugas kesihatan sokongan tambahan yang dipohon adalah pegawai penyelidik, jururawat, penolong pegawai perubatan, penolong pegawai kesihatan persekitaran, juruteknologi makmal perubatan dan pembantu tadbir (perkeranian/operasi dan kewangan).

Adham berkata petugas berkenaan akan ditempatkan di kemudahan kesihatan seperti hospital, klinik kesihatan, makmal, Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) serta Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis (CPRC).

“Mereka juga akan ditempatkan di stesen kuarantin di seluruh negara dan ditugaskan di pintu masuk antarabangsa seperti Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur agar urusan keluar dan masuk di pintu-pintu masuk antarabangsa dapat diuruskan dengan lebih lancar dan berkesan,” katanya.

Jelasnya, antara petugas kesihatan sokongan tambahan yang dipohon adalah pegawai penyelidik, jururawat, penolong pegawai perubatan, penolong pegawai kesihatan persekitaran, juruteknologi makmal perubatan dan pembantu tadbir (perkeranian/operasi dan kewangan).

Beliau berkata kerajaan sudah mengambil langkah segera bagi mengawal penularan wabak ini, antaranya mengenakan perintah kawalan pergerakan diperketatkan (PKPD) dan perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) di negeri dan lokaliti yang berkaitan.

Katanya, KKM juga mengambil langkah proaktif dengan mobilisasi petugas kesihatan sedia ada dari negeri dan kemudahan kesihatan tertentu bagi membantu negeri atau kemudahan kesihatan yang memerlukan tambahan sumber manusia kesihatan.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Lebih 2,000 pelajar positif Covid-19

Kes positif itu direkodkan sejak Februari lalu sehingga semalam.

6 kluster baru Covid-19 dikesan hari ini

Kluster yang dikesan dilaporkan berlaku di Selangor, Sabah, Sarawak, Negeri Sembilan dan Melaka.

Kes Covid-19 kembali melepasi angka 800 hari ini

847 kes baru, 5 kematian dan 486 pesakit sembuh.

732 kes baru Covid-19, 580 pesakit sembuh hari ini

Sebanyak 7,827 kes aktif sedang menerima rawatan di hospital.

26 daerah kini zon merah Covid-19

Lima daerah zon merah di Selangor melibatkan Klang, Petaling, Hulu Langat, Gombak dan Kuala Langat.