Saturday, January 23, 2021

Kadar R-naught tidak boleh cecah 2.2, kata Noor Hisham

KKM mungkin tidak mampu menampung jumlah pesakit Covid-19 jika ia mencecah paras itu.

Other News

Tiada apa yang ‘pelik’ hakim sabitkan Najib dipindahkan, kata sumber kehakiman

Ia adalah proses biasa bagi seorang hakim dipindahkan setiap tiga tahun.

Nothing ‘strange’ about transfer of judge who convicted Najib, says judicial source

It is a normal exercise to see judges transferred every three years, some at their own request.

‘Kelesuan pandemik’ faktor sikap tidak acuh kepada SOP Covid-19

Masyarakat seolah-olah sudah keletihan dengan kehidupan norma baru sehingga culas pematuhan prosedur operasi standard (SOP).

Covid-19 jeopardises a dream from Kuching slums

But young Albert is determined to become a doctor despite his home environment and the pandemic wreaking havoc on education across the country.

Covid-19 meragut mimpi anak-anak setinggan di Kuching

Namun Albert tetap nekad untuk menjadi seorang doktor walaupun serba kekurangan, dan Covid-19 mengganggu pembelajarannya.

Kementerian Kesihatan (KKM) akan berusaha memastikan kadar nilai kebolehjangkitan (Rt) atau R-naught (R0) tidak mencecah 2.2 kerana kemudahan kesihatan KKM mungkin tidak mampu menampung jumlah pesakit Covid-19 jika ia mencecah paras itu.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata nilai Rt pada ketika ini berada pada kadar 1.3 dan ia berjaya dilandaikan daripada 2.3 ketika permulaan gelombang ketiga pandemik itu melanda negara.

“Jadi, dengan segala tindakan kawalan kesihatan awam di lapangan kita berharap kes dapat menurunkan Rt kepada 0.3 pada 31 Oktober, maka kita berjaya melandaikan lengkuk.

“Tetapi kalau keadaan sekarang ini, 1.3 Rt berjalan, kita akan lihat peningkatan kes secara perlahan sehingga 31 Oktober.

Apa yang cuba kita elakkan ialah R-naught meningkat kepada 2.2 dan kita akan mendapat peningkatan kes secara mendadak, mungkin fasiliti KKM, hospital dan juga pusat kuarantin tidak mampu menampung pesakit yang akan datang,” katanya dalam sidang media secara maya yang disiarkan dalam Facebook KKM hari ini.

Justeru katanya, KKM akan terus memperhebat aktiviti kesihatan awam termasuk pengawasan, pengesanan kontak, ujian menggunakan RTK-Antigen dan Real-Time Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RTPCR), pengasingan kes serta rawatan di pusat kuarantin dan rawatan risiko rendah selain kes di hospital.

Katanya, selain itu langkah kerajaan mempergiatkan kawalan sempadan, kawalan merentas daerah dan menggiatkan aktiviti pengesanan kontak rapat dan kes yang positif juga dapat mengelak mengawal nilai Rt tersebut.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Covid-19 terlalu besar untuk ditangani Noor Hisham seorang, kata Dr Mahathir

Sudah sampai masa kerajaan berbincang dengan doktor-doktor pakar untuk menangani wabak itu dengan lebih berkesan.

Putrajaya beri amaran kompaun RM100,000 kepada syarikat langgar SOP Covid-19

Darurat membenarkan kerajaan untuk menggubal ordinan yang mengenakan hukuman lebih keras kepada pesalah, kata menteri kanan.

Kedai makan, restoran beroperasi hingga 10 malam bermula esok

Kerajaan bersetuju melanjutkan masa selepas mengadakan perbincangan dengan Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara.

3,170 kes baru Covid-19, 260 di ICU

2,490 sembuh, 12 lagi kematian dilaporkan.