Wednesday, October 28, 2020

SKMM akan bertindak tegas terhadap penyebar berita palsu 13 menteri dijangkiti Covid-19

Mereka boleh didakwa mengikut peruntukan undang-undang di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998.

Other News

Warisan akan sokong belanjawan bantu rakyat

Belanjawan 2021 perlu memberi fokus kepada menyelesaikan kekurangan tersebut demi manfaat rakyat Sabah.

Health ministry advises no election for now

Health DG Dr Noor Hisham Abdullah says if an election cannot be avoided, strict SOPs must be put in place and enforced to minimise infections.

Pilihan raya dalam masa terdekat tidak sesuai, kata KP Kesihatan

Jika tak dapat dielakkan, KKM akan mengadakan perbincangan dengan SPR.

SOP lebih ketat untuk PRK Batu Sapi, kata menteri

SOP tersebut perlu dibentangkan bagi menjamin kesihatan penduduk Batu Sapi yang akan keluar mengundi.

835 kes baru Covid-19, 674 dilaporkan sembuh

410 kes dilaporkan di Sabah.

Mengambil maklum berhubung penularan berita palsu dalam media sosial yang mendakwa 13 menteri Kabinet dijangkiti Covid-19, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) hari ini memberi amaran mengenai tindakan tegas terhadap penyebaran berita palsu.

MCMC memaklumkan perkara itu sudah pun dinafikan Menteri Kanan (Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob pada sidang media hariannya selain penafian yang diterbitkan dalam portal Sebenarnya.my.

Suruhanjaya itu dalam kenyataan media hari ini memberitahu tindakan tegas boleh diambil Polis Diraja Malaysia dan SKMM jika terdapat perlakuan kesalahan di bawah peruntukan undang-undang di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998.

“Pihak SKMM memberi amaran kepada orang awam agar tidak menyebarkan berita yang palsu dan sentiasa berwaspada dengan penyebaran maklumat atau berita yang diragui kesahihannya,” menurut suruhanjaya itu.

SKMM menyatakan sekiranya terdapat keraguan mengenai kesahihan sesuatu berita, orang ramai diminta untuk melayari portal Sebenarnya.my atau pautan Telegram iaitu https://t.me/sebenarnyamy.

Maklumat mengenai penularan berita palsu juga boleh disalurkan melalui pautan ‘Salur kepada Kami’ iaitu https://sebenarnya.my/salur/ dalam portal dan aplikasi Sebenarnya.my, katanya.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Isu bubar Parlimen tak disentuh dalam mesyuarat khas Kabinet, kata menteri

Ini susulan tular satu tangkap layar perbualan dalam satu kumpulan yang menunjukkan kononnya Ismail memaklumkan ketua-ketua Umno Bahagian akan mencadangkan pembubaran Parlimen hari ini.

MCMC warns of civil action against parody accounts

Freedom of speech, but not freedom to lie, says communications regulator.

93 ingkar PKPP, 268 kertas siasatan dibuka berhubung berita palsu Covid-19

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob berkata antara kesalahan dikesan ialah tidak memakai pelitup muka iaitu seramai 33 individu, diikuti 32 individu berkaitan penjarakan fizikal dan 14 individu bagi aktiviti dalam pub dan kelab malam.

370 pemakluman berita palsu berkaitan Covid-19, kata

Kementerian Komunikasi dan Multimedia (KKMM) mengeluarkan 370 pemakluman berita palsu berkaitan pandemik COVID-19 di seluruh negara setakat ini. Menteri KKMM Saifuddin Abdullah berkata ini termasuk...

Sabah penerima terbesar inisiatif Jendela bernilai RM2.45 bilion, kata PM

Beliau berkata pelaksanaan inisiatif itu bakal menjadikan kemudahan jalur lebar untuk penduduk Sabah setanding dengan kemudahan disediakan di negeri-negeri lain di Malaysia.