Saturday, January 16, 2021

DAP tak akan sertai Anwar, ahli Parlimen Umno menjauhkan diri

Petanda keretakan terbaru dalam Pakatan Harapan (PH).

Other News

Katil PKRC Maeps masih mencukupi walaupun kes Covid-19 terus meningkat

Lebih 5,000 kapasiti katil masih belum digunakan untuk merawat pesakit Covid-19 kategori 1 dan 2.

Menteri jelaskan rasional benarkan kedai barang kemas dibuka

Ia bertujuan untuk membantu rakyat bawahan yang mahu menjual barang kemas mereka bagi mendapatkan wang tunai.

Minister shares rationale behind green light for ‘non-essential’ gold stores

Minister Alexander Nanta Linggi says the permission to continue operating granted to goldsmiths and jewellers is not intended to benefit the wealthy.

Global Covid-19 death toll passes 2 million

Infections have snowballed, with 724,000 new cases recorded on average per day globally over the past week – a record 10% increase from a week earlier.

WhatsApp delays data sharing change after backlash

Users concerned about privacy have been fleeing the Facebook-owned messaging service and flocking to rivals Telegram and Signal.

Pemimpin DAP dikatakan berang dengan tindakan terbaru Presiden PKR Anwar Ibrahim yang ingin merampas kuasa melalui pembelotan ahli Parlimen, dilihat sebagai keretakan terbaru dalam Pakatan Harapan (PH) sejak kehilangan kuasa awal tahun ini.

Ini kerana Anwar dikatakan disokong bekas penyokong kuatnya, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi, dan juga beberapa ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang berdepan dengan pertuduhan rasuah di mahkamah.

MalaysiaNow difahamkan pemimpin DAP “menyatakan dengan jelas” kepada Anwar 42 ahli Parlimen parti itu tidak akan menyertai mana-mana gabungan bersama ahli Parlimen Umno “terutama mereka yang terpalit dengan kes rasuah”.

“Ini sebabnya mengapa Anwar terus membuat temu janji untuk mengadap Yang Dipertuan Agong, dengan harapan bakal mendapat lebih banyak sokongaan daripada ahli Parlimen Umno,” kata seorang pembantu kepada ahli politik PKR.

Zahid kini berdepan dengan 47 pertuduhan membabitkan rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram, merupakan yang tertinggi dalam kalangan bekas pemimpin kerajaan Barisan Nasional (BN) sejak tumbang pada tahun 2018.

Semalam, Anwar berkata Sultan Abdullah Ahmad Shah berkenan untuk beliau mengadap pada hari selasa, 13 Oktober, di mana beliau akan mempersembahkan perincian dakwaan memiliki sokongan “kukuh dan meyakinkan” daripada anggota Dewan Rakyat untuk membentuk kerajaan baru.

Kenyataan ini dikeluarkan tiga minggu selepas Anwar mengisytiharkan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin tumbang dan beliau bakal membentuk sebuah kerajaan “majoriti Melayu”.

Tetapi, seorang sumber berkata, walaupun tanpa jumlah itu, Anwar dikatakan sudah berpuas hati kerana dapat mengadap Agong.

“Antara hari ini hingga Selasa depan, terdapat pelbagai kemungkinan taikun-taikun perniagaan yang tidak biasa dengan permainan angka ini akan berdiri di belakang Anwar, semuanya kerana perkenan Agong,” kata sumber itu tanpa menjelaskan secara terperinci.

MalaysiaNow difahamkan terdapat beberapa ahli Parlimen Umno sudah menjauhkan diri daripada Anwar selepas mengetahui nama mereka tersenarai dalam senarai yang akan dipersembahkan ke istana.

Sekurang-kurangnya seorang daripada mereka, Ahli Parlimen Jerantut Ahmad Nazlan Idris bertindak membuat laporan polis semalam yang mendakwa beliau tidak pernah memberikan sebarang persetujuan agar namanya disenaraikan Anwar.

Dua lagi nama yang turut tampil menafikan mereka menyokong Anwar ialah Ahli Parlimen Padang Terap Mahdzir Khalid dan Ahli Parlimen Jempol Salim Shariff.

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Minister shares rationale behind green light for ‘non-essential’ gold stores

Minister Alexander Nanta Linggi says the permission to continue operating granted to goldsmiths and jewellers is not intended to benefit the wealthy.

In Sarawak, rising floods push virus war from limelight

But Covid-19 still complicates rescue efforts and necessitates quarantine even at flood relief centres.

Umno rebellion grows as another Youth chief calls for Zahid to step down

It follows the call by the Pontian Umno Youth chief.

Putrajaya set to announce plan for private hospitals to join Covid battle

Private hospitals say they are preparing for the plan despite limitations in terms of facilities.

Pemuda Umno Pontian gesa Zahid Hamidi berundur

Parti Melayu itu didakwa tidak mempunyai hala tuju masa depan yang jelas di bawah pimpinan Zahid Hamidi.