Friday, October 23, 2020

DAP tak akan sertai Anwar, ahli Parlimen Umno menjauhkan diri

Petanda keretakan terbaru dalam Pakatan Harapan (PH).

Other News

Bekas setiausaha politik Mat Sabu didakwa rasuah lagi

Pada 15 Oktober lepas, Azhar didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas lima pertuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM6.35 juta.

No noise, please, let govt walk the lives-livelihoods tightrope

Critics of the government's work from home order should understand that its hands are full battling the Covid-19 pandemic.

Muhyiddin pengerusikan mesyuarat khas Kabinet

Mesyuarat dijangka bermula pada pukul 9.30 pagi.

Muhyiddin chairs special Cabinet meeting

The prime minister arrived at Perdana Putra in Putrajaya just before 9am.

Darurat dipertimbang selepas rayuan ‘beremosi’ pegawai atasan untuk kestablian politik ketika kematian Covid-19 meningkat

Darurat itu akan menggantung semua proses politik tetapi kehidupan harian berjalan seperti biasa.

Pemimpin DAP dikatakan berang dengan tindakan terbaru Presiden PKR Anwar Ibrahim yang ingin merampas kuasa melalui pembelotan ahli Parlimen, dilihat sebagai keretakan terbaru dalam Pakatan Harapan (PH) sejak kehilangan kuasa awal tahun ini.

Ini kerana Anwar dikatakan disokong bekas penyokong kuatnya, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi, dan juga beberapa ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang berdepan dengan pertuduhan rasuah di mahkamah.

MalaysiaNow difahamkan pemimpin DAP “menyatakan dengan jelas” kepada Anwar 42 ahli Parlimen parti itu tidak akan menyertai mana-mana gabungan bersama ahli Parlimen Umno “terutama mereka yang terpalit dengan kes rasuah”.

“Ini sebabnya mengapa Anwar terus membuat temu janji untuk mengadap Yang Dipertuan Agong, dengan harapan bakal mendapat lebih banyak sokongaan daripada ahli Parlimen Umno,” kata seorang pembantu kepada ahli politik PKR.

Zahid kini berdepan dengan 47 pertuduhan membabitkan rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram, merupakan yang tertinggi dalam kalangan bekas pemimpin kerajaan Barisan Nasional (BN) sejak tumbang pada tahun 2018.

Semalam, Anwar berkata Sultan Abdullah Ahmad Shah berkenan untuk beliau mengadap pada hari selasa, 13 Oktober, di mana beliau akan mempersembahkan perincian dakwaan memiliki sokongan “kukuh dan meyakinkan” daripada anggota Dewan Rakyat untuk membentuk kerajaan baru.

Kenyataan ini dikeluarkan tiga minggu selepas Anwar mengisytiharkan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin tumbang dan beliau bakal membentuk sebuah kerajaan “majoriti Melayu”.

Tetapi, seorang sumber berkata, walaupun tanpa jumlah itu, Anwar dikatakan sudah berpuas hati kerana dapat mengadap Agong.

“Antara hari ini hingga Selasa depan, terdapat pelbagai kemungkinan taikun-taikun perniagaan yang tidak biasa dengan permainan angka ini akan berdiri di belakang Anwar, semuanya kerana perkenan Agong,” kata sumber itu tanpa menjelaskan secara terperinci.

MalaysiaNow difahamkan terdapat beberapa ahli Parlimen Umno sudah menjauhkan diri daripada Anwar selepas mengetahui nama mereka tersenarai dalam senarai yang akan dipersembahkan ke istana.

Sekurang-kurangnya seorang daripada mereka, Ahli Parlimen Jerantut Ahmad Nazlan Idris bertindak membuat laporan polis semalam yang mendakwa beliau tidak pernah memberikan sebarang persetujuan agar namanya disenaraikan Anwar.

Dua lagi nama yang turut tampil menafikan mereka menyokong Anwar ialah Ahli Parlimen Padang Terap Mahdzir Khalid dan Ahli Parlimen Jempol Salim Shariff.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

State of emergency looms as top officials make emotional plea for stability

But it would aim to suspend all political processes, with daily routines allowed to continue.

Should political leaders carry a ‘best before’ date?

'When times are good, voters usually prefer candidates who have been in the game a long time.'

DAP tolak kerjasama dengan Umno ketika wujud dakwaan pertemuan sulit dengan pemimpin parti Melayu itu

Ini adalah kenyataan kedua dalam tempoh seminggu daripada seorang pemimpin kanan DAP, menguatkan lagi Anwar tidak mempunyai majoriti kukuh.

DAP leader rejects working with Umno amid talk of post-royal audience meeting

This is the second statement in a week by a senior DAP leader, further confirming that Anwar Ibrahim does not have a strong majority.

Muhyiddin meniti di jambatan rapuh?

Mampukah Muhyiddin membaiki jambatannya bagi menghadapi kemelut politik negara.