Wednesday, October 28, 2020

Penduduk tinggalkan bandar Diraja menjelang PKPB di Klang

Jalan-jalan keluar dari Klang sesak, ramai tak mahu "terkurung" selama dua minggu.

Other News

Monsieur Tang

Janji dan berjanji. C’est la vie – inilah hidup.

Tuisyen persendirian jadi ‘lubuk emas’ buat mahasiswa jana pendapatan ketika pandemik

Ibu bapa merasakan kelas dalam talian ganggu fokus anak-anak selain emosi yang tidak stabil sejak sekolah ditutup kerana PKPB.

Virus chaos in schools brings golden opportunity for private tutors

Demand for private tuition is strong as parents worry about children sitting for major examinations this year.

Warisan akan sokong belanjawan bantu rakyat

Belanjawan 2021 perlu memberi fokus kepada menyelesaikan kekurangan tersebut demi manfaat rakyat Sabah.

Health ministry advises no election for now

Health DG Dr Noor Hisham Abdullah says if an election cannot be avoided, strict SOPs must be put in place and enforced to minimise infections.

Terdapat peningkatan keluar dari Klang oleh penduduk yang takut terkurung di rumah, menjelang Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) selama dua minggu yang akan bermula tengah malam ini.

Semakan MalaysiaNow mendapati ramai yang menyambut baik keputusan kerajaan untuk melaksanakan PKPB disebabkan peningkatan kes Covid-19 di daerah itu, iaitu melebihi 40 kes.

Tetapi, ramai penduduk tidak bersedia untuk “terkurung” di bandar Diraja itu, dengan balai polis sesak dengan yang mahu memohon bagi mendapatkan kebenaran untuk melakukan rentas daerah.

Kenderaan bertambah di jalan-jalan keluar dari Klang.

Kesesakan berlaku di Kampung Jawa menghala ke Jalan Kebun dan di plaza tol Setia Alam apabila jumlah kenderaan yang bergerak keluar semakin bertambah, antara jalan keluar dari Klang.

Kesesakan teruk juga dikesan sepanjang 10-km dari Persiaran Raja Muda dari arah Pelabuhan Klang menghala ke Lebuhraya Persekutuan hingga ke Shah Alam.

Ramai yang ditemui MalaysiaNow berkata, memori fasa pertama perintah kawalan pergerakan, atau PKP yang menyaksikan perniagaan, sekolah dan tempat kerja ditutup masih segar dalam ingatan mereka.

Jurutera Petronas Shafik Ahmad yang tinggal di bandar Klang berkata sudah memohon untuk bekerja dari rumah.

“Saya bagi tau isteri untuk bawa anak-anak semua pulang ke kampung. Saya rasa ini cara yang terbaik daripada kami semua terperangkap dalam Klang dan pada masa yang sama kami juga dapat meluangkan masa dengan mak ayah dekat kampung,” katanya kepada MalaysiaNow.

Seorang lagi warga Klang yang ditemui, Ahmad Badlishah juga merancang untuk ke rumah kakaknya di Seri Kembangan agar dapat ke tempat kerja tanpa melalui pelbagai sekatan jalan raya.

Di bawah PKPB sesiapa yang mahu melakukan perjalanan ke tempat kerja di sekitar Lembah Klang perlu mendapatkan surat daripada majikan dan menyerahkannya kepada Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Klang Selatan.

Orang ramai sudah mula membeli-belah sebagai persediaan kepada PKPB yang akan dilaksanakan selama dua minggu di Klang, Selangor.

Sementara itu tinjauan di beberapa pasar raya juga didapati semakin sesak dengan orang ramai yang melakukan pembelian barang saat akhir, bekalan untuk dua minggu.

“Kita harus kekal tenang. Kita mempunyai masa untuk tambah bekalan. Kita juga masih boleh pergi membeli barangan yang diperlukan di Klang seperti yang ditetapkan dalam SOP di bawah PKPB,” kata Haslina yang ditemui di Aeon Big di Bukit Tinggi.

Manakala salah seorang peniaga kedai makan yang ditemui pula menyuarakan kebimbangan apabila Klang diletakkan di bawah PKPB.

“Saya sangat sedih dan risau la apabila Klang sekarang sudah masuk zon merah lagi sekali. Saya bimbang perniagaan saya akan rugi lagi sekali.

“Saya berharap jangan la sekat kami berniaga. Kami perlu beri anak bini semua makan, mana lagi mau cari duit,” kata Kunani, 32 yang berniaga kedai makan di bandar Klang.

Bagaimanapun menerusi kenyataan yang dikeluarkan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri (Miti) Mohamed Azmin Ali petang tadi memutuskan untuk membenarkan semua sektor ekonomi di daerah Klang beroperasi seperti biasa dengan pematuhan ketat kepada prosedur operasi standard (SOP).

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Tuisyen persendirian jadi ‘lubuk emas’ buat mahasiswa jana pendapatan ketika pandemik

Ibu bapa merasakan kelas dalam talian ganggu fokus anak-anak selain emosi yang tidak stabil sejak sekolah ditutup kerana PKPB.

SOP lebih ketat untuk PRK Batu Sapi, kata menteri

SOP tersebut perlu dibentangkan bagi menjamin kesihatan penduduk Batu Sapi yang akan keluar mengundi.

835 kes baru Covid-19, 674 dilaporkan sembuh

410 kes dilaporkan di Sabah.

Covid-19 kembali catat empat digit, 1,240 kes baru dilaporkan

Sabah kekal sebagai negeri tertinggi mencatatkan kes baru Covid-19.

PKPB Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya dilanjut hingga 9 November

Ini kerana masih terdapat kawasan-kawasan yang berisiko tinggi di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.