Saturday, October 31, 2020

Noor Hisham gesa rakyat bersatu perangi peningkatan Covid-19

SOP perlu dipatuhi tanpa mengira kedudukan.

Other News

Sukar kawal Covid-19 jika PRK Batu Sapi, PRN Sarawak diadakan, kata PM

Pada masa kini, tiada siapa berani membantu SPR mengendalikan pilihan raya kerana takutkan wabak Covid-19.

Typhoon Molave just battered Vietnam, Philippines, now Goni is on its way

Goni will be Vietnam's ninth typhoon of the year.

Japan tests virus measures at near-full baseball stadium

The experiment will see three daily matches played at the 32,000-seat Yokohama Stadium with 80 to 100% of seats filled.

Qatar to prosecute those behind invasive airport searches

Qatar government also reiterates its apology for the invasive gynaecological searches of women passengers at Doha airport.

799 kes baru Covid-19, 491 dilaporkan pulih

Angka keseluruhan Covid-19 kini berjumlah 30,889 kes.

Rakyat Malaysia perlu bersatu untuk memerangi penularan wabak Covid-19 yang meningkat ketika ini, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata orang ramai memainkan peranan penting dengan mematuhi sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP), tanpa mengira kedudukan dan status mereka.

“Kami tidak boleh membendung atau mengurangkan penularan tanpa sokongan orang ramai. Apa yang kami harapkan adalah orang ramai duduk di rumah dan jika tidak, sila patuhi SOP ditetapkan.

“Pakai pelitup muka, jaga penjarakan fizikal dan selalu basuh tangan. Kegagalan mengamalkan SOP membantu peningkatan risiko jangkitan,” katanya di laman Facebooknya, semalam.

Sejak 1 Oktober hingga semalam, Malaysia merekodkan peningkatan kes baru Covid-19 mencecah tiga angka yang agak membimbangkan dan bilangan tertinggi pada Selasa dengan 691 kes.

Noor Hisham dalam memberi semangat kepada petugas barisan hadapan, turut mengingatkan mereka adalah pelindung kepada kesihatan dan keselamatan rakyat serta pertahanan terakhir negara.

“Kita perlu terus bersemangat dan kuat. Kita mempunyai peluang untuk melakukannya dan meratakan lekuk sekali lagi. Lakukannya atau tidak.

“Peringatan juga kepada petugas barisan hadapan agar mengikuti dan mematuhi garis panduan pengurusan kes dan SOP ketika di lapangan untuk melindungi diri daripada jangkitan. Kesihatan menyatukan kita semua untuk bersama melawan musuh iaitu Covid-19. Insya-Allah,” katanya.

Beliau turut mengiktiraf usaha dan kerja keras barisan hadapan yang bekerja keras tanpa henti sepanjang 10 bulan untuk memerangi musuh yang tidak nampak.

Noor Hisham juga menyedari ramai petugas barisan hadapan yang keletihan dan kecewa dengan kemunculan banyak kluster baharu, bagaimanapun petugas barisan hadapan adalah manusia biasa juga, katanya.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Japan tests virus measures at near-full baseball stadium

The experiment will see three daily matches played at the 32,000-seat Yokohama Stadium with 80 to 100% of seats filled.

799 new cases, 3 more deaths

466 of the new cases reported in Sabah.

WHO in Europe says virus lockdowns should be ‘last-resort’

Downsides to national lockdowns include poor mental health, increases in domestic violence and damage to the economy, WHO warns.

France, Germany head towards lockdown as virus surges in Europe

France and Germany are now taking bold steps to shut down social life in the face of spiking infections across the continent.

New cases dip to 649, zero deaths

Total confirmed infections cross 30,000 mark.