Thursday, October 29, 2020

Lebih 1,000 kes aktif Covid-19 libatkan banduan di seluruh negara

Jumlah itu turut melibatkan kakitangan penjara.

Other News

Ahli Parlimen PKR pertikaikan titah Agong secara terbuka

Hassan menegaskan ahli-ahli parlimen mestilah bebas untuk membuat keputusan di dalam sidang Parlimen termasuk Belanjawan 2021.

Belanjawan 2021, KKM perlu peruntukan tambahan

KKM rancang tubuh hospital penyakit berjangkit jika diberi peruntukan itu.

801 kes baru Covid-19, 573 dilaporkan pulih

Sabah kekal negeri tertinggi catat jangkitan baru Covid-19.

801 new cases, death toll up by 8

573 more patients discharged.

Bekas penasihat ketenteraan Mat Sabu, seorang pegawai ATM didakwa rasuah lagi

Dua pegawai kanan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam atas pertuduhan rasuah berhubung beberapa projek di Kementerian Pertahanan...

Sebanyak 1,126 kes aktif Covid-19 melibatkan banduan dan kakitangan penjara dicatatkan di seluruh negara, kata Ketua Pengarah Penjara Zulkifli Omar.

Beliau berkata penularan dalam kalangan banduan itu bermula di Penjara Tawau, Sabah apabila seorang banduan yang baharu diterima dari Lahad Datu disahkan positif Covid-19 pada 2 Oktober lepas.

“Kluster seterusnya pula dikesan di Penjara Alor Setar dan Jabatan Penjara mengambil serius jumlah peningkatan kes positif Covid-19 di penjara itu, yang kini melibatkan jumlah terbesar dalam kalangan banduan di sebuah penjara.

“Berikutan itu, Jabatan Penjara mengambil segala langkah mengikut prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk merawat, kuarantin dan mencegah penularan wabak itu dalam segala aspek penugasan kakitangan serta penjagaan banduan di seluruh negara,” menurutnya dalam kenyataan semalam.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah, dalam sidang medianya petang semalam berkata daripada 688 kes penularan dalam negara, sebanyak 394 kes dikesan daripada Kluster Tembok iaitu di Penjara Alor Setar. Negara hari ini mencatatkan 691 kes baharu Covid-19.

Zulkifli berkata bagi memperketat SOP di penjara, beberapa langkah turut dilaksanakan melalui Perintah Tetap Komisioner Jeneral Penjara.

Bagi mengurangkan tahap kebolehjangkitan COVID-19 dalam kalangan banduan serta mengurangkan kesesakan, Jabatan Penjara mengambil langkah tambahan dan drastik seperti pesalah kes dadah Seksen 15(1) Akta Dadah Berbahaya dikeluarkan dari penjara dan ditempatkan di beberapa kem Program Latihan Khidnat Negara yang diwartakan sebagai penjara sementara.

Jumlah keseluruhan yang dapat ditampung kem-kem PLKN adalah disasarkan seramai 2,300 hingga 2,800 banduan,” katanya.

Beliau berkata pihaknya menyeru orang awam di luar penjara agar bertenang kerana penularan Covid-19 dalam kalangan banduan adalah dalam kawasan larangan yang tertutup dan dikawal ketat.

“Orang awam diminta memberikan keyakinan penuh terhadap langkah-langkah segera yang diambil pihak Jabatan Penjara di bawah kawal selia ketat daripada pihak KKM dan agensi-agensi penguatkuasaan yang lain,” katanya.

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles

Belanjawan 2021, KKM perlu peruntukan tambahan

KKM rancang tubuh hospital penyakit berjangkit jika diberi peruntukan itu.

801 kes baru Covid-19, 573 dilaporkan pulih

Sabah kekal negeri tertinggi catat jangkitan baru Covid-19.

801 new cases, death toll up by 8

573 more patients discharged.

Russia seeks accelerated WHO registration for virus vaccine

Some Western scientists have expressed concern over the Russian vaccine, warning that moving too quickly could be dangerous.

Tuisyen persendirian ‘lubuk emas’ mahasiswa jana pendapatan ketika Covid-19

Ibu bapa merasakan kelas dalam talian ganggu fokus anak-anak selain emosi yang tidak stabil sejak sekolah ditutup kerana PKPB.