Wednesday, December 8, 2021

​​​​​PKPB dilaksanakan di Sandakan, Papar, Tuaran dan Klang

Kesemua ini adalah zon merah.

Other News

Kerajaan mengenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di zon merah iaitu Sandakan, Papar, Tuaran di Sabah dan Klang di Selangor, bermula 9 Oktober ini susulan peningkatan kes Covid-19 di kawasan tersebut.

Menteri Kanan (Keselamatan) Ismail Sabri Yaakob berkata, pelaksanaan ini diambil bagi membendung jangkitan dan penularan Covid-19 dalam daerah tersebut, serta membolehkan aktiviti pengesanan kes secara bersasar dilaksanakan sepanjang tempoh 14 hari.

“Pergerakan keluar masuk di keempat-empat kawasan PKPB ini adalah tidak dibenarkan. Hanya perkhidmatan perlu, termasuk kilang-kilang dan rantaian yang berkaitan dalam perkhidmatan perlu adalah dibenarkan.

“Pihak Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri Malaysia (Miti) akan menyenaraikan jenis perkhidmatan perlu yang terlibat di kawasan tersebut,” katanya pada sidang media secara maya dari kediamannya menerusi Facebook Kementerian Pertahanan hari ini.

Katanya, antara prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan bagi kawasan yang terlibat adalah, hanya dua orang sahaja dari sesebuah rumah dibenarkan untuk keluar bagi mendapatkan bekalan makanan dan keperluan rumah, perniagaan bukan perkhidmatan perlu perlu ditutup, serta waktu operasi restoran, kedai makan, kedai runcit dan kedai serbaneka adalah dari 6 pagi hingga 6 petang.

MENYUSUL LAGI

Follow us on Telegram for the latest updates: https://t.me/malaysianow

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news and analyses.

Related Articles